Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Puheen­johtajan palstat - 2011 - 2011-02Rotukoirien mainetta kohottamassa

Rotukoirien mainetta kohottamassa

Huhtikuun puolessa välissä monet rotujärjestöömme ja sen jäsenyhdistykseen Suomen Coton de Tuléar ry:een kuuluvat kasvattajat eivät olleet uskoa silmiään: Kennelliiton hallitus oli päättänyt siirtää kertaheitolla noin 700 rodun koiraa Ei jalostukseen- rekisteriin, koska hallituksen mielestä koirien polveutumisen oikeellisuudesta oli epäily.

Perusteeksi riitti, jos koirien kolmessa sukutaulussa oli yhden, sittemmin Kennelliitosta erotetun ja pitkän rekisteröintikiellon saaneen kasvattajan kasvattama koira.
Samalla poistettiin jalostuskäytön piiristä monia korkealuokkaisia koiria, joukossa valioita ja jokunen kansainvälinen valiokin.

Olin itse poissa tuosta hallituksen kokouksesta ylitsepääsemättömän esteen vuoksi, mutta olin toki lähettänyt hallituksen jäsenille omat perusteluni, miksi näin ei voida tehdä. Ei auttanut.
Nyt monet rehelliset ja hyvässä uskossa toimineet kasvattajat ovat joutuneet selittelemään pennunostajilleen ulkomaita myöten, miksi heidän koiransa ei olekaan enää se, minkä he ovat ostaneet.

Toki koiranomistajille ja kasvattajille varattiin mahdollisuus siirtää koiransa takaisin normaalirekisteriin ja jalostuskäytön piiriin, mikäli he teettävät koirilleen polveutumistutkimukset. Normaalisti nämä tutkimukset maksaa polveutumisia epäillessään Kennelliitto, jos kasvattaja on oikeassa ja koiran sukutaulu pitää paikkansa, ja kasvattaja, jos sukutaulu on väärä.

Nyt tiettävästi Kennelliitto on sitä mieltä, että se ei ole määrännyt näitä tutkimuksia tehtäväksi, joten viulut maksaa koiranomistaja ja/tai kasvattaja. Tulee monelle iso lasku, kun ovat puun ja kuoren välissä: jos polveutumistutkimuksia ei tehdä, koira jää EJ-rekisteriin ja kasvattaja joutuu mahdollisesti maksamaan korvauksia pennunostajille kun pentu ei ole sellainen, mitä kauppakijrassa sanotaan!

SKKY:tä rotujärjestönä ei päätöksen valmisteluissa tai täytäntöönpanossa konsultoitu, eikä sille edes toimitettu pyydettyä pöytäkirjaotetta, koska emme muka ole asianosaisia, vaikka arviolta 10% rodun koirista on siirretty pois jalostuskäytön piiristä.

Olemme laatineet asiasta Kennelliitolle oman kannanottomme, koska emme voi hyväksyä päätöstä. Ei Kennelliitto voi siirtää EJ-rekisteriin koiria ilman, että asia olisi tutkittu ja liitolla olisi näyttöä koirien epäselvistä polveutumisista.

Tämän päätöksen jälkeen muidenkin rotujen rotujärjestöjen ja kasvattajien kannattaa olla varuillaan, jos rodussa ilmenee väärän nartun tai väärän uroksen nimiin merkitty pentue.
Toivottavasti saamme piakkoin selvityksen, kuinka monen EJ-rekisteriin siirretyn cotonin siirto oli aiheellinen, eli sukutaulu ei pitänyt paikkansa. Oma käsitykseni on, ettei näitä ole monta. Kokonaan toinen kysymys on, moniko yksityinen koiranomistaja edes vaivautuu tutkimaan mukavan kotikoiransa.

Nyt vahinko on jo tapahtunut. Ei kukaan kuuntele, jos Kennelliitto lähettää maailmalle uuden tiedotteen, jossa alkuperäisen tiedotteen ”epäilyttävä” koiramäärä korjataan.
Päätöksestä saatiin useisiin suuriin lehtiin isot otsikot suositun rodun polveutumisen epäselvyyksistä. Jos tarkoitus oli tölväistä rotujärjestöä ja rodun kasvattajia ja harrastajia, tavoitteessa onnistuttiin, mutta samalla vahingoitettiin rotukoirakasvatuksen ja -jalostuksen mainetta yleensäkin. Sitä tuskin tuli ajateltua.

Rotukoirat ovat viime aikoina saaneet muutenkin kyseenalaista julkisuutta - osin meidän oman harkitsemattoman viestintäpolitiikkamme seurauksena - kun ei aina mietitä, kumpi on tärkeämpää, yleisölle jaettava viesti rotukoirien puolesta vai oman profiilin kohottaminen julkisuudessa jalostusasiantuntijoina ja rotukoirien sairauksien vastustajina ikään kuin kukaan ei olisi aikaisemmin tehnyt asian eteen työtä. Lyhytnäköistä viestintäpolitiikkaa, sanoisin ja aikaisempien tekijöiden työn aliarvioimista.

Kevään valtuustoviikonloppuna saimme myös lukea Turun Sanomista niin ”asiantuntevan” artikkelin toisen suositun kääpiökoirarodun, cavalierking-charlesinspanielin, mahdollisesta kieltämisestä. Rotu leimattiin sairaaksi perustuen aineistoon ja väittämiin, jotka eivät välttämättä kestä tieteellistä tarkastelua.

Lisäksi meiltä löytyi jo pari rodun ”pelastajaa” , mistä vuosittain kotimaassaan 10000 koiran kieppeillä rekisteröivän Englannin kennelklubin uusi puheenjohtaja, eläinlääkäri ja professori Steve Dean mahtaa olla riemuissaan - kunhan rodun kotimaata informoidaan asiasta.

Ruotsinkielinen Hufvudstadsbladet puolestaan julkaisi laajan haastattelun, jossa professori Hannes Lohi kertoi geneettisistä tutkimuksistaan - ja tiesi kertoa cavalierien olevan sairaita ja kolmanneksella englanninspringerspanieleitakin olevan ”rintasyöpää”.

Hannes Lohi on etevä tiedemies, mutta hän on vähintääkin yhtä etevä markkinamies, joka on saanut koiranomistajat ja yhdistykset innostumaan ja jopa kustantamaan näytteenottoja hänen tutkimuksiaan varten. Apurahoja on tullut, kun niiden myöntäjät ovat kiinnostuneita koiratutkimusten hyödyntämisessä ihmisten sairauksien tutkimuksessa. Lisäksi hän on etevä bisnesmies, joka hyödyntää osaamistaan myös kaupallisesti.

Näitä artikkeleita ja niissä esiintyneitä lausuntoja lukiessa tulee ensimmäiseksi mieleen, olisiko nyt aiheellista myös meidän koiraharrastajien ja rotukoirien viestiä suurelle yleisölle vievien arvovaltaisten tahojen panna jäitä hattuun ja miettiä, mihin asuun puemme omaa sanomaamme suurelle yleisölle - ja millaisiin tilastoihin sanomaamme perustamme.

Eli kuten tuon kovia kokeneen Suomen Coton de tuléar-yhdistyksen puheenjohtaja kysyi luettuaan Jyväskylässä ilmestyvästä Keskisuomalainen-lehdestä, että hänen rotunsa nimeksi tuleekin nyt harrrastajia kuulematta tuléarin koira, että eikö siellä Kennelliitossa ole parempaa tekemistä.

Kirsti Lummelampi