Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2000

Maailmalta 2000

Cruftsiin v. 2002?

Yhä useammat ulkomaiset koirat ovat jo osallistuneet Iso-Britannian koiranäyttelyihin nyt, kun maan viranomaiset eivät enää vaadi kuuden kuukauden karanteenia esimerkiksi EU-maista tuotavilta koirilta, ja ovatpa jotkut suomalaiskoirat menestyneet hyvin myös omien rotujensa erikoisnäyttelyissä.

Cruftsin näyttelyyn osallistuminen on varmaankin monen Englannin koiraharrastusta ihastelleen kasvattajan ja harrastajan unelma, ja vahvistamattomien tietojen mukaan se on mahdollista jo vuonna 2002.

Englantilaiset koirathan joutuvat hankkimaan tietyt näyttelytulokset, ennen kuin ne pääsevät osallistumaan Cruftsin näyttelyyn, ja sama pätee myös ulkomaisiin koiriin. Sillä erotuksella, että nuo tulokset voi hankkia Iso-Britannian ulkopuolellakin.

Englannin kennelklubi on ollut yhteydessä useiden Euroopan maiden kennelklubeihin ja tiedustellut niiltä, mitkä pääsyvaatimusten pitäisi olla. Mm. Ruotsi, jolla näyttää olevan muutenkin enemmän yhteistyötä Englannin kennelklubin kanssa kuin Suomella, on jo tehnyt oman esityksensä.

Suomen Kennelliiton toimintaosaston päällikön Kirsi Laamasen mukaan Suomesta on esitetty, että kaikkien Suomessa järjestettyjen kansainvälisten näyttelyiden CACIB-voittajat sekä ROP- ja VSP-koirat pääsisivät Cruftsiin, ja mikäli vain yksi näyttely hyväksytään, sitten Kennelliitto on esittänyt, että mukaan otettaisiin Kennelliiton järjestämä Voittajanäyttely. SKL-FKK:n hallitus ei ole Laamasen mukaan käsitellyt asiaa, vaan vastaus on laadittu toimistotyönä. Laamanen kertoo lisäksi, ettei SKL-FKK ole neuvotellut asiasta Englannin kenneklubin kanssa päin vastoin kuin esim. Ruotsi, jonka kennelklubin edustajat ovat olleet neuvottelemassa asiasta Englannissa.

SKL-FKK ei ole myöskään informoinut suomalaisia koiraharrastajia esityksistään.

Englannista kantautuneiden tietojen mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, että Cruftsiin hyväksyttäisiin Voittajanäyttelyssä CACIB:it ja juniorivoittaja-arvot saaneet koirat ja samoin sinne hyväksyttäisiin automaattisesti kaikki FCI:n vahvistamat kansainväliset valiot.

Tunnistusmerkinnän kustannukset

Tunnnistusmerkintä tulee pakolliseksi kaikille näyttelyihin ja kokeisiin osallistuville koirille ensi vuoden alusta. Vaihtoehtoina ovat tatuointi ja mikrosiru, joka viimemainittu vaaditaan myös Iso-Britanniaan vietäviltä koirilta.

Mutta mikä on mikrosirun hinta? Vertailun vuoksi kannattanee mainita Yhdysvaltain hinnat, sillä siellä koiran tunnistusmerkintä mikrosirulla ja sen ottaminen Yhdysvaltain kennelklubin koirien katoamisen varalta ylläpitämään "Companion Animal Recovery"- rekisteriin maksaa 12,5 dollaria, mikä tämänhetken kalliin dollarin kurssillakin on vajaa 90 mk. Lisäksi AKC on tarjonnut kennelyhdistysten ja rotujärjestöjen järjestämissä tunnistusmerkintätilaisuuksissa palveluaan seitsemän dollarin eli noin 50 markan hintaan.

"Companion Animal Recovery"-ohjelma on saanut Yhdysvalloissa hyvän vastaanoton tarjoamansa palvelun ansiosta, sillä se on toiminnassa läpi vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa, ja kadonneet koirat pystytään miltei poikkeuksetta löytämään hyvinkin nopeasti.

Walter Fletcher kuollut

Yhdysvaltain ehkä tunnetuin koira-asioista kirjoittanut toimittaja ja New York Times-lehden koirakolumnisti Walter Fletcher kuoli vain muutamaa tuntia ennen Westminsterin näyttelyn Best in Show'n valintaa.

Fletcher ehti olla New York Timesin toimittajana vuodesta 1927 vuoteen 1975. 1960-luvun alkupuolella hänestä tuli lehden koirakolumnisti, ja hän jatkoi kaksi kertaa viikossa ilmestyneitä palstojaan vielä eläkkeelle jäätyäänkin vuoteen 1995. Vuosien varrella hänestä oli tullut instituutio, ja lehtiartikkeleiden lisäksi hän kirjoitti mm. "Dogs of the World" kirjan, jota myytiin paperbackinä puoli miljoonaa kappaletta.

Rajoituksia koirien lentokuljetuksiin USA:ssa

Useat amerikkalaiset lentoyhtiöt ovat rajoittaneet lemmikkieläinten eli koirien ja kissojen kuljettamista ns. ylimääräisenä matkatavarana, minkä seurauksena vaikkapa näyttelymatkoilla lentoteitse matkustavat joutuvat maksamaan entistä korkeampia hintoja koiriensa kuljetuksista.

Syynä lentoyhtiöiden tiukentuneisiin sääntöihin on uusi lainsäädäntö, joka vaatii lentoyhtiöitä raportoimaan kaikista lennoilla kuolleista tai loukkaantuneista eläimistä. Lainsäädännön pontimena oli maan maatalousministeriön pari vuotta sitten julkaisemat tilastot, joiden mukaan viiden vuoden aikana yli 2.500 koiraa ja kissaa oli kärsinyt huomattavasti lentomatkan aikana, ja näistä 108 oli kuollut. Lukua arvioitaessa on luonnollisesti otettava huomioon, että amerikkalaiset lentoyhtiöt kuljettavat vuodessa noin 300.000 koiraa ja kissaa.

Kun amerikkalaiset lentoyhtiöt ovat tähän saakka veloittaneet noin 50 dollaria eli hieman yli 300 markkaa koiran tai kissan kuljettamisesta matkatavarana, tulevaisuudessa matkustaja joutuu lähettämään koiransa lentoyhtiöstä ja matkustusajankohdasta riippuen rahtina, jonka kustannukset ovat huomattavasti korkeammat. Lentoyhtiöt perustelevat päätöstään turvallisuudella varsinkin kuumina kesäkuukausina, jolloin lämpötila koneen ahtaissa matkatavaratiloissa saattaa nousta vaarallisen korkeaksi.

Useat lentoyhtiöt ottavat kuitenkin edelleenkin tietyin ehdoin pieniä koiria kuljetettavaksi matkustamossa.

Suurista amerikkalaisista lentoyhtiöistä mm. American Airlines ja United Airlines eivät ota koiria ja kissoja matkatavaraksi kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa. Delta taas kieltäytyy kuljettamasta koiria ja kissoja matkatavarana kesä-, heinä- ja elokuussa, TWA:n rajoitukset koskevat ajanjaksoa 1.6.-5.9. Northwest Airlines hyväksyy koiria matkatavaraksi ainoastaan, jos lämpötila on alle 85 astetta Fahrenheitia eli noin 29 astetta. Joillakin lentoyhtiöillä tämä on myös lähtölentokentän lämpötilarajana, jotta koiria otettaisiin kuljetettavaksi rahtina.

Ruotsin Kääpiökoirayhdistys

Ruotsissa on toteutettu samanlainen seura- ja kääpiökoirarotujen jako kahteen eri rotujärjestöön mikä Suomessa tehtiin jo vuonna 1986. Uudistuksen seurauksena entisen SSD:n ilman omaa rotujärjestöä olevat kääpiökoirarodut on siirretty uuden kääpiökoirayhdistyksen eli Svenska Dvärghundklubbenin huomaan.

Uuteen rotujärjestöön kuuluvat seuraavat rodut: bichon frise, bichon havanais, bolognese, chihuahua, coton de tulear, griffonit, japanese chin, kiinanharjakoirat, kiinanpalatsikoira, kingcharlesinspanieli, löwchen, maltankoira, mopsi, papillon, phalene ja ranskanbulldoggi.

Rotujärjestö järjestää aluksi neljä erikoisnäyttelyä vuodessa, mutta näyttelyiden lukumäärä on tarkoitus nostaa kuuteen. SDHK on päättänyt, että se ei julkaise omaa lehteä vaan hoitaa tiedottamisen jäsenyhdistystensä lehtien ja internetin välityksellä.

Chihuahua suosituin kääpiökoira USA:ssa

Chihuahua oli Yhdysvaltain kennelklubin AKC:n vuoden 1999 rekisteröintien mukaan suosituin kääpiökoira. Se löytyy rekisteröintitilastoissa sijaluvulta 7. yli 42.000 rekisteröinnillään. Myös yorkshirenterrieri löytyy kymmenen suosituimman rodun listalta sijaluvulta 9. Yorkkeja USA:ssa rekisteröitiin viime vuonna yli 40.000 kappaletta.

Kaiken kaikkiaan AKC rekisteröi viime vuonna lähes 1.200.000 koiraa. Rekisteröinneissä tapahtui hienoista laskua, sillä vuonna 1998 rekisteröitiin 1.220.000 koiraa. Suosituin rotu on edelleenkin labradorinnoutaja yli 150.000 rekisteröinnillään. Toisena listalla on kultainen noutaja, minkä jälkeen tulevat saksanpaimenkoira, mäyräkoirat, beagle, chihuahua, rottweiler, yorkshirenterrieri ja bokseri.

SKKY:n roduista mainittakoon seuraavia rekisteröintilukuja: pomeranian yli 33.000, bostoninterrieri yli 17.000, maltankoira yli 16.000, papillon (yhdessä phalenen kanssa, joita ei rekisteröidä erikseen) yli 3.500, schipperke lähes 2.300, kiinanharjakoira yli 1.600, ranskanbulldoggi lähes 1.300, japanese chin yli 1.200, griffonit 835, bichon havanais 626, kingcharlesinspaneli 185 ja löwchen 107.

Britannian karanteenin poistuminen

Britannian maatalousministeriö poisti karanteenin EU:n alueelta tuleville koirille maaliskuun alusta, minkä jälkeen näistä maista olevat koirat ovat voineet matkustaa saarivaltioon ilman kuuden kuukauden karanteenia, mikäli niillä on ollut tarvittavat terveystodistukset. Myös Britannian näyttelyihin ulkomaiset koirat voivat nyt osallistua, mikäli niillä on maan kennelklubin antama kilpailulupa.

Karanteenin poistuminen ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta, sillä lentoyhtiöt eivät ole vielä saaneet tarvittavia järjestelyjä tehtyä. Näin ollen toistaiseksi ainoa lentoyhtiö, jonka lennoilla koirat voivat matkustaa Lontoon Heathrow'n lentokentälle on British Midland. Muiden lentoyhtiöiden kuten British Airwaysin ja Finnairin kanssa on käyty neuvotteluja, ja alustavien tietojen mukaan koirien vieminen Britanniaan alkaa syksyllä.

Tällä hetkellä karanteenivapaatuonti on käytännössä rajoittunut Englannin kanaalin laivoille sekä kanaalitunnelin kautta tapahtuvaan liikenteeseen. Tässäkin on ollut kangertelua Ranskasta tulevien koirien (ja Ranskaan näyttelyyn tai lomalle matkustavien brittikoirien) osalta, sillä siinä missä Britannia vaatii maahantuontiin koiran tunnistusmerkintää mikrosirulla, ranskalaiset eläinlääkärit vaativat, että koira on oltava tatuoitu, ennen kuin sille annetaan tarvittava terveystodistus. Joidenkin tietojen mukaan tatuointipakkoa on kierretty hankkimalla terveystodistukset naapurimaasta Belgiasta, missä mikrosiru kelpaa.

Ensimmäinen englantilaisiin näyttelyihin ehtinyt ulkomainen koira oli 10-vuotias collie, Int. Ch. Mirpet Red Baron, joka kilpaili Britannian collieyhdistyksen erikoisnäyttelyssä veteraaniluokassa. Ensimmäinen ulkomaille ehtinyt englantilaisessa omistuksessa oleva koira oli puolestaan vanhaenglanninlammaskoira, joka sai sertifikaatin ja CACIB:in näyttelyssä Hollannissa.

Tunnetuimpia kotiinpalaajia ovat varmaankin EU:n ulkoasiainkomissaarin Chris Pattenin 7- ja 8-vuotiaat norfolkinterrierit Whisky ja Soda, jotka odottivat kaksi ja puoli vuotta kotiinpaluuta Pattenin Toulousessa Ranskassa olevassa maaseutuasunnossa. Chris Patten on kampanjoinut näkyvästi karanteenin poistamisen puolesta, ja kun hän päätti virkakautensa Hongkongin kuvernöörinä siirtokunnan siirryttyä Kiinan hallintaan, hän ilmoitti julkisesti, ettei hän aikonut jättää koiria kuudeksi kuukaudeksi karanteeniin. Koirat palasivat nyt Englantiin kanaalitunnelin kautta autolla Pattenin vaimon mukana.

Ann Fenn kuollut

Englannin tunnetuimpiin kuulunut griffonkasvattaja, Starbeck-griffoneillaan kautta maailman mainetta saavuttanut Ann Fenn kuoli 79 vuoden ikäisenä vain viikkoa sen jälkeen, kun hän oli voittanut griffonillaan ROP:n Cruftsin näyttelyssä.

Ann Fenn aloitti koiraharrastuksensa pian toisen maailmansodan jälkeen. Hänen ensimmäinen rotunsa oli sealyhaminterrieri. Griffoneissa hän kasvatti 29 Englannin valiota, joista viimeisin oli Cruftsissa kolmannen serttinsä saanut Starbeck Singin' The Blues. Hänen "kulta-aikansa" kasvattajana oli 1980-luvulla, jolloin hänellä oli monia erittäin menestyksekkäitä kasvatteja kuten BIS-voittaja Ch. Starbeck Chindit, jonka pojanpoika Ch. Starbeck Crystal Rainbow voitti kaikkiaan saavutti Englannissa kaikkiaan kolme BIS-voittoa ja oli vuonna 1986 Englannin kaikkien rotujen kolmanneksi voitokkain koira.

Ann Fennin griffonit niittivät mainetta myös ulkomailla. Näistä mainittakoon mm. Ch. Starbeck Chinrullah USA:ssa.

Cruftsin näyttely

Cruftsin näyttelyn Best in Show vuosituhannen ensimmäisessä näyttelyssä meni Ron Ramseyn omistamalle kerrynterrierille Ch. Torum Scarf Michaelille. Koiran esittäjänä oli Michael Coad, sillä sen vakioesittäjä, Geoff Corish, toimi länsiylämäänterrierituomarina samassa näyttelyssä.

Best in Show-tuomarina oli aikanaan Tongemoor-papilloneilla mainetta niittänyt Ellis Hulme.

Kääpiökoiraryhmän arvosteli niinikään papilloneja harrastanut Mark Hutchings, jonka kaksi parasta koiraa olivat samat kuin viime vuonna. Voittaja oli Marita Rodgersin esittämä ja Hannah Baxterin omistama bichon frisé, Ch. Roxara He Drives You Wild, josta leivottiin myös vuoden 1999 kaikkien rotujen voitokkain koira.

Toiseksi tuli Brian Rixin ja Kevan Berryn kasvattama ja omistama cavalierkingcharlesinspanieli Ch. Ricksbury Royal Legend, ja kolmanneksi Eunice Bishopin ja Lyn Cosway-Caulfieldin omistama 19 kuukautta vanha maltankoira, Sidanero I'm Scrumptious Too, joka voitti kolmannen sertifikaattinsa ja tuli näin valioksi.

Neljännen sijan kääpiökoiraryhmässä vei John Richardsonin, Allen Taylorin ja Anne MacDonaldin omistama löwchen, Ch. Hanovarian Jazz Man.

Westminster

Westminsterin näyttelyssä New Yorkin Madison Squuare Guardenissa helmikuun alussa puolestaan BIS-voiton vei englanninspringerspanieli Ch. Salilyn 'N Erin's Shameless.

Kääpiökoiraryhmän voittaja oli Gilbert Kahnin omistama shih tzu, Ch. Charing Cross Ragtime Cowboy, joka vieraili myös Helsingin Maailmannäyttelyssä, mutta ei silloin saavuttanut mainittavaa menestystä.