Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2005

4/2006 Ruotsin uudet näyttelysäännöt

Ruotsissa otetaan vuoden vaihteessa käyttöön uudet näyttelysäännöt, jotka ovat voimassa 1.1.2007-31.12.2011 välisenä aikana.

Näyttelysäännöissä on tehty joitakin myönnytyksiä FCI:n näyttelysäännöille, mutta laatuarvostelupalkinnot säilyvät ennallaan, eli koirat palkitaan ensimmäisellä, toisella, kolmannella jne. palkinnolla, ja pääsylippuna paras uros- ja paras narttu-luokkaan on sertifikaatinarvoinen eli CK. Lisäksi käytössä ovat kunniapalkinnot lupaaville juniori- ja nuorten luokan koirille ja hyvinsäilyneille veteraaneille, jotka eivät ole tuomarin mielestä CK:n arvoisia.

Koirat voidaan ilmoittaa seuraaviin luokkiin:
- pentuluokka (6-9 kk, epävirallinen)
- junioriluokka (9-15 kk)
- nuorten luokka (15-24 kk)
- avoin luokka (15 kk - ei ylärajaa)
- valioluokka (15 kk ylöspäin.)
- veteraaniluokka (8 v. ylösäin)

Ruotsin muotovalionarvoon vaadittavat tulokset saavuttanut koira on ilmoitettava valioluokkaan. Valioluokkaan voi ilmoittaa myös ulkomaiset valiot, mutta on huomattava, ettei Ruotsin sertifikaattia voida jakaa valioluokan koiralle. Joissakin käyttökoiraroduissa sertifikaatti jaetaan käyttöluokan koiralle.

Ruotsissa palautetaan edelleenkin ilmoittautumismaksu koiran sairastumisen tai tuomarimuutoksen vuoksi.

Ruotsin näyttelysääntöihin on sisällytetty myös itse liiton säännöissä oleva toteamus, jonka mukaan osanottajien on käyttäydyttävä niin, etteivät he aiheuta vahinkoa tai vahingoita SKK:n tai sen jäsenorganisaatioiden mainetta tai tarkoitusperiä, eivätkä he kokeissa tai kilpailuissa toimi niin, että he huonontavat toisten koirien mahdollisuutta saada oikeudenmukainen arvostelu eivätkä he myöskään puhu halventavasti  toisten koirista, toimihenkilöistä tai toisista osanottajista.

Näyttelysäännössä kielletään myös näyttelytoimikunnan jäsenten, heidän perheenjäsentensä ja heidän kanssaan yhteisomistuksessa olevien kenneleiden koiria osallistumasta ko. näyttelyyn, eivätkä näyttelytoimikunnan jäsenet saa esittää  koiria omassa näyttelyssään. Tämä sääntö on sama, jota SKKY:on soveltanut sen omissa näyttelyissä jo toistakymmentä vuotta.

Näyttelyn tuomarit ja kehäsihteerit eivät myöskään voi kuulua sen näyttelyn näyttelytoimikuntaan, jossa he ovat joko tuomareina tai kehätoimitsijoina.

Ruotsissa otetaan käyttöön myös uudet valionarvovaatimukset, sillä rotujärjestöt ovat saaneet päättää, vaativatko ne valionarvoon yhden sertifikaatin rotujärjestön omasta erikoisnäyttelystä. Useat metsästys-, palvelus- ja vinttikoirien rotujäjestöt ovat näin tehneet. Kääpiökoirien osalta tätä vaatimusta ei ole, joten koirasta tulee valio kolmella sertifikaatilla, mutta viimeinen sertti on saavutettava koiran täytettyä 24 kk.

Ruotsalaiseen tapaan näyttelysääntöuudistusta edelsivät laajat konsultaatiot ja lausuntokierrokset, ja alkuvuodesta järjestettiin neuvottelu rotujärjestöjen edustajille.

Norjan  näyttelysääntöuudistus

Uudet näyttelysäännöt tulevat käyttöön vuoden vaihteessa myös Norjassa.
Säännöt ovat hyvin samantapaiset kuin Ruotsissa, eli laatuarvostelussa käytetään meilläkin aiemmin käytössä olleita ensimmäistä, toista jne. palkintoa.

Norjassakin paras uros- ja paras narttuluokkiin osallistumiseeen vaaditaan sertifikaatinarvoinen eli CK. Lisäksi tuomareilla on mahdollisuus käyttää kunniapalkintoja juniori-, nuorten- ja veteraaniluokan koirille.

Näyttelyluokkien ikärajat poikkeavat jonkin verran ruotsalaisista, sillä junioriluokan ikärajat ovat 9-18 kk ja veteraaniluokkaan pääsevät yli 7-vuotiaat koirat.

Norjan valiot on ilmoitettava valioluokkaan, johon pääsevät myös ulkomaiset valiot. Sertifikaatti jaetaan PU- ja PN-luokissa parhaalle ei-Norjan valiolle.

Nyt koiran voi ilmoittaa vain yhteen viralliseen luokkaan, eikä esimerkiksi veteraania sekä valio- että veteraaniluokkaan kuten aikaisemmin.

Kanadan boikotti

FCI:n hallitus on ilmoittanut, etteivät Kanadan kennelklubin CKC:n hyväksymät tuomarit voi arvostella FCI:n alaisissa kansainvälisissä näyttelyissä 1.1. 2007 alkaen. Samoin FCI on ilmoittanut, ettei CKC:n rekisteröimiä koiria hyväksytä rekisteröitäviksi FCI-maissa 1.1. 2007 alkaen.
Syynä päätökseen on, ettei Kanada ole hyväksynyt kaikkien FCI-maiden rekisterikirjoja, eikä CKC ole myöskään vastannut FCI:n yhteydenottopyyntöihin.

FCI:n hallitus teki päätöksen asiasta kokouksessaan Roomassa lokakuussa. Epäselvää sen sijaan on, minkälaajuinen päätös oli, sillä joidenkin tietojen mukaan tarkoitus oli ottaa ensin käyttöön tuomariboikotti ja ryhtyä kanadalaisten koirien rekisteröintikieltoon vasta sen jälkeen, jos neuvotteluissa ei päästä tyydyttävään ratkaisuun.

Asiasta käytiin neuvotteluja joulukuun alussa Kaliforniassa, missä useat FCI:n hallituksen jäsenet olivat arvostelemassa USA:n kennelklubin kutsunäyttelyssä. Myös Kanadan kennelklubin hallitus on ollut koolla tilanteen takia.

FCI:n hallituksen seuraava kokous, jossa päätös voidaan mahdollisesti purkaa, on maaliskuussa.

FCI:lle ja Kiinalle sopimus

FCI:n puheenjohtaja Hans Muller ja varapuheenjohtaja Karl Reisinger ovat olleet Pekingissä allekirjoittamassa yhteistyösopimuksen kiinalaisen kenneljärjestön CKU:n kanssa. Allekirjoitustilaisuus pidettiin juhlavasti Kiinan valtion vierastalossa.

CKU väittää kattavansa 90% kaikesta Kiinan kennelharrastustoiminnasta ja järjestäneensä yli 1000 saksanpaimenkoiran näyttelyitä.Kiinassa on useampia valtakunnalliseksi itseään väittäviä kennelorganisaatioita, joista tämä, usein FCI:n lehdessä kalliilla mainoksilla toimintaansa esitellyt yhdistys, ilmoittaa noudattavansa FCI:n määräyksiä ja säädöksiä. Toinen kenneljärjestö puolestaan seuraa näyttelytoiminnassaan USA:n kennelklubin AKC:n mallia, ja sen järjestämissä näyttelyissä on ollut amerikkalaisia tuomareita.

Samaan aikaan kansainväliset järjestöt ovat ilmaisseet huolensa Kiinan eläinsuojelutilanteesta. Kesän aikana eri puolilla maata puhjenneiden rabiesepidemioiden vuoksi Kiinan viranomaiset turvautuivat rokotuskampanjan sijasta kymmenien tuhansien koirien tappamiseen usein hakkaamalla ne hengiltä - joskus omistajien nähden.

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä on nyt aloitettu "puhdistuskampanja" kaupungin siistimiseksi vuoden 2008 olympialaisia varten. Osana kampanjaa kiinalaiset viranomaiset toteuttavat jälleen yhden koiran politiikkaansa. Tämä tarkoittaa, että kussakin taloudessa saa olla vain yksi rekisteröity, alle 35 cm säkäkorkeuden omaava koira. Jos koiria on useita, ne ovat yli 35 cm korkeita tai rekisteröimättömiä, koirat otetaan talteen ja päätyvät ilmeisesti lopetettavaksi.
Pekingissä arvioidaan olevan miljoona koiraa. Niiden omistajat ovat järjestäneet mielenosoituksia lemmikkiensä puolesta.

USA:n kennelharrastuksen ikoni Ann Rogers Clark kuollut

Yhdysvaltain kennelharrastuksen vaikutusvaltaisimpiin hahmoihin kuulunut Ann Rogers Clark kuoli joulun alla hävittyään usean vuoden taistelunsa syöpää vastaan. Hän oli kuollessaan 77 vuotias.

Ann Rogers Clark kuului vanhaan newyorkilaiseen sukuun, ja hänen isoisän isänsä oli aikanaan New Yorkin pormestari. Ann oli toisen polven kennelharrastaja, jonka nimi on useimmiten yhdistetty Madison Square Gardenissa järjestettyyn Westminsterin näyttelyyn. Hän teki amerikkalaista kennelhistoriaa voittamalla ensimmäisen naispuolisena ammattihandlerina BIS:n esittämällään kääpiövillakoiralla vuonna 1956. Hän kertoi monessa yhteydessä itse, miten hänen isoäitinsä hyväksyi hänen uravalintansa tämän voiton jälkeen, kun kysymyksessä oli sentään Westminster ja maan valtalehti New York Times uutisoi asiasta.

Ann Rogers Clark uusi Westminsterin BIS-voittonsa vielä kaksi kertaa. Jätettyään ammattihandlerin uran hänestä tuli ulkomuototuomari, ja hän on ainoa amerikkalainen tuomari, joka on saanut arvostella Westminsterissä BIS:n ja kaikki seitsemän ryhmää. Hänen piti arvostella terrieriryhmä tulevassa näyttelyssä helmikuun alussa.

Clark tuli tunnetuksi erityisesti villakoiraharrastajana, mutta hän kasvatti yhdessä edesmenneen miehensä James Edward Clarkin kanssa myös cockerspanieleita ja norfolkinterriereitä.
Yhdysvalloissa Ann tai "Annie" kuten hänet yleisesti tunnettiin, oli suosittu ja arvostettu tuomari. Hän arvosteli 1990-luvulla myös kerran Suomessa Turun kansainvälisessä näyttelyssä, ja hän oli BIS-tuomarina Ruotsin kennelklubin näyttelyssä Tukholmassa.

Amerikkalaisen kennelharrastuksen ja Ann Rogers Clarkin nauttimasta arvostuksesta kertoo sekin, että kansainvälinen Associated Press- uutistoimisto  uutisoi hänen kuolemastaan ja New York Times-lehti julkaisi pitkän muistokirjoituksen.

Irlannin näyttelysääntöihin muutoksia

Irlanti on siirtymässä FCI-jäsenyytensä vuoksi noudattamaan näyttelyissään FCI:n ryhmäjakoa, minkä lisäksi maan valionarvovaatimuksia aiotaan muuttaa.
Viimeisimmän ehdotuksen mukaan Irlannin valionarvoon vaadittaisiin seitsemän sertifikaattia (Green Star) seitsemältä eri tuomarilta, ja yksi sertifikaateista on saatava koiran täytettyä 15 kuukautta.


3/2006 PKU hylkäsi Suomen POHJ MVA-esityksen

Pohjoismaiden Kennelunionin PKU:n työvaliokunta on hylännyt Suomen esityksen, jonka mukaan Pohjoismaisen Muotovalion arvoon vaadittaisiin, että koira on kolmen sijasta neljän Pohjoismaan valio.

Ruotsin Kennelklubin SKK:n toimitusjohtaja Ulf Uddman kertoi Hundsport- lehdessä, että Ruotsi, Norja ja Tanska vastustivat esitystä, koska Tanskan muotovalion arvon vaatiminen olisi edellyttänyt pohjoisen Suomen, Norjan ja Ruotsin näytteilleasettajilta liian pitkiä näyttelymatkoja. Lisäksi kävi ilmi, että eri pohjoismailla on erilaisia sääntöjä näyttelyyn osallistumisesta, ja mm. typistettykorvaiset ja -häntäiset koirat eivät saa kilpailla Norjassa lainkaan.

Pohjoismaiden Muotovalion arvo on PKU:n muotovalionarvo, jonka Suomi on yksipuolisesti jättänyt pois käytöstä.  Muissa maissa se anotaan ko. maan kennelliitolta, ja arvoon kuuluu erillinen diplomi.

Samassa Helsingissä pidetyssä PKU:n kokouksessa keskusteltiin Uddmanin mukaan myös pohjoismaiden kennelklubien jalostustietojärjestelmien avaamisesta kunkin maan kennelliiton jäsenille. Suunnitelmat kuitenkin viivästyvät tietojärjestelmien kehittämisen viivästyessä, minkä lisäksi esim. Norjan täytyy ensin avata jalostustietojärjestelmänsä, joka on tällä hetkellä vain Norjan kennelklubin jäsenien käytettävissä.

PKU:n työvaliokunnan kokouksiin osallistuvat tavallisesti pohjoismaisten kennelklubien puheenjohtajat ja toimitusjohtajat. Helsingin kokouksessa isäntämaata Suomea edustivat koko kokouksen ajan vain valtuuston varapuheenjohtaja Kari Järvinen ja Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Laamanen, kun taas liiton hallituksen puheenjohtaja Martti Mannersuo, varapuheenjohtaja Harry Tast ja toimitusjohtaja Juha-Pekka Ripatti ehtivät muilta kiireiltään olemaan paikalla vain osan ajasta.

Sotakoirat esillä Lontoossa

Lontoon kävijöille tiedoksi: Englannin sotamuseossa (Imperial War Museum) on avattu laaja sotakoirien ja  muiden sodassa käytettyjen  eläinten  historiaa ensimmäisestä maailmansodasta tähän päivään kuvaava näyttely.

Näyttelyssä on valokuvia, filmejä, veistoksia ja muistoesineitä, jotka kertovat niin ensimmäisen maailman sodan aikana länsirintaman mudassa työskentelevistä ratsuväen hevosista kuin laskuvarjolla vihollisen puolelle erikoisjoukot johtaneesta ja myöhemmin urhoollisuusmitalilla palkitusta sotakoira Robista. Mukana on myös kertomuksia opaskoirista, jotka ohjasivat sokeat omistajansa syyskuun 11. päivän terroristi-iskujen jälkeen palavasta World Trade Center'istä 70 kerrosta alaspäin turvaan.

"The Animal's War"-näyttely on avoinna huhtikuun 22. päivään saakka. Lisätietoja näyttelystä osoitteesta: www. iwm.org.uk.

AKC Gazetten lukijatutkimus

Suomen Kennelliiton Koiramme-lehden lukijoista tehdään säännöllisin väliajoin lukijatutkimuksia, joista käy ilmi yleinen tyytyväisyys lehteen.

Koiramme-lehti lähetetään jäsenetuna kaikille jäsenille, kun taas USA:n kennelklubin AKC:n julkaisema AKC Gazette-lehti on tilaajapohjainen, koska kennelklubilla ei ole henkilöjäseniä Vuositilaus (12 numeroa) maksaa 24,95 dollaria eli noin 20 euroa. Ulkomaille lähetettynä lehden hinnaksi tulee 44,95 dollaria eli noin 35 euroa.

Vertailun vuoksi tässä AKC Gazetten keskivertotilaajan muotokuva:
Hän on 55-vuotias nainen, joka on ollut mukana kennelharrastuksessa ainakin 15 vuotta. Hän arvioi oman koiratietämyksensä "huomattavana" tai "asiantuntijatasoisena". Hänen taloutensa vuositulot ovat 116.000 dollaria eli hieman yli 91.000 euroa.  Miehiä tilaajista on vain 14 prosenttia.

Suosituimmat aiheet tämän lukijatutkimuksen mukaan olivat: 1) Koiran terveys ja eläinlääketieteelliset artikkelit, 2) Tiedeuutiset, 3) Koiran ruokinta ja ravinto, 4) Koiran koulutus ja 5) Rotuesittelyt.

Varo ksylitolia!

Ksylitoli saattaa olla hyvä sokerin korvike ihmisille, mutta koirille se on vahingollista, ja jo pari palaa ksylitolilla makeutettua purukumia saattaa aiheuttaa alle 10-kiloisille koirille myrkytysoireita. Näin varoittaa kanadalainen eläinlääkäri tuossa edellä mainitussa AKC Gazette-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Hänen mukaansa jo pieni määrä ksylitolia voi aiheuttaa voimakkaan insuliinitason lisäyksen koirissa sillä seurauksella, että verensokeri laskee nopeasti ja koiran liikkumisesta tulee huteraa, se vaikuttaa haluttomalta ja masentuneelta ja saattaa jopa saada maksavaurioita.

Ksylitolin vaikutukset saattavat tulla näkyviin jo puolen tunnin kuluessa luvattoman purkan tai karamellin syömisestä. Ensiapuna on yritettävä saada koira oksentamaan, minkä jälkeen sille annetaan useita pieniä aterioita 8-12 tunnin ajan, jotta verensokeri kohoaa. Myös pikainen käynti eläinlääkärillä on vaikeimmissa tapauksissa paikallaan.


2/2006: Koirataidetta Englannissa

Englannin Kennelklubi juhlistaa kuningatar Elisabethin 80-vuotissyntymäpäivää esittelemällä koirataidetta kuningattaren kokoelmista.

Taidenäyttelyssä on esillä kuninkaallisista koirista tehtyjä maalauksia  kääpiöpystykorvia eli "Viktorian pommeja" harrastaneen kuningatar Viktorian ajoista nykyiseen kuningattareen, joka on tullut tunnetuksi corgiharrastajana.

Taidenäyttelyssä ovat erityisen hyvin edustettuina kuningas Edward VII:n ja hänen tanskalaissyntyisen vaimonsa, kuningatar Alexandran lemmikit. Mukana on mm. Maud Earl'in maalaus kuninkaan suosikkikettuterrieristä Caesarista, joka osallistui kuninkaan kuoltua tämän hautajaissaattueeseen.

Taidenäyttelyn kennelklubin galleriassa avasi toukokuun lopulla prinsessa Anne, jonka ensimmäinen oma koira oli kuningattarelta lahjaksi saatu welsh corgi. Sittemmin hänellä on ollut useita koiria, ja hän saavutti muutama vuosi sitten kyseenalaista kuuluisuutta kurittomalla bullterrierillään oikeuden määrättyä sekä prinsessan että koiran koirakouluun.

Kennelklubin taidegalleriassa esillä oleva näyttely jatkuu heinäkuun puoleen väliin asti. Galleria on avoinna arkipäivisin klo 9.30-16.30 välisenä aikana.Lisätietoja kennelklubin tiloissa sijaitsevasta taidegalleriasta löytyy internetistä osoitteessa. www.the-kennel-club.org.uk klikkaamalla Art Gallery-otsikkoa.

Koiravuoden taidenäyttely internetissä

Englannin kansallismuseon Liverpoolin museot puolestaan ovat järjestäneet internetiin koirataidetta esittelevän näyttelyn parhaillaan meneillään olevan kiinalaisen koiran vuoden kunniaksi.
Museon kokoelmissa olevat koira-aiheiset taideteokset sisältävät mm. John Everett Millais'in, Sir Edwin Landseerin ja Pablo Picasson töitä.

Tämä internettaidenäyttely löytyy osoitteesta www.liverpoolmuseums. org.uk/online/exhibitions/dogs/index.asp.

DNA-vaatimus tuontikoirille USA: ssa

Yhdysvaltain kennelklubi AKC on päättänyt, että kaikilta jalostukseen käytettäviltä tuontikoirilta vaaditaan DNA-tunniste. Päätöksen mukaan 1.3.2006 jälkeen rekisteröidyillä tuontikoirilla on oltava DNA-tunniste ennen kuin niiden jälkeläisiä hyväksytään AKC:n rekisteriin.

AKC hyväksyy kohtuvuokrauksen

AKC on hyväksynyt anomuksen portugalinvesikoirapentueen  kasvattamisen käyttämällä lainakohtua.

Päätöksen mukaan pentueen tuottamiseen voidaan käyttää samanrotuista narttua keinohedelmöittämällä aiemmin nyt sterilisoidulta nartulta talteen otetut munasolut ja istuttamalla ne toisen nartun kohtuun. Edellytyksenä kuitenkin on, että pentueen emän, isän ja lainanartun polveutuminen on vahvistettu DNA-polveutumismäärityksellä ja kaikkien mahdollisesti syntyvien pentujen on oltava munasolut lahjoittaneen nartun ja ne hedelmöittäneen isän jälkeläisiä.
Lisäksi vaaditaan eläinlääkärin todistus munasolujen keräämisestä, hedelmöittämisestä ja siirtämisestä vieraaseen narttuun.

AKC:n hallitus korosti kysymyksessä olleen yksittäistapausta koskeneen päätöksen. Se on hyväksynyt aiemmin vuonna 1999 samanlaisen anomuksen, mutta tuolloin keinohedelmöitymisestä ei syntynyt pentuja.

Ulkomaiset  tuomarit USA:ssa

AKC:n hallitus on tehnyt muutamia muutoksia aikaisempaan päätökseensä , jonka perusteella ulkomaiset ulkomuototuomarit voidaan hyväksyä arvostelemaan sen näyttelyissä.

Nyt ulkomaisten, AKC:n tunnustamien kennelklubien hyväksymät tuomarit voidaan hyväksyä arvostelemaan USA:ssa, mikäli he eivät harjoita koirien välitystä tai kauppaa. He saavat arvostella vain niitä rotuja, joihin heillä on omassa maassaan pätevöinti. Tuomaritehtävät USA:ssa on rajoitettu kalenterivuoden aikana kahdeksaan kaikkien rotujen näyttelyyn. Rotujärjestöjen erikoisnäyttelyjen määrää ei ole rajoitettu.

Mikäli tuomari on saanut USA:n arvostelutehtävistään näyttelyn valvojalta kielteisiä raportteja, AKC voi evätä häneltä arvosteluoikeuden tai edellyttää erillisen kokeen suorittamista.

AKC hyväksyy ulkomaiset tuomarit kutakin kertaa varten erikseen, eli aiempia hyväksyntöjä ei oteta huomioon.

Mikäli ulkomainen tuomari haluaa arvostella kahdeksaa useammassa kaikkien rotujen näyttelyssä kalenterivuoden aikana, hän joutuu anomaan tuomaripätevyyttä AKC:n sääntöjen mukaan.
Yhdysvaltoihin muuttava ulkomainen tuomari saa arvostella ulkomaisella tuomarilisenssillä korkeintaan kaksi vuotta, minkä jälkeen hänen on anottava AKC:n tuomarioikeuksia sikäläisten pätevöintivaatimusten mukaan.

AKC:n hallitus on myös päättänyt jäädyttää vuonna 1996 hyväksytyn listan tuomareista, joita kahdeksan kaikkien rotujen näyttelyn lukumäärä ei sido. Suomalaisista tuomareista listalla ovat Hans Lehtinen ja Rainer Vuorinen.


1/2006: DNA-testit bostoninterrierin harmaakaihin toteamiseksi

Iso-Britanniassa toimiva eläinten terveyssäätiö, Animal Health Trust, on ottanut käyttöön bostoninterriereille DNA-testin, jonka perusteella voidaan päätellä, onko bostonilla jopa 1-2 vuoden iässä sokeuteen johtavaa nuoruusiän harmaakaihia aiheuttavaa geeniä, onko koira terve tai geenin kantaja.

Testi voidaan tehdä poskisolunäytteellä, jonka voi ottaa kuka tahansa eläinlääkäri. Näin kasvattajat voivat varmistua jo luovutusikäisistä pennuista, onko niillä vaara sairastua vai ovatko ne kantajia, jolloin niiden jalostuskäyttö on rajoitettua. Testi on myös erityisen tervetullut jalostuskäyttöön tarkoitetuille koirille, koska tuolloin voidaan sanoa varmuudella, onko koira tuota nuoruusiän harmaakaihia (juvenile hereditary cataract) aiheuttavasta geenistä vapaa vai sen kantaja.

Testi maksaa 60 puntaa eli vajaat 90 euroa. Lähetelomakkeita saa osoitteesta: www.aht.org.uk klikkaamalla "Canine clinics" ja "Genetics - DNA testing". Lisätietoja: nikki.let (at) ht.org.uk.

Animal Health Trust on myös käynnistänyt Englannissa bostoninterriereiden keskuudessa tutkmuksen, jolla pyritään kehittämään DNA-testi harmaakaihia (HC) aiheuttavan geenin tunnistamiseksi.

Molempia perinnöllisiä sairauksia esiintyy myös Suomen ja muiden Pohjoismaiden bostoninterrierikannoissa.

Bullterrieri BIS Westminsterissä

Yhdysvaltain päänäyttelyn, New Yorkin Madison Square Gardenissa helmikuun toisena maanantaina ja tiistaina pidetyn Westminsterin näyttelyn kauneimmaksi koiraksi valittiin tänä vuonna bullterrieriuros "Rufus", eli Ch. Rocky Top's Sundance Kid. BIS-valinnan teki kanadalainen allrounder-tuomari James G. Reynolds.

Kääpiökoiraryhmän "Gardenissa" voitti mopsiuros, Ch. Kendoric's Riversong Mulroney. Kakkosena oli Britanniassa kasvatettu kiinanpalatsikoirauros Ch. Yakee If Only. Kolmas tila meni pitkäkarvaiselle chihuahualle nimeltä Ch. Wissfire Chahachi, ja neljäntenä oli kääpiömanchesterinterrieri Ch. Fwaggles Tap Man At Burmack". (USA:ssa ei tunneta englanninkääpiöterrieriä, vaan manchesterinterrierit kilpailevat joko normaalikokoisina tai kääpiöinä koosta riippuen.) Kääpiökoiraryhmän tuomarina oli veteraanikääpiökoira-asiantuntija Harry Smith, joka on itsekin harrastanut mopseja.

Westminsterin näyttelyn ryhmäkilpailuja ja rotuarvosteluja voi katsoa videolta internetistä osoitteessa: www.westministerkennelclub.org.

Whippet Vivi katesissa Kennedyn lentokentällä

Westminsterin näyttelymatka New Yorkiin muodostui painajaiseksi näyttelyssä olleelle kalifornialaiselle whippetille Viville, sen omistajille ja kasvattajalle, ruotsalaissyntyiselle Bo Bengtsonille.

Vivi, eli Ch. Bohem's C'est la Vie, oli voittanut kunniamaininnan Westminsterin näyttelyssä, ja se oli matkalla kotiin Kaliforniaan Delta-lentoyhtiön lennolla näyttelyn jälkeisenä aamuna, kun se katosi Kennedyn jättiläsmäisellä lentokentällä. Koira oli edelleen kateissa yli kaksi viikkoa näyttelyn jälkeen.

Koiran kasvattaja, meilläkin tuttu ruotsalaistuomari Bo Bengtson kertoo, että koira oli matkalla samassa kuljetuslaatikossa, jossa se on tehnyt aikaisemmin lukemattomia lentoja, ja sillä oli takki päällään.

Koiran omistaja kirjoitti koiran sisään matkatavarana, mutta kun kuljetuslaatikkoa lastattiin koneeseen, sen huomattiin olevan tyhjä. Minkäänlaista selitystä koiran katoamiseen matkalla check in- tiskiltä koneeseen ei ole löytynyt. Bengtsonin arvelujen mukaan koiran kuljetuslaatikko on saattanut saada jonkin vahingon takia niin suuren töytäisyn, että sen lukkomekanismi aukesi ja koira pääsi karkuun siitäkin huolimatta, että lukossa oli varmistus.

Koiran nähtiin juoksevan kiitoratojen poikki, mutta yrityksistä huolimatta paniikissa pakenevaa koiraa ei saatu kiinni. Tämän jälkeen lentokentän ja lentoyhtiön henkilökunta sekä koiran omistajat ja vapaaehtoiset hakivat koiraa parin viikon ajan sekä lentokentältä että lähiympäristöstä. Myös syöttejä koiran houkuttelemiseksi esille on asetettu.

Arvailuissa koiran olinpaikasta on mainittu lentokenttäalueen laajuus ja siellä osin käyttämättöminä olevat rahtiterminaalit ja muut rakennukset. Lentokenttä rajoittuu suoalueeseen ja mereen, joten koira on voinut hukkua.

Tapaus on saanut New Yorkin tiedotusvälineissä paljon julkisuutta, ja lentokentän alueelle on jaettu 20000 "etsintäkuulutusta". Koiraharrastajat ovat keränneet rahaa etsintä- ja ilmoituskulujen peittämiseksi.

Maaliskuun alkupäivinä lentokentän viranomaiset ilmoittivat, että etsinnät siirtyvät lentoyhtiön vastuulle, eikä vapaaehtoisia ulkopuolisia päästetä enää lentokenttäalueelle. Koirasta on ollut joitakin näköhavaintoja.