Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2010

Uutisia ulkomailta 4/2010

FCI:n juhlavuosi 2011

Kansallisten kennelliittojen kansainvälinen kattojärjestö FCI juhlii vuonna 2011 perustamisensa 100-vuotisjuhlaa.
Juhlavuoden tapahtumat ovat seuraavat:
6.-8.5.2011: Juhlanäyttely Dortmuindissa Saksassa
7.-10.7. 2011: Maailmannäyttely Pariisissa Ranskassa
28.8.2011: Aasian ja Tyynenmeren näyttely Söulissa Etelä-Koreassa
2.-4.9.2011: Euroopan Voittaja-näyttely Leeuwardenissa Alankomaissa
11.-13.11.2011: FCI:n kynologiset päivät Brysselissa Belgiassa
12.11.2011 FCI:n Champion of Champions näyttely Brysselissä.

Champion of Champions -tapahtumaan voivat osallistua koirat, jotka ovat voittaneet CACIB:n edellämainituissa, Euroopassa järjestetyissä näyttelyissä tai Brysselissa joulukuussa 2010 pidetyssä näyttelyssä. Näiden lisäksi osallistumisoikeus on kaikilla FCI:n kansainvälisen valion (CIB) tai kansainvälisen näyttelyvalion (CIE) arvon saavuttaneilla koirilla.

Vuoden 2011 aikana jaetaan myös FCI:n satavuotisvaliotitteleitä (FCI-Centenary Show Champion) koirille, jotka ovat saaneet kaksi CACIB:ia tai yhden CACIB:n ja kaksi varaCACIB:ia vuoden 2011 aikana edellä mainituissa näyttelyissä Dortmundissa, Pariisissa ja/tai Leeuwardenissa.

Juhlallisuudet jatkuvat vielä vuonna 2012, jolloin FCI:n Maailmanvoittaja-näyttely pidetään Salzburgissa Itävallassa.

FCI:llä ja sen perustajamailla (Alankomailla, Belgialla, Itävallalla, Ranskalla ja Saksalla) on erillinen infopiste, joka on kiertänyt vuodesta 2010 lähtien FCI:n perustajamaiden tärkeimmissä näyttelyissä Euroopassa.

Infopiste on esitetty FCI:n perustajamaiden ja FCI:n MV- ja EV-näyttelyiden ulkopuolella ainoastaan Suomessa, jossa se oli esillä Helsingin Voittaja- ja Voittaja-näyttelyissä joulukuussa Helsingissä.

Tukea Kiinan liitännäisjäsenyydelle

FCI:n hallitus on päättänyt tukea Kiinan kennelunionin (China Kennel Union CKU) liitännäisjäsenyyttä FCI:ssä. Uusista liitännäisjäsenistä päätetään FCI:n Pariisissa ensi heinäkuussa pidettävässä yleiskokouksessa.

FCI:llä on ollut voimassa kumppanuussopimus Kiinan kennelunionin kanssa. Kysymyksessä on yksi Kiinassa toimivista kennelliitoista. Toinen, kilpaileva kennelliitto on yhteistyössä Yhdysvaltain kennelklubin AKC:n kanssa, joka huolehtii tämän liiton koirien rekisteröinneistä ja tulostallennuksista.

FCI:n hallituksen päätöksestä ei käy ilmi, millaisia ehtoja FCI on neuvotellut Kiinan kennelunionin kanssa esimerkiksi kiinalaista alkuperää olevien rotujen rotumääritelmistä, joista tällä hetkellä vastaa pääasiassa Iso-Britannia. Näihin kuuluvat mm. tiibettiläiset rodut.

Ruotsin Uddman FCI:n edustajaksi Suomen MV-näyttelyyn

FCI:n hallitus on nimennyt Ruotsin kennelliiton SKK:n toimitusjohtajan Ulf Uddmanin edustajakseen Helsingissä elokuussa 2014 pidettävään Maailmanvoittaja-näyttelyyn.
Ruotsin MV-näyttelyssä vuonna 2008 FCI:n edustaja oli Marja Talvitie.

FCI Magazine lopettaa

Vuodesta 1991 julkaistun nelikielisen FCI: lehden julkaiseminen nykymuodossaan lopetaan vuoden 2010 lopussa.

Lehden sijasta FCI aikoo hoitaa pääosan tiedottamisestaa internetin kautta kerran kahdessa kuukaudessa julkaistavalla uutiskirjeellä, jota alkaa toimittaa belgialainen Karl Donvil.
Uutiskirjeistä on tarkoitus julkaista painettu versio kolme kertaa vuodessa.

FCI Magazine on sisältänyt lyhyesti FCI:n päätöksiä, tilastoja ja raportteja jäsenkennelliitoista sekä FCI:n arvonäyttelyistä ja -kilpailuista. Lehteä toimitti FCI:n entisen pitkäaikaisen varapuheenjohtajan Karl P. Reisingerin yhtiö. Lehdessä julkaistiin tekstit FCI:n virallisilla kielillä eli englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja espanjaksi.
Kansalliset kennelliitot ostivat lehteä. Suomessa sitä postitettiin mm. valtuuston jäsenille.

Norjan kennelliitolle uusi puheenjohtaja

Norjan kennelliitto NKK on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen Trondheimista kotoisin olevan Siv Sandön. Valinta tehtiin marraskuun lopulla pidetyssä ylimääräisessä yleiskokouksessa.

Ylimääräinen kokous jouduttiin kutsumaan koolle, kun viime keväänä kaksivuotiskaudelle valittu puheenjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja sekä yksi hallituksen jäsen erosivat. Julkisuudessa eron syyksi on mainittu sovittamattomat ristiriidat NKK:n toimiston johdon kanssa. NKK:n toiminnanjohtaja on aktiiviharrastaja ja tuomari Espen Engh.

Siv Sandö on NKK:n 112-vuotisessa historiassa sen ensimmäinen naispuheenjohtaja. Hän kasvattaa labradorinnoutajia Eyecatching-kennelissään. Hän on myös noutajien ja kanakoirien ulkomuototuomari.

Kansainvälisen näyttelyvalion titteli tullut jäädäkseen

FCI:n hallitus on päättänyt hallituksen jäsenten Tamas Jakkelin ja Kari Järvisen selvityksen perusteella, että kansainvälisen näyttelyvalion (CIE) arvo pidetään voimassa.
Raportin mukaan valionarvo houkuttelee koiria näyttelyihin, laajat harrastajatahot ovat ottaneet sen hyvin vastaan ja se osoittaa omalla tavallaan FCI:n olevan jäsenistönsä enemmistön mielestä joustavan ja modernin.

Raportissa sanotaan, että millä tahansa jäsenenä olevalla kennelliitolla on oikeus päättää koirien jalostusvaatimuksista omissa maissaan. CIE-titteliä ei pidä käyttää yksinomaisena jalostuskäytön edellytyksenä, ellei jalostukseen käytettävä koira täytä muita sille asetettuja vaatimuksia kuten käyttökoetuloksia, terveysvaatimuksia, DNA-tunnisteita jne.

FCI:n hallituksen päätös on vastaus mm. Suomen, Ruotsin ja Norjan FCI:lle lähettämään anomukseen, jolla pyydettiin, ettei uutta valionarvoa myönnettäisi näiden maiden omille metsästyskoiraroduille, koska käyttöominaisuudet ovat olennainen osa rotujen historiaa eikä rotujen haluta jakautuvan näyttely- ja käyttökoiriin.

Ruotsin kennelliiton hallitus on päättänyt tehdä asiasta uuden aloitteen FCI:n ensi vuonna kokoontuvalle yleiskokoukselle. Sen tarkoituksena on saada aloitteeseen mukaan muitakin maita kuten Ranska, Sveitsi, Italia ja Itävalta.

Suomi ei ole toistaiseksi ottanut asiaan alkuperäisen esityksen jälkeen kantaa.

Tukholman osanottajamäärä romahtanut

Tukholman joulukuun kansainvälisen näyttelyn suosio on romahtanut sitten vuoden 2007. Tänä vuonna näyttelyyn oli ilmoitettu reilut 5700 koiraa, minkä lisäksi noin 500 koiraa osallistui muihin näyttelyn yhteydessä järjestettyihin tapahtumiin ja kilpailuihin.

Ruotsin kennelliiton toimitusjohtaja Ulf Uddman kertoo Hundsport-lehdessä, että aikaisempi osanottajaennätys kirjattiin vuonna 2007, jolloin Ruotsi isännöi myös Pohjoismaista Voittaja-näyttelyä. Osanottajia oli yli 9000.

Seuraavana vuonna osanottajamäärä romahti reiluun 5800 koiraan. Hän mainitsee romahdukseen useita syitä: näytteilleasettajat satsasivat kesällä järjestettyyn Maailman Voittaja- näyttelyyn ja yleinen taloudellinen tilanne heikkeni vuoden 2008 lopulla.

Tärkeimpänä syynä hän pitää kuitenkin titteleiden puuttumista, sillä SKK:n valtuusto oli päättänyt kierrättää Ruotsin Voittaja-näyttelyitä ympäri maata. Tämän jälkeen on tehty päätös, jonka mukaan Ruotsin Voittaja-tittelit jaetaan Tukholmassa vuodesta 2012 lähtien.
Jo vuonna 2011 Tukholmassa on titteleitä jaossa, sillä silloin näyttely on Pohjoismaiden Voittaja-näyttely. Ruotsin Voittaja-näyttely sen sijaan pidetään elokuussa Norrköpingissä.

Eläinlääkärintarkastus ennen ryhmiä Englannissa

Englannin kennelklubi on päättänyt, että kaikkien 15 ns. terveysriskin muodostavien rotujen ROP-koirat käyvät läpi eläinlääkärin tarkastuksen ennen osallistumistaan ryhmäkilpailuihin.
Päätös tulee voimaan vuoden 2012 Cruftsista alkaen, ja sitä sovelletaan kaikissa Cruftsin jälkeen pidettävissä Championship-näyttelyissä.

Näyttelyn eläinlääkäri suorittaa ROP-koirille kliinisen tutkimuksen, joka koirien on läpäistävä ennen kuin niiden ROP-palkinto vahvistetaan ja niille annetaan lupa jatkaa kilpailua.
Myöskään koiran valionarvoa ei vahvisteta ennen kuin se on läpäissyt näyttelyssä eläinlääkärin tarkastuksen.

Jo tällä hetkellä tuomareilla on oikeus poistaa kehästä koirat, joilla näyttäisi olevan terveysongelmia, ja näyttelyn järjestäjät voivat myös pyytää näyttelyn eläinlääkäriä toteamaan koiran olevan niin terve, että se voi kilpailla näyttelyssä.

Cruftsin näyttelytoimikunnan jäsen, professori Steve Dean, kertoo eläinlääkärien tutkivan, onko koiralla esimerkiksi ectropionin tai entropionin oireita, silmäoireita, ihovaurioita, hengitysvaikeuksia tai ontumista.

Päätös koskee seuraavia 15 rotua: basset hound, vihikoira, englanninbulldoggi, chow chow, clumberspanieli, bordeauxdoggi, saksanpaimenkoira, englanninmastiffi, napolinmastiffi, kiinanpalatsikoira, shar pei, bernhardinkoira, ranskanbulldoggi, mopsi ja kiinanharjakoira.
Professori Deanin mukaan kiinanharjakoirilta tutkitaan, onko koirilla karvojen poiston aiheuttamia ihovaurioita.


Uutisia ulkomailta 2/2010

Paolo Dondina tekee historiaa vuonna 2011

Italiainen kaikkien rotujen tuomari Paolo Dondina tekee ensi vuonna historiaa: hän on ensimmäinen tuomari, joka on kutsuttu valitsemaan Best in Show’n sekä Britannian että USA:n päänäyttelyssä, Cruftsissa Birminghamissa maaliskuussa ja Westminsterissä New Yorkissa helmikuussa.

Dondina on myös ensimmäinen ei-pohjoisamerikkalainen BIS-tuomari Westminsterissä sitten vuoden 1930, jolloin brittiläinen Bill McCandlish valitsi näyttelyn kauneimman koiran.
Hän on myös ensimmäinen ei-brittiläinen eurooppalainen BIS-tuomari Cruftsissa. Aiemmin Cruftsin voittajan on valinnut kolme ulkomaalaista, David Roche ja Harry Spira Australiasta sekä viime vuonna USA:ssa asuva Peter Green, joka on kuitenkin syntyperältään britti.

Suomessakin usein tuomarina nähty Dondina tunnetaan ehkä parhaiten beagleistä ja basseteista, joita hän on kasvattanut menestyksekkäästi del Pesco-kennelnimellä. Hän on myös kilpaillut useilla muilla roduilla ja voitti Cruftsin BIS:n vuonna 1975 yhdessä edesmenneen italialaisen Giuseppe Benellin kanssa omistamallaan karkeakarvaisella kettuterrierillä Ch Brookewire Brandy of Layven’illä.

Westminsterissä on tänä vuonna ryhmätuomareina aikaisempien vuosien BIS-tuomarit. Terrieriryhmän arvostelee meilläkin SKKY;n Kaivopuiston näyttelyssä arvostellut Edd Bivin. Kääpiökoiraryhmän tuomarina on Kaivarista tuttu Frank Sabella. Seurakoiraryhmän arvostelee Everett Dean.

Westminsterin näyttely järjestetään New Yorkin Madison Square Gardenissa helmikuun toisena maanantaina ja tiistaina.

Cruftsissa seura- ja kääpiökoirat arvostellaan sunnuntaina 13.3. Seurakoiraryhmän (utility) tuomarina toimii pekingeesikasvattaja Terry Nethercott. Kääpiökoiraryhmän parhaan valitsee Richard Haynes, joka on kasvattanut englanninkääpiöterriereitä ja yorkshirenterriereitä Eburacum-kennelissään.

Crutsin näyttelyluettelot internetissä

Cruftsin näyttelyluettelot yli 120 vuoden ajalta ovat nyt saatavana internetissä osoitteessa www.thekennelclub.org.uk/library.

Englannin kennelklubin kirjasto on digitalisoinut kaikki Cruftsin luettelot alkaen vuoden 1886 Charles Cruftsin ensimmäisestä suuresta terrierinäyttelystä ja ensimmäisestä, vuonna 1891 pidetystä kaikkien rotujen näyttelystä. Viimeisin näyttelyluettelo on vuodelta 2007.

Luettelot ovat pdf-muodossa, ja niissä on optinen merkkitunnistus, joten koiraharrastajat voivat hakea hakusanoilla vaikkapa omien koiriensa esi-isien näyttelytietoja. Luettelot voi myös halutessaan ladata omalle tietokoneelle ja tulostaa.

Englannin kennelklubin sihteerin Caroline Kiskon mukaan kennelklubin kirjaston Crufts-luetteloiden kokoelma on ollut tutkijoiden ja koiraharrastajien ahkerassa käytössä. Luettelot ovat edelleenkin esillä kennelklubin kirjastossa.

Kennelklubin kirjasto sijaitsee Lontoon keskustassa Piccadillyllä osoitteessa 1-5 Clarges Street, missä on myös kennelklubin taidegalleria.

Tukholman näyttelylle uusi nimi

Ruotsin kennelliitto SKK on päättänyt muuttaa joulukuussa Tukholmassa järjestettävän vuoden viimeisen koiranäyttelyn nimen. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa 20 vuoteen näyttelyn nimenä ei ole totuttu ”Hund-2010” vaan Tukholman koiramessut.

Perusteluna todetaan, että uusi nimi on kaupallisesti vetävämpi. Siinä missä ”Koira-XX” on ollut selvä asiaan vihkiytyneille näytteilleasettajille ja koiraharrastajille, suurelle yleisölle se ei ole kertonut, mitä kaikkea näyttelyssä on nähtävänä.

Samoin todetaan, että Tukholman koiramessut (Stockholms Hundmässä) on huomattavasti käyttökelpoisempi tämän päivän internetpohjaisissa medioissa ja niiden haku-toiminnoissa.

Tukholman näyttely ei ole viime vuosina houkutellut yhtä paljon osanottajia kuin aikaisempina vuosina, sillä se ei ole enää ollut Ruotsin Voittaja-näyttely, jossa Voittaja-titteleitä on ollut jaossa, vaan Voittaja-näyttelyt ovat kiertäneet eri puolilla maata. Esimerkiksi ensi vuoden Ruotsin Voittaja-näyttely pidetään elokuussa Norrköpingissä Tukholman eteläpuolella.
Ruotsin kennelliiton joka toinen vuosi kokoontuva valtuusto on kuitenkin päättänyt, että Ruotsin Voittaja-näyttely palautetaan Tukholmaan, jotta näyttelyyn saadaan houkuteltua myös ulkomaisia näytteilleasettajia, ja osanottajamäärä saadaan pidettyä riittävänä, jotta Tukholman Messujen kalliit hallivuokrat saadaan katettua.

Tämänvuotisista koiramessuista saa lisätietoa osoitteesta www.skk.se.Uutisia ulkomailta 1/2010

Englantilainen tutkimus rotukoirien kasvatuksesta

Englannissa on julkaistu 10 kuukautta kestäneen, koiran kasvatusta koskevan riippumattoman tutkimuksen tulokset. Ns. Bateson Inquiry, joka on nimetty tutkimusta johtaneen Lontoon Eläintieteellisen Seuran puheenjohtajan, professori Patrick Batesonin mukaan, suositteli Englannin kennelklubin sitoumuskasvattajajärjestelmän kehittämistä edelleen ja pentujen pakollista mikrosiruttamista ennen myyntiä.

Professori Batesonin mukaan pentutehtaiden puutteellinen valvonta ja laiminlyönnit niillä olevien eläinten hoidossa olivat merkittävä eläinsuojelullinen ongelma. Toisena ongelmana hän piti rotukoirien sisäsiitosta, joskin hän totesi huolellisesti harkitun linjasiitoksen olevan minkä tahansa rodun eduksi.

64-sivuinen raportti sisälsi suosituksia, joista osan Englannin kennelklubi on jo aikaisemmin pannut täytäntöön. Siinä korostetiin terveys- ja hyvinvointikysymysten tärkeyttä kaikissa jalostusohjelmissa.

Raportissa todettiin kennelklubin edesauttaneen merkittävästi tuomareiden perus- ja jatkokoulutusta. Professori Batesonin mukaan koiranäyttelyt ja koirien arvostelu voivat saada aikaan paljon muutoksia parempaan. Hän suositteli myös, että sijoittamattomille koirille annettaisiin arvostelu, jolloin sekä näytteilleasettajat, yleisö ja muut tuomarit saisivat lisätietoa rodun koirista (huom. Englannissa on kilpailuarvostelu ja kirjallinen arvostelu annetaan vain luokkansa kahdesta parhaasta koirasta.)

Kennelklubin sitoumuskasvattajajärjestelmä (Accredited Breeders Scheme) sai Batesonilta hyvät arvosanat, koska se tunnistaa hyvät, jalostusohjelmissaan koirien terveyden ja hyvinvoinnin huomioivat kasvattajat. Hän suositteli lisäksi, että ostajien kannalta järjestelmää olisi kehitettävä mm. niin, että sitoumuskasvattajien tilat ja koiranpito tarkastetaan säännöllisesti. Jos puutteita löytyy, kasvattaja voisi menettää rekisteröintioikeutensa.
Samoin hän suositteli, että ajan kanssa järjestelmään liittyminen pitäisi tehdä pakolliseksi kaikille pentuja rekisteröiville isoille kasvattajille.

Raportissa todettiin, ettei hyvillä kasvattajilla ole mitään pelättävää, mikäli lainsäädäntöä kiristetään. Suurimmat ongelmat ovat pentutehtailla, joita oli pääasiassa Walesissa 977 kappaletta maaliskuussa 2009 tehdyn kartoituksen mukaan. Näiden toiminnan tavoitteet ovat kaupalliset, ja koirien terveyteen ja hyvinvointiin kiinnitetään vähän jos lainkaan huomiota. Ongelmakohtia ovat koirien huono terveydentila ja kenneleiden huono hygienia, narttujen huono hoito ja liiallinen pennuttaminen sekä huono pentujen hoito sekä pentujen virikkeiden puute. Lisäksi holtiton jalostuskoirien valinta johti liialliseen sisäsiitokseen ja perinnöllisiin sairauksiin.

Englannin kennelklubi ja Dogs Trust – säätiö tilasivat professori Batesonin tutkimuksen sen jälkeen, kun Englannissa oli syntynyt kohu BBC:n vuonna 2008 esittämästä sensaatiohakuisesta ohjelmasta, jossa rotukoirakasvatus sai ankaraa kritiikkiä. Raportin julkistamisen jälkeen kennelklubi sanoi, ettei hyvillä kasvattajilla ole mitään pelättävää, sillä tutkimuksen suositukset koskevat erityisesti niiden kasvattajien toimintaa, jotka ovat häpeäksi koko kasvattajakunnalle.

Rekisteröintitietoja ulkomailta

Ruotsissa rekisteröinnit laskivat viime vuonna lähes neljällä prosentilla kokonaisrekisteröintimäärän ollessa 58712. Rekisteröintien lasku oli alkanut jo vuoden 2008 loppupuolella.

Kymmenen kärjessä-listalla ainoa merkittävä muutos oli kiinanharjakoirien nouseminen 10. sijalle yli tuhannen koiran rekisteröinneillään. Sijat 7, 8 ja 9 menivät myös kääpiökoirille eli lyhytkarvaiselle chihuahualle, cavalierkingcharlesinspanielille ja pitkäkarvaiselle chihuahualle.
Suosituimpia rotuja ovat edelleenkin saksanpaimenkoirat, labradorinnoutajat ja kultaiset noutajat.

Iso-Britanniassa viime vuoden rekisteröinnit laskivat 11 prosentilla edellissvuodesta. Kaikkiaan Englannin kennelklubi rekisteröi 244461 koiraa, mikä on vuoden 2002 jälkeen pienin rekisteröintiluku. Kennelklubin mukaan rohkaisevaa vuoden 2009 luvuissa oli, että siinä missä rekisteröinnit laskivat vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä, ne kääntyivät nousuun viimeisellä neljänneksellä.

Brittein saarilla suosituin rotu oli edelleenkin labradorinnoutaja cockerspanielin ollessa toisena ja englanninspringerspanielin kolmantena.

Suurin kääpiökoirarotu oli cavalierkingcharlesinspanieli 5. sijalla. Niiden rekisterinnit laskivat kuitenkin jyrkästi, vuoden 2008 yli 11000 koirasta vajaaseen 9000 koiraan. Cavalierin jälkeen toiseksi suosituin kääpiökoirarotu oli mopsi (lähes 4800 koiraa) yorkshirenterrierin ollessa kolmanneksi suosituin kääpiökoira lähes 3800 koiralla.

Seurakoiraryhmään sijoittuvia shih tzuja rekisteröitiin yli 5100 ja lhasa apsoja yli 4600.