Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2007

1/2007 Ruotsalaisten seurakoirat

Ruotsin tilastokeskus on tutkinut eläinten hyvinvointia edistävän järjestön Manimalis'in toimeksiannosta ja mm. Ruotsin kennelklubin myötävaikutuksella maassa olevien seurakoirien määrää.

Tutkimus, jossa haastateltiin 20200 16-99-vuotiasta ruotsalaista, osoitti, että:

* Ruotsissa on noin 730000 koiraa

* yli puolessa miljoonassa ruotsalaistaloudessa on koira

* 2/3 koirista on rekisteröityjä rotukoiria eli niillä onRuotsin kennelklubin sukutaulu

* sekarotuisten koirien määrä oli keskimääräistä korkeampi suurkaupunkien eli Tukholman, Göteborgin ja Malmön esikaupunkialueilla

* Joka viidennessä lapsiperheessä oli koira, kun taas näin oli joka 20. sinkkutaloudessa.

* Lähes 80 prosenttia koirista oli vakuutettuja.

SKK hyväksyy bostoninterrierin DNA-testin

Ruotsin kennelklubi SKK on hyväksynyt bostoninterriereille tehtävän, nuoruusiän perinnöllistä harmaakaihia (juvenile cataract) koskevan DNA-testin viralliseksi testiksi, jonka tulokset tallennetaan Ruotsin jalostustietojärjestelmään.

Edellytyksenä on, että testiä tehtäessä käytetään SKK:n hyväksymää lähetettä. Testi tehdään verinäytteestä, jonka eläinlääkäri ottaa koirasta tarkistettuaan koiran tunnistusmerkinnän. Eläinlääkäri lähettää sen jälkeen näytteen Ruotsin eläinlääketieteelliselle korkeakoululle (SLU). Itse näytteen analysoi Englannissa Animal Health Trust'in laboratorio.
SLU toimittaa  tuloksen SKK:lle, joka  sitten lähettää sen  koiran omistajalle.  Hinta on 800 kruunua eli vajaat 90 euroa.

Näyte voidaan ottaa jo pennusta, ja sen perusteella voidaan määritellä, onko pentu terve, kantaja vai sairas. Näin tätä nuorella iällä sokeuteen johtavaa perinnöllistä sairautta voidaan ehkäistä rodun geenipohjaa kaventamatta, kun kantajaa voidaan käyttää jalostukseen yhdessä terveen koiran kanssa.

SKKY on aiemmin esittänyt SKL-FKK:lle, että myös se hyväksyisi tämän DNA-testin tulokset, mutta toistaiseksi esitystä ei ole hyväksytty.

SKK hyväksyy myös muita DNA-testituloksia virallisiksi, tallennettaviksi terveystuloksiksi, sillä sillä on sopimus mm. silmäsairauksia tutkivan amerikkalaisen OptiGenin kanssa.
Myös Norjassa joitakin DNA-testituloksia hyväksytään virallisiksi terveystuloksiksi.

Espen Engh NKK:n toiminnanjohtajaksi

Tuomarina ja vinttikoirakasvattajana tunnettu eläinlääkäri Espen Engh on aloittanut Norjan kennelklubin NKK:n toiminnanjohtajana helmikuun alussa.

Espen Engh on kasvattanut yhdessä äitinsä kanssa Jet's-englanninvinttikoiria. Hän on viime vuosina lisännyt tuomarioikeuksiaan mm. 9. ryhmän koiriin ja on usein nähty tuomari Suomessakin.

Nimitys liittyy NKK:n uudelleenorganisaatioon. Toimistossa on 34 hengen henkilökunta.

Kymmenen kärjessä USA:n kaupungeissa

Yhdysvaltain kennelklubi AKC on vertaillut valtakunnallisia  rekisteröintitilastojensa kymmenen kärjessä listaa myös kaupunkikohtaisiin Top Ten- listoihin.

Vertailu osoitti, että englanninbulldoggi oli 27 suurkaupungin kymmenen kärjessä listalla, mopsi oli 22 kaupungin listalla, rottweiler 15, chihuahua 14 ja pomeranian kahdeksan kaupungin 10 suosituimman rodun listalla.

Minnesotan osavaltiossa sijaitseva Milwaukee oli ainoa 50 suurimman kaupungin joukossa, jonka Kymmenen kärjessä-listalta ei löytynyt yorkshirenterrieriä.

Tennesseen Knoxville oli ainoa kaupunki, jonka Kymmenen kärjessä-lista oli sama kuin valtakunnallinen lista.

Miljoonakaupunki New Yorkin Top Ten-lista on kääpiökoiravoittoinen: 1. Villakoira 2. Yorkshirenterrieri 3. Labradorinnoutaja 4. Englanninbulldoggi 5. Mäyräkoira 6. Bichon havanais 7. Cavalierkingcharlesinspanieli 8. Kultainennoutaja 9. Shih tzu 10. Mopsi

"James" Westminsterin BIS

Yhdysvaltain päänäyttelyn, New Yorkin Madison Square Gardenissa järjestetyn Westminsterin näyttelyn BIS meni tänä vuonna Ch. Felicity's Diamond Jim-nimiselle englanninspringerspanieliurokselle. BIS-tuomari oli Robert Indeglia.

Sama koira voitti joulukuussa Kaliforniassa järjestetyn AKC:n kutsunäyttelyn.

Meilläkin SKKY:n näyttelyssä arvostelleen kanadalaisen R. William Taylorin valinta  Westminsterin kääpiökoiraryhmän voittajaksi oli Japanissa kasvatettu kääpiövillakoiranarttu Ch. Smash JP Win A Victory. Toisena oli kiinanpalatsikoirauros Ch. Pequest Persuasive, kolmantena mopsinarttu Ch. Sugarbear Flamingstar O'Harada ja neljäntenä griffon bruxelloisnarttu Ch. Knolland Miss Suzy.

Seurakoiraryhmän voitti isovillakoiranarttu Ch. Brighton Minimoto.

Westminsterin näyttelyyn voivat osallistua vain valiot, ja osanottajamäärä on rajoitettu 2500 koiraan. Tänä vuonna mukana oli 2632 koiraa.

Ne, joilta Westminster jäi tänä vuonna väliin, voivat katsoa oman rotunsa arvostelun videona internetissä, josta löytyy myös näyttelyluettelo ja tulokset. Osoite on:
www.westminsterkennelclub.org

Yorkshirenterrierin rotumääritelmään muutoksia USA:ssa

USA:n Yorkshirenterrieriklubin jäsenet ovat äänestäneet yksimielisesti rotumääritelmän muutoksesta, jolla  valkoisen värin esiintymisestä karvapeitteessä tulee hylkäävä virhe.

Muutoksen syynä ovat pentumarkkinoille ilmestyneet  puhdasrotuisina ja rekisteröitikelpoisina myytävät  valkokirjavat yorkit.

Klubin mukaan näitä kasvattavat kaupalliset, rotujärjestön ulkopuolella toimivat, lemmikkimarkkinoille koiria tuottavat  kasvattajat.

Amerikkalaiset kasvattajat arvelevat, että nämä koirat eivät ole geneettisesti puhtaita yorkshirenterriereitä, vaan niihin on jossain vaiheessa sekoitettu joitain muuta rotua, joista valkoinen väri periytyy.