Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 1997

Maailmalta 1997

Puerto Ricon maailmannäyttely

Tämänvuotiseen FCI:n Maailmannäyttelyyn Puerto Ricon pääkaupungissa San Josessa osallistui nippa nappa tuhat koiraa. Best in Show oli amerikkalaisomistuksessa oleva ja USA:ssa kasvatettu kirjava amerikancockerspanieliuros Ch. Afton's Absolut.

Toiseksi sijoittui tänä vuonna USA:n päänäyttelyssä Westminsterissä BIS:n voittanut italialaissyntyinen ja italialaisamerikkalaisessa omistuksessa oleva p&s snautseri, Ch. Parsifar di Casa Netzer. Kolmannen sijan vei italialaisomistuksessa oleva akita inu, Ch. Seihoh of Juntai Doh.

9. ryhmän voitti argentiinalainen kääpiövillakoira Castex Aeon Aox. Toiseksi tässä meksikolaisen Jose Luis Payron arvostelemassa ryhmässä tuli amerikkalainen shih tzu, Ch. Sophisticate's Just for Kee-Lee, kolmanneksi chileläinen, mutta Espanjassa kasvatettu iso villakoirauros Ch. Del Zarzoso Be Continue, ja neljänneksi USA:ssa kasvatettu ja amerikkalaisessa omistuksessa oleva maltankoirauros Ch. Marcris Risqué Omen.

Terrieriryhmästä mainittakoon toisen sijan saanut espanjalainen yorkshirenterrieriuros Ch. Ferrari de la Villa y Corte.

Menestyksekkäin suomalaista syntyperää oleva näytteilleasettaja oli varmaankin Pekka Jäppinen, jonka japanese chinit korjasivat sekä urosten ja narttujen maailmanvoittajatittelit sekä urosten nuortenmaailmanvoittajatittelin. ROP oli Ch. Fuinrando Yo George, ja VSP Ch. Fuinrando Vieno du Tosaho.

Coton de tuleareissa voittajaksi tuli Suomessa kasvatettu koira, Seija Virran kasvattama uros Rifelin Lion King (i. Albesco Arracus, e. Ophelie des Toliary Stars), jonka omistaa italialainen Cotonbrie-kennel, jolla oli näyttelyssä kuusi koiraa kokonaisosanottajamäärän ollessa 14. Mukana oli myös Euroopassa kasvatettuja, USA:an vietyjä koiria. Rodun tuomarina oli Kari Järvinen.

Viron raivotautitapaukset

Raivotautitapaukset Virossa ovat lisääntyneet tänä vuonna ja siitä syystä maa- ja metsätalousministeriö on varoittanut matkailijoita kulkukoirista ja -kissoista.

Samoin ministeriö on muistuttanut mahdollisesti Virosta koiraa tai kissaa hankkivia, että lemmikillä on oltava raivotautirokotukset kunnossa, minkä lisäksi on pidettävä mielessä, että vastikään rokotettu ja terveelta vaikuttava koira tai kissakin voi olla raivotautiviruksen kantaja, sillä taudin itämisaika voi olla jopa kuusi kuukautta.

Ministeriö muistuttaa Viroon koiransa kanssa matkustavia, että koiralla (ja kissalla) on voimassa oleva raivotautirokotus ehtona sekä Viroon viennille että Suomeen paluulle.

Eläinlääkintötarkastaja Taina Aaltonen kertoi SKKY:lle, että vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana raivotautitapausten määrä oli noin kaksi kertaa suurempi kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna. Lokakuun alkuun mennessä tapausten määrä oli noussut 117:een, joista 16 oli todettu koirissa ja kissoissa. (Vertailuluvut vuonna 1994: 108 kpl, 1995 74 kpl, 1996: 99 kpl.)

Maa-ja metsätalousministeriö toteaa, että suurin osa Viron raivotautitapauksista on todettu villieläimissä, mitkä muodostavat suurimman riskin Suomen kannalta.

MMM:n eläinlääkintä- ja elintarvikeosasto seuraakin jatkuvasti taudin esiintymistä naapurimaissa ja on raivotaudista aiheutuvan riskin pienentämiseksi vastannut jo vuodesta 1989 lähtien villieläinten rokottamisesta raivotautia vastaan Suomen itärajalla. Ministeriö toteaa, että vuosittain levitetään noin 80.000 kpl raivotautirokotetta sisältäviä syöttejä 20 km x 250 km:n suuruiselle alueelle kaakkoisrajalle. Seurantatutkimukset ovat ministeriön mukaan osoittaneet, että huomattava osa (noin 70%) kohde-eläimistä saa suojan raivotautia vastaan.

Eläinlääkintä- ja elintarvikeosasto on ilmoituksensa mukaan jo muutamana vuonna keskustellut Viron eläinlääkintöviranomaisten kanssa syöteillä rokottamisen aloittamisesta myös Viron puolella, mutta Viron eläinlääkintöviranomaisilla ei ole toistaiseksi ollut resurrseja tähän.

Eli koiriensa kanssa Viroon matkustavien kannattaa pitää mielessä ministeriön varoitukset. Sama pätenee myös Liettuaan ja Latviaan, joissa sielläkin on runsaasti venäläisten sotilasjoukkojen maasta postuessaan jälkeensä jättämiä kulkukoiria ja -kissoja.

Australialaiset hylkäsivät FCI:n

Australian kennelklubien kattojärjestö, Australian National Kennel Council on päättänyt luopua FCI:n täysjäsenyydestä. Äänestystä edelsi kuukausia kestänyt kiistely asiasta useiden Australian kennelelämän johtohenkilöiden taittaessa avoimesti peistä FCI:n puolesta, kuten Ozdogs-lehden John Bryson kirjoittaa.

Ennen ANKC:n kokouksta useiden Australian osavaltioiden kennelklubien jäsenet olivat hylänneet täysjäsenyyden FCI:ssä suurella ääntenenemmistöllä, koska he katsoivat, ettei jäsenyydestä ollut hyötyä Australian koiraharrastukselle. Erityisesti rivimiesjäsenten keskuudessa vastustettiin FCI:n kansainvälisistä näyttelyistä perimiä ilmoittautumismaksuosuuksia. Monet koiraharrastajat myös kyselivät, mitä arvoa FCI:n kansainvälisen arvon titteleillä on, kun ne eivät karanteenimääräysten vuoksi ole kuitenkaan aidosti kansainvälisiä titteleitä, sillä australialaiset koirat voivat liikkua vapaasti vain Australian ja Uuden Seelannin välillä.

Kun Australia nyt siirtyy FCI:n liitännäisjäseneksi, sen FCI:lle suorittama jäsenmaksu alenee tuntuvasti. Sen sijaan australialaiset joutuvat jatkossa kustantamaan itse edustajansa matkat FCI:n kokouksiin, mikä haluavat lähettää niihin edustajansa.

Ennen äänestystä FCI:n hallituksessa istuva ANKC:n puheenjohtaja Graham Head oli ilmoittanut, että hän eroaa puheenjohtajan tehtävistä, mikäli australialaiset päättävät luopua FCI:n täysjäsenyydestä. Päätöksen jälkeen hän ilmoitti John Brysonin mukaan neuvottelevansa ensin asiasta FCI:n kanssa. Ilmeisesti hän ei voi enää jatkaa FCI:n hallituksessa, jossa hän on edustanut Australiaa ja Uutta Seelantia.

Australian täysjäsenyydestä FCI:ssä päätettiin aikanaan ilman jäsenäänestyksiä. Houkutellakseen australialaiset mukaan FCI mm. salli Australian pitää omat rotumääritelmänsä sekä oman ryhmäjakonsa.

Copyright©1996-2005 Suomen Kääpiökoirayhdistys-Finlands Dvärghundsförening r.y.