Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Puheen­johtajan palstat - 2007 - 2007-04Vuoden 2007 tilinpäätös

Vuoden 2007 tilinpäätös

Toimintavuoden kääntyessä lopuilleen on paikallaan katsoa, mikä vuoden 2007 tilinpäätös SKKY:n, kääpiökoirien ja yleensä järjestäytyneen kennelharrastuksen näkökulmasta oli.
Yhteenvetona voi sanoa, että monissa meille tärkeissä asioissa saavutettiin vuoden aikana (viimeinkin!) edistystä.

Tärkein ja kennelharrastusta useita vuosia eteenpäin ohjaava saavutus oli Kennelliiton uusien sääntöjen hyväksyminen syksyn yleiskokouksessa.

Omalta osaltamme voimme olla tyytyväisiä siihen, että vajaa vuosi sitten rotujärjestöille ja kennelpiireille kangerrellen lausunnolle lähetetty ensimmäinen sääntöesitys oli muuttanut muotoaan monessa tärkeässä kohtaa, ja mm. meidän ajamamme muutokset löytyivät lopullisesta yleiskokoukselle esitetystä sääntöversiosta.

Koko järjestäytyneen kasvatustoiminnan kannalta tärkeä uudistus oli sääntöjen kurinpitopykälien tiukentaminen niin, että niillä pystytään edes jossain määrin puuttumaan nykyisiin lieveilmiöihin. Kun vanhojen sääntöjen ahtaan tulkinnan mukaan Kennelliitto pystyi puuttumaan kurinpitotoimin vain ”harrastustoimintana” koirien kasvatusta ja kauppaa harrastavien jäsentensä toimintaan, nyt kurinpitomenettelyn piiriin tulee myös liiketoimintana harjoitettava kenneltoiminta. Vaikka kauppias on silmänlumeeksi allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen ja rekisteröinyt muutaman pentueen, hänen ”liiketoimintana” harjoittamaansa koirien tuontiin ja sekarotuisten, paperittomien koirien kauppaan ei ole voitu puuttua.

Nyt myös Kennelliiton hallitus voi antaa tilapäisiä kieltoja ennen asian lopullista ratkaisua kurinpitolautakunnassa ja vältytään tilanteista, joissa alemmassa oikeusasteessa koiranpitokiellon saanut henkilö voi patsastella näyttelyissä kuin mitään ei olisi tapahtunut, koska tuomiosta on valitettu, eikä se ole lainvoimainen.

Kennelliiton hallitus voi nyt myös julkaista harkintansa mukaan rötöstelijöiden nimet Koiramme -lehdessä kurinpitopäätösten yhteydessä.

Vuoden hyviin päätöksiin kuuluu myös Kennelliiton pentuvälityksen lakkauttaminen, josta syysvaltuusto päätti ilman sen kummempia keskusteluja.

SKKY teki asiasta esityksen Kennelliiton hallitukselle jo keväällä 2002. Olimme sitä mieltä, että liiton harjoittama pentuvälitystoiminta murentaa rotujärjestöjen ja rotuyhdistysten harjoittaman, laadukkaaseen kasvatus- ja jalostustoimintaan tähtäävän jalostuksen ohjauksen perustaa. Totesimme myös, että Kennelliiton harjoittama pentuvälitys voi omalta osaltaan edesauttaa rekisteröimättömien ja sekarotuisten koirien myyntiä, kun tällaista toimintaa harjoittavat pentujen tuottajat saavat levitettyä yhteystietojaan rekisteröityjen pentujensa osalta liiton avustuksella.

Esityksellä olimme ilmeisesti aikaamme edellä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ovathan nämä viimeksi kuluneet viisi vuotta osoittaneet, miten ongelmallinen koko toiminta on ollut.

Jalostukseen käytettävien ja rekisteröitävien pentujen tunnistusmerkintäpakko on sekin tervetullut uudistus, joka olisi itse asiassa pitänyt toteuttaa jo paljon aikaisemmin.
Käytännön toteutumistaan odottaa edelleenkin aloitteestamme valtuustossa jo syksyllä 1999 hyväksytty periaate koirien polveutumisen varmistamisesta DNA:n avulla. Olemme edelleenkin sitä mieltä, että erilaisilla perinnöllisten sairauksien vastustamisohjelmilla on herttaisen vähän virkaa, jos koiran sukutaulusta ei voida olla varmoja.

DNA-polveutumismäärityksellähän ei pystytä osoittamaan, että koira on tietynrotuinen, mutta sillä pystytään osoittamaan, että koira on (toivottavasti) sukutaulussa olevien vanhempien jälkeläinen. Ja mitä useampia sukupolvia tutkitaan, sen varmempi sukutaulun paikkansapitävyys on.

Näyttää siltä kuin vihdoinkin tällä rintamalla olisi pientä liikettä, mutta eteneminen tuntuu olevan tuskallisen hidasta - niin kuin se on eri sairauden aiheuttavien geenien tunnistamiseen tarkoitettujen DNA-testien tulosten hyväksymisessäkin.

Meidän oman rotujärjestömme osalta vuosi 2007 ei ollut huono, sillä SKKY:n ja sen jäsenyhdistysten ja alajaostojen jäsenmäärät ovat olleet kasvussa. Suomen hyvä taloudellinen tilanne on vaikuttanut myös meidän talouteemme. Olemme voineet pitää jäsenmaksut alhaisina, ja ulkopuoliset tulot ovatkin suunnilleen yhtä suuret kuin jäsenmaksutulot.

Aikanaan alajaostona aloittanut ja sittemmin rotua harrastava yhdistyksenä useita vuosia toiminut Chihuahua ry on saanut vuoden aikana rotujärjestöoikeudet ja jatkaa nyt toimintaansa itsenäisenä rotujärjestönä. (Kiitos hyvästä yhteistyöstä ja onnea matkaan!)
Samaan aikaan suurin alajaostomme, Coton de tuléar -alajaosto on rekisteröitynyt yhdistykseksi ja jatkaa nyt SKKY:n jäsenyhdistyksenä. Myös löwchen -alajaosto on rekisteröitymässä yhdistykseksi. Uutena jäsenyhdistyksenämme on aloittanut Suomen Venäjäntoyt ja englanninkääpiöterrieriharrastajat ovat perustaneet oman alajaostonsa.

En voi olla myöskään mainitsematta perinteistä Kaivopuiston näyttelyämme, joka rikkoi edellisvuosien osanottajaennätykset lähes 1400 koirallaan ja sai paljon julkisuutta niin ulkomaisissa koiralehdissä kuin valtakunnan mediassakin YLE:n televisiouutisista alkaen.
Kun teimme suhdetoimintaa suomalaisen koiraharrastuksen puolesta, saimme samalla levitetyksi sanomaamme, jonka mukaan jokaisen koiranostoa harkitsevan kannattaa tehdä turvallinen valinta ja kääntyä järjestäytyneen, vakavan kasvattajan puoleen ja hankkia rekisteröity rotukoira paperittoman halpatuontipennun sijasta.

Jatketaan samaa rataa vuonna 2008!

Kirsti Lummelampi