Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Uutisia menneiltä vuosilta - 2010

Yksimielinen syyskokous 25.11.2010

Suomen Kääpiökoirayhdistyksen syyskokous Ostrobotnialla Helsingissä sujui yksimielisesti, ja henkilövalinnat tehtiin ilman äänestyksiä.

Rotujärjestön puheenjohtajana jatkaa Kirsti Lummelampi ja sihteerinä Päivi Rantanen. Myös erovuoroiset hallituksen jäsenet, Ulla-Riikka Kelokari, Leena Parviainen ja Päivi Rantanen valittiin yksimielisesti uudelleen seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi.

Yhdistyksen toiminnantarkastajina jatkavat tämänvuotiset tilintarkastajat Raija Aho ja Merete Godt (ent. Lindgren).  Heidän varallaan toimivat Tuija Rautio ja Erkki Rantavuoti.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin nekin yksimielisesti.

Kokouksen lopuksi viime viikonvaihteessa Kennelliiton valtuustossa rotujärjestöoikeudet saaneen Havannalaiset ry:n edustaja kiitti kukin rotujärjestöä monivuotisesta hyvästä yhteistyöstä.


 

Kennelliiton valtuustot ja yleiskokous 20.-21.11.2010

Suomen Kennelliiton valtuusto kokoontui kolmivuotiskautensa viimeiseen kokoukseen lauantaina 20.11. Espoon Hanasaaressa.  Sunnuntaina 21.11. oli vuorossa liiton yleiskokous sekä uuden valtuuston järjestäytymiskokous.

Lauantain valtuuston kokouksen esityslistalla olivat henkilövalintojen lisäksi sääntömääräiset syysvaltuustoasiat kuten ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen. Valtuusto valitsi hallituksen puheenjohtajaksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle ilman vastaehdokasta ehdolla olleen Helena Sunin.  Hallitukseen valittiin erovuoroisista uudelleen Pertti Korhonen ja Kirsi Sainio ja uutena Palveluskoiraliiton puheenjohtaja Tapio Toivola.

Myös vuoden 2011 rekisteröintimaksuista päätettiin. SKKY:n edustaja Kirsti Lummelampi esitti, että ns. toimitusmaksu (tänä vuonna 7,20 euroa) sisällytetään ensi vuonna rekisteröintimaksun hintaan.  Esitys hyväksyttiin äänin 76-21. Muutoin rekisteröintimaksut säilyvät ennallaan lukuunottamatta Omakoira-palvelun kautta suoritettuja rekisteröintejä, joista myönnetään kolmen euron alennus.

Valtuusto hyväksyi kaksi uutta rotujärjestöä, Vesikoirat ry:n ja SKKY:n jäsenyhdistyksenä olleen, havannankoiria edustavan Havannalaiset ry:n.  Myös uusi Vuolasvirta-palkintosääntö hyväksyttiin.

Sunnuntain yleiskokouksessa valittiin kennelpiirien ja rotujärjestöjen esittämät jäsenet Kennelliiton valtuustoon sekä 12 jäsentä ns. vapailta listoilta. SKKY:n edustajana valtuustossa seuraavan kolmivuotiskauden on Kirsti Lummelampi.  Lisäksi SKKY:n hallituksesta Marja Törmä on valtuuston jäsen edustaen Suomen Samojedinkoirayhdistystä sekä vapailta listoilta suurimmalla äänimäärällä valittu Leena Parviainen.

Uuden valtuuston järjestäytymiskokouksessa valittiin valtuuston puheenjohtajaksi Eeva Anttinen ja varapuheenjohtajaksi Mika Leppinen, joka on tällä hetkellä Kennelliiton kurinpitolautakunnan jäsen.


Lokakuun tuomarikoulutuksia

Schipperkekoulutus

Schipperkekoulutuksen osanottajia

SKKY on järjestänyt lokakuussa sarjan tuomarikoulutuksia ja tuomarikokelaiden koearvostelu- ja näyttötilaisuuksia.  13.10. oli vuorossa schipperke-erikoiskoulutus. Samana iltana järjestettiin bostoninterriereiden koearvostelu- ja näyttökoe, jossa hyväksyttiin Tuula Seppälä (koearvostelu) ja Tanya Ahlman-Stockmari (näyttö).

Edellisellä viikolla pidettiin griffon-rotujen koearvostelutilaisuus, jossa kaikki kolme kokelasta eli Tuire Okkola, Juha Palosaari ja Juha Putkonen hyväksyttiin.

26.10. järjestetyssä koearvostelu- ja näyttötilaisuudessa hyväksyttiin uusiksi japanese chin-tuomareiksi Pirjo Aaltonen (koearvostelu) ja Tanya Ahlman-Stockmari (näyttö).


Kennelliiton yleiskokous 21.11.2010: Valtakirjat

Kennelliiton kerran kolmessa vuodessa pidettävä yleiskokous pidetään tänä vuonna sunnuntaina 21.11. Espoon Hanasaaressa.  Kokous alkaa klo 10.00 ja henkilöjäsenten valtakirjojen tarkastus klo 9.00.

Kokouksessa valitaan rotujärjestön ja kennelpiirien esittämät edustajat Kennelliiton valtuustoon seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi.  SKKY:n edustajat ovat Kirsti Lummelampi varsinaisena jäsenenä ja Yrjötapio Kivisaari varajäsenenä.

Lisäksi yleiskokous valitsee valtuustoon 12 edustajaa ns. vapailta listoilta.  Kokouksessa on jokaisella 18 vuotta täyttäneellä Kennelliiton jäsenellä yksi ääni. Lisäksi hän voi edustaa valtakirjalla neljää muuta henkilöjäsentä. Rotujärjestöillä ja kennelpiireillä on yksi ääni kutakin sen ja sen jäsenyhdistysten alkavaa 100 jäsentä kohti, kuitenkin enintään 30 ääntä.

Muilla Kennelliiton jäsenyhdistysten edustajilla on yksi ääni kutakin yhdistyksen alkavaa 100 henkilöjäsentä kohti, kuitenkin enintään kolme ääntä. Lisäksi yhdistyksen edustaja voi edustaa valtakirjalla 29 Kennelliiton henkilöjäsentä.

Ohjeet SKKY:n jäsenyhdistyksille: Yhdistyksen tulee ilmoittaa kirjallisesti kokousedustajansa nimi Kennelliiton toimistoon, os. Kamreerintie 8, 02770 Espoo, 1.11.2010 klo 15.00 mennessä.  Henkilöjäsenten valtakirjat on toimitettava samaan osoitteeseen samaan määräaikaan mennessä. Pyydämme SKKY:n jäsenyhdistyksiä ilmoittamaan kokousedustajansa ja hänen valtakirjojensa määrän myös SKKY:lle 20.10.2010 mennessä sähköpostilla info (at) toydogs.net. Mikäli yhdistys ei voi lähettää edustajaa yleiskokoukseen, pyydämme ilmoittamaan tästä SKKY:lle, joka voi auttaa edustajan nimeämisessä.

Ohjeet SKKY:n alajaostoille ja henkilöjäsenille:  Jos et voi osallistua yleiskokoukseen, huolehdi, ettei Sinun ja tuttaviesi ääni jää käyttämättä. Toimita valtakirjat osoitteella: Kirsti Lummelampi, Vuorimiehenkatu 33 A 8, 00140 Helsinki. 20.10.2010 mennessä. SKKY huolehtii, että maksimiäänimäärän täyttyessä valtakirjat jaetaan rotujärjestön jäsenyhdistysten edustajille.

Valtakirjakaavakkeen löydät tästä.


Lhasa apso Kaivopuiston BIS

Kaivopuiston BIS

Vasemmalla BIS-tuomari Tom Mather, BIS-koira omistajineen,
SKKY:n puheenjohtaja Kirsti Lummelampi ja rotutuomari Kari Järvinen.
Taustana on Bertel Nilssonin vuonna 1916 Kaivopuistoon tekemä
punagraniittipatsas "Kalastava karhu".
Photo: David Dalton

Heli Kuosmasen ja Sanna Kopolan omistama nuori lhasa apso-narttu Chic Choix Just So Chic valittiin näyttelyn kauneimmaksi koiraksi Suomen Kääpiökoirayhdistyksen erikoisnäyttelyssä Helsingin Kaivopuistossa 29.8. 2010. Tähän Pohjoismaiden suurimpaan kääpiökoiratapahtumaan osallistui tänä vuonna lähes 1300 koiraa.  Näyttely oli samalla Lhasa Apsot ry:n 30-vuotisjuhlanäyttely.

Tom Mather valitsi näyttelyn parhaaksi veteraaniksi  Pia Sandbergin omistaman mustan kääpiövillakoiran C.I.B & FIN & SE & EE MVA EE VMVA BALTVV-09 Executive In
Charge
'n.  Espanjalaisen Ana Mesto Martinin valinta näyttelyn parhaaksi pennuksi oli mopsi Kingpoint Crab Bait, jonka omistavat Ilpo Ojala ja Tuija Verho. Kari Järvinen valitsi näyttelyn parhaaksi kasvattajaryhmäksi rovaniemeläisen Anne-Mari Suoniemen kasvattamat Great Bernina's englanninkääpiöterrierit.

Ryhmäkilpailujen palkinnot jakoivat USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck ja hänen vaimonsa Cody sekä isovillakoiransa Deckard.

Helsingin kaupunki järjesti näyttelypäivänä Kaivopuistossa uusitun lehmuskujanteen avajaiset ja puistojuhlat historiallisine puistokävelyineen.


Lähes 1300 koiraa Kaivopuistoon

Kaivopuisto

Kaivopuistossa elokuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävään SKKY:n erikoisnäyttelyyn on ilmoitettu lähes 1300 koiraa, eli näyttely on edelleenkin Pohjoismaiden suurin seura- ja kääpiökoiratapahtuma.

Suurin yksittäinen rotu on ranskanbulldogit, joita esitetään 118. Seuraavana ovat kiinanharjakoirat, joita on 99 kappaletta.  Lyhyt- ja pitkäkarvaisten chihuahuaoiden yhteismäärä on 136, ja erikokoisten ja -väristen villakoirien 129.  Harvinaisista roduista englanninkääpiöterriereissä on kaikkien aikojen suurin osanottajamäärä, 24 koiraa.

Suurten rotukohtaisten osanottajamäärien vuoksi näyttelytoimikunta joutuu tekemään joitakin tuomarimuutoksia, mutta nämä pyritään tekemään siirtämällä ensisijaisesti epävirallisiin pentuluokkiin osallistuvia koiria toisille tuomareille.


Finnzymes

SKKY:n ja Finnzymesin sopimusta jatkettu

SKKY ja Finnzymes ovat jatkaneet sopimustaan alennetuista DNA-tunnistemääritysten hinnoista vuoden loppuun.

Alennushinnan, 37 euroa koiraa kohti riippumatta tutkittavien koirien tai näytteiden määrästä, saavat kaikki SKKY:n ja sen jäsenyhdistysten jäsenet.  Alennetun hinnan saamiseksi näytelähetelomakkeeseen on ehdottomasti lisättävä maininta "Sopimusasiakkuus SKKY".  Mikäli maininta puuttuu, määrityksestä laskutetaan normaalihinta.  Sopimushintaan lisätään postiennakkokulut neljä euroa.

SKKY suosittelee DNA-tunnisteiden hankkimista kaikille jalostukseen käytettäville koirille. Kaivopuiston erikoisnäyttelyssä annetaan viiden euron alennus sellaisen koiran ilmoittautumismaksusta, jolla on ennen ilmoittautumisajan päättymistä DNA-tunniste tai jonka rekisterinumerossa on DNA-polveutumismääritystä osoittava P-kirjain.

Tunniste- ja polveutumismäärityksiin vaadittavia limakalvo- tai karvatuppinäytteitä ottavat eläinlääkäreiden lisäksi mm. Kennelliiton kennelneuvojat, joiden yhteystiedot löytyvät tästä. Lisätietoja DNA-tunnisteista ja lähetekaavakkeet löytyvät Finnzymesin sivuilta.

Finnzymesin näytteenottajat ovat paikalla myös Kaivopuiston erikoisnäyttelyssä 29.8.2010, jolloin sovelletaan SKKY:n sopimushintaa.


Kasvattaja erotettu Kennelliitosta

Suomen Kennelliiton kurinpitolautakunta on erottanut SKKY:n rotua kasvattaneen kasvattajan Kennelliitosta ja määrännyt hänet rekisteröintikieltoon vuoden 2020 loppuun saakka sen jälkeen, kun kävi ilmi, että hän oli ilmoittanut pentueelle väärän emän ja että yhden pentueen isä ei ollut koirarekisteriin merkitty isä.

Kurinpitolautakunta totesi, että kasvattajan toiminnan seurauksena yli 80 koiran polveutuminen oli väärä tai epäselvä, mistä on aiheutunut huomattavaa hankaluutta, ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia koirien omistajille ja mahdollisesti myös muiden kasvattajien kasvatustoiminnalle.

Kurinpitolautakunnan mukaan kasvattajasitoumuksen allekirjoittaneena ja usean vuoden ajan kasvatustyötä tehneenä kasvattaja olisi tullut ymmärtää toimintansa seuraukset. Lautakunta piti kasvattajan toimintaa erittäin paheksuttavana ottaen huomioon, että hänellä on ollut vastaavia koirien polveutumiseen liittyviä epäselvyyksiä jo vuonna 2002.

SKKY:n hallitus ilmoitti Kennelliitolle kasvattajan toiminnasta heinäkuussa 2009 ja esitti kasvattajan viemistä Kennelliiton kurinpitolautakuntaan.


Uudet näyttelysäännöt

Suomen Kennelliiton valtuusto hyväksyi kevätkokouksessaan 30.5. uudet yhteispohjoismaiset näyttelysäännöt, jotka tulevat voimaan 1.1.2011.


Kevätvaltuusto: Yhteispohjoismaiset näyttelysäännöt hyväksyttiin

Kultaisten ansiomerkkien jako

Kultaisten ansiomerkkien jako Kennelliiton valtuustossa.
Vas. valtuuston puheenjohtaja Eeva Anttinen, Marja Törmä,
hallituksen puheenjohtaja Helena Suni ja Jorma Kerkkä.
Kuva: Kennelliitto

Suomen Kennelliiton sunnuntaina 30.5. kokoontunut kevätvaltuusto teki historiallisen ratkaisun hyväksymällä nyt ensimmäistä kertaa yhteispohjoismaiset näyttelysäännöt, jotka tulevat voimaan Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa vuoden 2011 alusta.

Muut Pohjoismaat olivat hyväksyneet säännöt jo aiemmin.  Vuoden koekauden jälkeen säännöt ovat voimassa vuosina 2012-2016, ja niihin tehdään muutoksia vain yhteisellä sopimuksella Pohjoismaiden kesken.

Näyttelysääntöjen lisäksi Kennelliiton valtuusto hyväksyi uuden, vuoden 2011 alusta voimaantulevan koiranomistajan ja -haltijan perussäännön sekä uuden kasvattajasitoumuksen. Entiset kasvattajasitoumukset lakkaavat olemasta voimassa vuoden vaihteessa.

Valtuusto hyväksyi vuoden 2011 jäsenmaksuihin kahden euron korotuksen, eli vuosijäsenen jäsenmaksu on ensi vuonna 32 euroa.  Samalla valtuustolle kerrottiin Kennelliiton hallituksen tekemästä periaatepäätöksestä, jonka mukaan hallitus esittää osana ensi vuoden tulo- ja menoarvioesitystä alennuksia OmaKoira-palvelun kautta tehtävien rekisteröintien rekisteröintimaksuihin.

Ilman äänestyksiä sujunut kokous päätti kutsua Kennelliiton kunniajäseniksi Kari Järvisen, Kirsti Smithin ja Marjatta Snellmanin.  Kennelliiton kultaisen ansiomerkin sai mm. SKKY:n varapuheenjohtaja Marja Törmä.


Uusia ranskanbulldoggituomareita

Ranskanbulldogeille hyväksyttiin neljä uutta tuomaria SKKY:n järjestämässä koearvostelu- ja näyttötilaisuudessa 4.5.2010.

Arvostelukokeessa hyväksyttiin Tuire Okkola, Eeva Rautala ja Tiina Taulos ja kirjallisessa näyttökokeessa Saija Juutilainen.  Rotujärjestöä edustavina tuomareina olivat Kari Järvinen ja Kirsti Lummelampi.

Suomen Ranskanbulldogit ry toimitti paikalle tilaisuudessa arvosteltavina olleet koirat.


Kääpiöterrierit koulutuksessa

Englanninkääpiöterriereitä omistajineen

Englanninkääpiöterriereitä omistajineen. Kuva: Eine Tahko

SKKY järjesti 29.4. erikoiskoulutukset rotujärjestön edustamissa kääpiöterrieriroduissa, jotka ovat kotimaassaan Englannissa kääpiökoiria.

Englanninkääpiöterrierijaosto oli järjestänyt paikalle 14 koiraa, sillä rodun tuomarit pätevöidään vain erikoiskoulutuksen perusteella.  Näin rodun uudet ulkomuototuomarit ovat Saija Juutilainen, Jetta Tschokkinen ja Paula Valakari. Lisäksi koulutukseen osallistuivat viime ulkomuototuomarikurssilta valmistuneet uudet tuomarit Vesa Lehtonen ja Kimmo Mustonen.

Yorkshirenterrierien erikoiskoulutukseen osallistui edellisten lisäksi Juha Palosaari.

Yorkkikoulutusta

Yorkshirenterrierit tutkittavana. Kuva: Markku Kelokari


SKKY:n lausunto Kennelliiton jalostusstrategiaehdotuksesta

Suomen Kääpiökoirayhdistys-Finlands Dvärghundsförening ry:n hallitus on kokouksessaan 21.4. 2010 todennut jäsenyhdistyksiltään saamiensa lausuntojen perusteella, että Kennelliiton esittämä yleinen jalostusstrategia ei ole hyväksyttävissä, sillä

* Kennelliiton tehtävänä on rekisteröidä puhdasrotuisia koiria ja niiden jälkeläisiä

* kasvatustoimintaa ei saa tehdä säännöillä ja määräyksillä niin hankalaksi ja monimutkaiseksi, että kasvattajat lopettavat kasvatuksen tai jättävät pentunsa rekisteröimättä

* kasvattaja vastaa itse kasvatustyöstään ja sen tuloksista, eivät rotujärjestöt tai Kennelliitto

* myytyään pennun kasvattaja ei voi määrätä, millaisia tutkimuksia pennun ostaja koirallaan teettää

* uroksen omistaja ei voi mitenkään vaikuttaa siihen, millaisia tutkimuksia pennun ostaja koirallaan teettää.

Lisäksi muistutettiin Kennelliiton sääntöjen 2§:stä: Kennelliiton tarkoituksena on valtakunnallisena järjestönä edistää puhdasrotuisten rekisteröityjen koirien kasvattamista ja käyttöä. Lausuntoon liitettiin mukaan yhteenveto SKKY:n jäsenyhdistysten lausunnoista.


Uusia ulkomuototuomareita ja tuomarikoulutuksia

Bostonkoulutus

Bostoninterrierikoulutuksen osanottajia Helsingissä

SKKY:n roduille leivottiin uusia ulkomuototuomareita 11.4. Lohjalla, kun Kirsi Honkanen, Jussi Liimatainen ja Esa Ruotsalainen läpäisivät ensimmäisen koearvostelunsa SKKY:n yhteistyössä Suomen Keeshond ry:n ja Suomen Seurakoirayhdistyksen kanssa järjestämässä saksanpystykorvien koearvostelutilaisuudessa.  Lisäksi hyväksyttiin Juha Putkonen ns. näytössä.

Rotujärjestöjä edustavina tuomareina olivat Hans Lehtinen ja Kirsti Lummelampi.

Edellisellä viikolla järjestettiin ulkomuototuomareiden erikoiskoulutus bostoninterriereissä, griffoneissa ja ranskanbulldogeissa Kari Järvisen ja Lummelammen toimiessa kouluttajina.


Ritva Raita 80 v. 22.4. 2010

Ritva Raita

Suomalaisen koiramaailman grand old lady ja Suomen Kääpiökoirayhdistyksen kunniajäsen Ritva Raita täyttää 80 vuotta 22.4.2010.

Ritva, joka toimi aikanaan mm. SKKY:n edeltäjän, Suomen Kennelklubin Liitto-osaston monivuotisena rahastonhoitajana, on kasvattanut welsh corgeja, cairnterriereitä ja valkoisia länsiylämäänterriereitä kennelnimellä Big Park's. Hän on myös pitkäaikaisimpia kaikkien rotujen ulkomuototuomareitamme ja Suomen Kennelliiton kunniajäsen.

Suomen Terrierijärjestö on avannut Ritvan syntymäpäivää varten lahjatilin, jonka kertyneet varat käytetään päivänsankarin ilahduttamiseen hänen toivomallaan tavalla. Tilinumero on Handelsbanken 313110-286751, viitteeseen merkki Ritva Raita.   Viimeinen maksupäivä on 15.04.2010. Tiedusteluihin vastaa Matti Luoso puh. 040 8469 799 (iltaisin). 
(Kuva: Showring News)


Yksimielinen vuosikokous 24.3.2010

SKKY:n vuosikokous

SKKY:n vuosikokous pidettiin 24.3.2010 perinteikkäällä Ostrobotnialla Helsingissä. Sääntömääräisten vuosikokousasioiden lisäksi kokous päätti yksimielisesti kutsua yhdistyksen kunniajäseneksi Kari Järvisen, joka on ollut useita vuosia mukana rotujärjestön ulkomuototuomarikoulutustoimikunnassa ja toiminut kouluttajatuomarina.

Samoin hyväksyttiin yksimielisesti hallituksen esittämä sääntömuutosesitys, jolla tarkennettiin sääntöjen 10§ sanamuotoa jäsenyhdistysten kokousedustajien osalta.

Rotujärjestön ehdokkaaksi Suomen Kennelliiton valtuustoon seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi valittiin Kirsti Lummelampi ja hänen varaedustajaehdokkaakseen Marja Törmä sillä varauksella, että jos tämä valitaan jatkamaan entisen yhdistyksensä Suomen Samojedinkoirayhdistys ry:n valtuustoedustajana, SKKY:n varaedustajaksi tulee Yrjötapio Kivisaari.

Kokous hyväksyi viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tuloslaskelman osoittaessa yli 7000 euron ylijäämää.  Yhdistyksen menot vuonna 2009 olivat reilut 63000 euroa.

Vuosikokous päätti pitää henkilöjäsenmaksut ennallaan ensi vuonna, eli vuosijäsenen jäsenmaksu on 15 euroa, nuorisojäsenen 10 euroa ja perhejäsenen seitsemän euroa. Uuden jäsenen liittymismaksu pysyy myös ennallaan viidessä eurossa. Yhdistysjäsenmaksua korotettiin jäsentä kohti 0,20 eurolla 2,50 euroon jäseneltä 31.12.2010 jäsenmäärän mukaan laskettuna.

Vuosikokouksen osanottajia

Erikoisnäyttely palaa Kaivopuistoon

Kaivohuone ja Kaivopuiston juhlakenttä

Suomen Kääpiökoirayhdistyksen perinteinen 9. ryhmän erikoisnäyttely palaa vuoden erakkotaipaleen jälkeen kunnostettuun historialliseen Kaivopuistoon Helsingin sydämessä.

Tässä Pohjoismaiden suurimmassa kääpiökoiratapahtumassa ovat mukana kaikki FCI:n 9. ryhmän rodut sekä SKKY:n rodut muissa roturyhmissä.

"Olemme hyvin iloisia, että Helsingin kaupungin myönteinen suhtautuminen koiraharrastajiin jatkuu ja saamme palata ainutlaatuiseen Kaivopuistoon, jossa olemme pitäneet näyttelymme viime vuoden Hesperian puiston vierailua lukuunottamatta koko 2000-luvun", näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Kirsti Lummelampi toteaa.

Best in Show - tuomarina on Yhdysvaltain arvostetuimpiin tuomareihin kuuluva Michele L. Billings. Parhaan pennun valitssee espanjalainen Ana Mesto Martin, parhaan kasvattajaryhmän Borghild Moen Norjasta ja parhaan veteraanin Iso-Britannian kääpiökoirayhdistyksen sihteeri Tom Mather.  Lisäksi useilla roduilla on ulkomaiset erikoistuomarit.

Edellisvuosien tapaan näyttelyssä on edulliset ilmoittautumismaksut. Lisäksi SKKY tarjoaa viiden euron alennuksen kaikkien niiden koirien ilmoittautumismaksuista, joilla on DNA-tunniste tai polveutumisen varmistamista osoittava P-tunnus rekisterinumerossaan.

Samana viikonloppuna on Hämeenlinnan kansainvälinen näyttely, jossa ryhmät 1, 3, 5 ja 9 arvostellaan lauantaina. Näin näytteilleasettajilla on mahdollisuus kilpailla kahdessa näyttelyssä samana viikonloppuna.

Lisätietoja näyttelystä näyttelyn sivuilta.


Kasvattajien vetoomus jalostusstrategiaesityksestä

Kasvattajat ovat käynnistäneet vetoomuksen, jolla vastustetaan ehdotettua yleistä jalostusstrategiaa.

Vetoomuksen esipuheessa todetaan, että ehdotelman mukaisena toteutuessaan Kennelliiton jalostusstrategiaesitys vaikeuttaa suomalaista vastuullista ja kansainvälisesti arvostettua puhdasrotuisten koirien jalostusta.

Vetoomuksen laatijoiden mielestä kotimaiset koirankasvattajat ovat jo nyt rotujen terveyden, luonteen sekä geneettisen monimuotoisuuden huolehtimisessa maailmalla omaa luokkaansa. He toteavat, että oikea tapa edistää jalostustyötä on koulutus, valistus ja vapaaehtoisuuteen perustuva tiedonhankinta. Sanelupolitiikka ja kiellot eivät ole tätä päivää. Koirankasvatuksessa tulee vallita avoin ja rakentava yhteistyön henki kasvattajien ja eri intressipiirien välillä.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa www.adressit.com/sukoka


Kennelliiton Jalostusstrategia-esitykset

Kennelliiton puheenjohtaja Helena Suni on lähettänyt lausuntopyynnön Kennelliiton yleistä jalostusstrategiaa koskevasta esityksestä, joka hyväksyttynä vaikuttaisi laajasti puhdasrotuisten koirien kasvattamiseen sekä koirien rekisteröimiseen Kennelliiton koirarekisteriin.

Lausuntopyyntö saapui SKKY:lle 16.2.2010. Vastausten oletetaan olevan Kennelliitolla jo 15.3.2010 mennessä, koska esitys on tarkoitus tuoda käsittelyyn Kennelliiton toukokuussa pidettävää valtuuston kokousta edeltävässä valtuustoseminaarissa ja hyväksyttäväksi valtuuston kokouksessa.

SKKY:n hallitus käsittelee lausuntopyyntöä kokouksessaan 25.2.2010 ja päättää esityksen lähettämisestä lausunnosta edustamiaan 25 rotua edustavien jäsenyhdistysten ja alajaostojen päättäville elimille, minkä jälkeen rotujärjestö voi laatia oman lausuntonsa. Tämä aikataulu tarkoittaa käytännössä, että esitystä ei voida käsitellä riittävän laaja-alaisesti eri rotujen yhdistysten ja jaostojen kasvattajien keskuudessa.

Kasvattajat voivat esittää omia kommenttejaan osoitteella info (at) toydogs.net. 

Jalostusstrategiaehdotukset voit lukea tästä.


DNA-tunnistemääritysalennukset SKKY:n jäsenille

SKKY on sopinut Finnzymes Diagnosticsin kanssa alennetuista DNA-tunnistemääritysten hinnoista.

Alennushinta, 37 euroa koiraa kohti riippumatta tutkittavien koirien tai näytteiden määrästä, on voimassa kesäkuun loppuun saakka ja sen saavat kaikki SKKY:n ja sen jäsenyhdistysten jäsenet.  Alennetun hinnan saamiseksi näytelähetelomakkeeseen on ehdottomasti lisättävä maininta "Sopimusasiakkuus SKKY".  Mikäli maininta puuttuu, määrityksestä laskutetaan normaalihinta.  Sopimushintaan lisätään postiennakkokulut neljä euroa.

SKKY suosittelee DNA-tunnisteiden hankkimista kaikille jalostukseen käytettäville koirille. Edistääkseen tunniste- ja polveutumismääritysten yleistymistä rotujärjestö on päättänyt antaa elokuun erikoisnäyttelyssään viiden euron alennuksen sellaisen koiran ilmoittautumismaksusta, jolla on DNA-tunniste ja jonka rekisterinumerossa on DNA-polveutumismääritystä osoittava P-kirjain.

Tunniste- ja polveutumismäärityksiin vaadittavia limakalvo- tai karvatuppinäytteitä ottavat eläinlääkäreiden lisäksi mm. Kennelliiton kennelneuvojat, joiden yhteystiedot löytyvät tästä. Lisätietoja DNA-tunnisteista ja lähetekaavakkeet löytyvät Finnzymesin sivuilta.


SKKY:n rotujen rekisteröintiosuus kasvoi vuonna 2009

SKKY:n rekisteröintien kasvu 1999-2009

Vuoden 2001 rekisteröintien lasku johtuu papillonien ja phalèneiden ja vuoden 2007 lasku
chihuahua-rotujen siirtymisestä omiin rotujärjestöihinsä

SKKY:n rotujen osuus Kennelliiton vuoden 2009 rekisteröinneissä nousi edellisvuoden 7,2 prosentista kahdeksaan prosenttiin vuonna 2009.  SKKY on edelleen rekisteröintien perusteella ylivoimaisesti suurin Kennelliiton jäsenenä oleva rotujärjestö, sillä se kasvatti kaulaansa toiseksi suurimpaan rotujärjestöön, Suomen Ajokoirajärjestöön, yli 1600 koiralla.

SKKY:n roduissa rekisteröitiin viime vuonna 4072 koiraa, mikä on 6,5% lisäys edellisvuoden 3825 koirasta.  Suurimmat rodut ovat kiinanharjakoirat (607 koiraa), coton de tuléarit (582) ja havannankoirat (555). 

Seuraavana ovat 514 koiralla ranskanbulldogit, joiden vuosittaiset rekisteröinnit ovat kymmenkertaistuneet vuodesta 1999. Lisäystä edellisvuoteen oli lähes kolmannes, ja se selittyy noin 13o pääasiassa Venäjältä, Baltiasta ja muualta itä-Euroopasta tuontujen tuontikoiran rekisteröinneillä. Lisäksi rodussa tuodaan Suomeen edelleenkin paljon rekisteröimättömiä koiria.

Suosikkirotuihin verrattuna Suomessa pitkään olleiden, perinteisten kääpiökoirarotujen rekisteröinnit olivat viime vuonna edelleen maltillisella tasolla.  Pienimmät rekisteröinnit olivat englanninkääpiöterriereissä (32), griffon belgeissä (21) ja kingcharlesinspanieleissa (19).


Coton de tuléarin jalostussuositukset

SKKY:n hallitus on päättänyt kokouksessaan 20.1.2010 coton de tuléar-rodun rekisteröintiepäselvyyksien vuoksi seuraavista suosituksista:

* Rotujärjestö suosittelee, että kaikilla jalostukseen käytettävillä koirilla on polveutumismäärityksiin vaadittava DNA-tunniste ja, mikäli mahdollista, koiran polveutuminen on varmistettu DNA:n avulla (eli sen vanhemmilta on otettu näytteet ja DNA-tunnistemääritys tehty).

* Rotujärjestö suosittelee Suomen Coton de Tuléar ry:lle, että sen pentuvälitykseen otetaan vain sellaisista yhdistelmistä olevia pentueita, joissa pentueen molemmilla vanhemmilla on DNA-tunniste ja vanhempien polveutuminen on, mikäli mahdollista varmistettu DNA:n avulla.

Suositusten tarkoituksena on varmistaa, että mahdollisten epäselvien polveutumisten kohdalla pentueen vanhemmista on olemassa DNA-näytteet, jolloin polveutuminen voidaan varmistaa. Sukutaulujen paikkansapitävyys on tärkeää myös rodun terveystutkimusten ja perinnöllisten sairauksien vastustamisen kannalta.

SKKY pyrkii neuvottelemaan polveutumismäärityksiä ja DNA- tunnisteita tekevän laboratorion kanssa alennetun hinnan näille tutkimuksille. Lisäksi rotujärjestö järjestää DNA-näytteenottoja mm. erikoisnäyttelynsä yhteydessä.

Lisätietoja DNA:n käytöstä polveutumisen varmistamiseen löytyy mm. etusivun SKKY-Tiedote-linkistä löytyvistä artikkeleista.  Finnzymes Diagnostics puolestaan pitää yllä osoitteessahttp://diagnostics.finnzymes.fi/koirien_tietokanta.html julkista tietokantaa koirista, joiden polveutuminen on varmistettu tai joilla on DNA-tunniste.


SKKY:n hallituksen järjestäytymiskokous

SKKY:n hallitus valitsi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan rotujärjestön varapuheenjohtajaksi Marja Törmän.  Sihteerinä jatkaa Päivi Rantanen ja rahastonhoitajana Laura Ruotsalainen. Jäsensihteeriksi valittiin Anna Ratia.

Ulkomuototuomareiden koulutuksesta vastaavaan toimikuntaan valittiin Kari Järvinen, Hans Lehtinen, Kirsti Lummelampi ja Marja Törmä, joista Lummelampi ja Törmä ovat rotujärjestön yhteyshenkilöitä ulkomuototuomareiden täydennyskoulutuksessa. Jäsenistölle suunnattavasta koulutuksesta vastaavat puolestaan Elina Ervasti, Yrjötapio Kivisaari ja Päivi Rantanen.

Nykyisenlainen pentuneuvonta päätettiin lakkauttaa, sillä rotujärjestön roduilla on omat yhdistyksensä tai alajaostonsa viime vuoden lopulla rotujärjestön alaisuuteen hyväksyttyä prazsky krysarik-rotua lukuunottamatta, jonka neuvonta hoidetaan sähköpostitse.

SKKY:n hallitus vahvisti vuoden 2010 aikana maksettavat korvaukset yhdistyksen luottamushenkilöille ja koiriaan koulutustilaisuuksiin tuoville koiranomistajille.  Yleisillä kulkuneuvoilla suoritettujen matkojen matkakulut ja pysäköintikulut korvataan todellisten kulujen mukaan kuitteja vastaan.  Kilometrikorvauksena oman auton käytöstä maksetaan 0,25 euroa kilometriltä.

SKKY:n vuosikokous pidetään 24.3.2010.