Suomen Kääpiökoirat ry - Rodut - Coton de tulear

Coton de tuléar

Rotumääritelmä

Vuoden voitokkaimmat

1997 * 1998 * 2000 * 2002 * 2004 * 2005 * 2006

Coton de tuléar on peräisin Madagaskarilta, suurelta Afrikan länsirannikon vieressä olevalta saarelta. Alunperin sitä on käytetty vahti- ja rottakoirana ja ilmeisesti myös jonkin verran apuna metsästyksessä. Myöhemmin siitä kehittyi puhtaasti seurakoira. Eurooppaan coton de tuléareja alkoi tulla 1960-luvulla, kun turismi Ranskan ja Madagaskarin välillä vilkastui saarivaltion itsenäistyttyä. FCI vahvisti rotumääritelmän vuonna 1971 ja sitä on tarkennettu vuosina 1987, 1995 ja 1999. Suomeen rotu saapui vuonna 1989.

Coton de tuléar kuuluu ns. bichon-rotuihin, ja sen sukulaisrotuja ovat bichon frisé, havannankoira, bolognese ja löwchen sekä maltankoira.  Coton de tuléar on yksi niistä harvoista afrikkalaisista roduista, joka on suosiossa vielä tänäkin päivänä. Luonteensa, eksoottisen historiansa ja teddykarhumaisen suloisen ulkonäkönsä takia rodusta on tullut myös muotioikkujen uhri.

Yleisvaikutelmaltaan coton de tuléar on pieni ja pitkäkarvainen seurakoira, jolla on valkoinen puuvillamainen karvapeite. Coton de tuléar on iloinen, älykäs ja tasapainoinen, hyvin seurallinen ihmisten ja toisten koirien parissa ja sopeutuu erinomaisesti kaikenlaisiin elämänmuotoihin. Luonne on rodun tärkeimpiä erityispiirteitä. Coton de tuléarin on todettu olevan varsin pitkäikäinen, sillä rodussa on tavattu runsaasti yksilöitä, jotka ovat saavuttaneet yli 14 vuoden iän.

Coton de tuléar kuuluu Suomen Kennelliiton PEVISA –ohjelmaan, tämä tarkoittaa, että kun rodulla on PEVISA-ohjelma, tulee pentueen molempien vanhempien täyttää niille asetetut ehdot ennen astutusta. Cotoneiden PEVISA-ohjelman vaatimuksiin kuuluvat viralliset silmä- ja polvitarkastukset.

Coton de tuléareilla ilmenevistä perinnöllisistä sairauksista haastavia ovat perinnöllinen harmaakaihi ja PRA, sillä nämä sairaudet todetaan koirilla pääasiassa vasta myöhemmällä iällä.

Rodulla on oma rotua harrastava yhdistys Suomen Coton de Tuléar ry, joka toimii SKKY:n (Suomen Kääpiökoirayhdistys ry) alaisuudessa.

Lisätietoja yhdistyksen  kotisivuilta