Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2011

Uutisia ulkomailta 4/2011

FCI:n satavuotisvaliot

FCI on myöntänyt vuoden 2011 vuotisjuhlanäyttelyissä saavutettujen tulosten perusteella erillisiä ”FCI:n satavuotisvalio”-titteleitä, joista käytetään lyhennettä C.E.C. (Champion des Expositions du Centenaire).

Tittelin saavuttamiseksi koiran on pitänyt voittaa kaksi CACIB:ia tai yksi CACIB ja kaksi varaCACIB:isa seuraavissa FCI:n satavuotisnäyttelyikseen nimeämissä näyttelyissä:
- Dortmund, 6.-8.5. 2011
- MV-näyttely, Pariisi, 7.-10.7.2011
- EUV-näyttely, Leeuwarden, 1.-4.9. 2011.

Titteli anotaan oman maan kennelliiton kautta FCI:ltä. Se oikeuttaa koiran osallistumaan valioluokkaan. Titteli on myös merkittävä pyydettäessä koiran rekisteritietoihin.

Hylättyjen koirien määrä lisääntyy Britanniassa

Hylättyjen ja kulkukoirien määrä Iso-Britanniassa oli suurimmillaan 11 vuoteen syyskuun lopussa. Dogs Trust-hyväntekeväisyysjärjestön vuosiraportin mukaan syyskuuta edeltävän 12 kuukauden aikana paikallisviranomaiset ottivat huostaan lähes 130000 koiraa eli 345 koiraa päivässä, mikä on neljä prosenttia edellisvuotta enemmän.

Yli kuusi prosenttia löytökoirista eli 11 prosenttia edellisvuotta enemmän jouduttiin lopettamaan, koska niille ei löydetty uusia koteja.

Raportin mukaan monet koirien omistajat kieltäytyivät noutamasta koiriaan sen jälkeen, kun ne oli löydetty ja omistajatiedot tunnistettu. Syinä pidetään ei-toivottujen ns. bullrotuisten koirien määrän lisääntymistä, huonoa taloudellista tilannetta, jolloin omistajilla ei ole varaa pitää koiraa, ja koirien hylkäämistä sen jälkeen, kun omistajat eivät niitä enää halua.

Myös mikrosirutettujen löytökoirien määrä on vähentynyt. Dog Trustin mukaan vuosittainen säästö olisi 20-23 miljoonaa puntaa vuodessa, mikäli Britanniassa olisi mikrosirutuspakko.

Koirien vienti Britanniaan helpottuu ja karanteeni poistuu

Koiran kanssa matkustaminen Suomesta Iso-Britanniaan helpottuu vuoden 2012 alusta, jolloin sen maahantulomääräykset yhtenäistyvät EU-maiden määräysten kanssa ja joistakin maista tuleville koirille aiemmin vaadittu karanteeni poistuu.

Suomesta Iso-Britanniaan vietävältä koiralta vaaditaan yhä raivotautirokotus, mutta raivotautivasta-ainetestiä ei tarvitse enää tehdä. Raivotautirokotuksesta tulee olla kulunut 21 vrk ennen maahantuontia.

Koiran mukana on oltava EU:n lemmikkieläinpassi, josta käyvät ilmi eläimen tunnistusta ja raivotautirokotusta koskevat tiedot. Ennen raivotautirokotteen antamista koira on tunnistusmerkittävä mikrosirulla. Mikrosiru pitää pystyä lukemaan ISO-standardin mukaisella lukulaitteella tai koiran tuojalla on oltava mukanaan oma lukulaite. Lemmikkieläinpassin saa eläinlääkäriltä.

Vuoden alusta Britanniaan vietävää koiraa ei myöskään tarvitse lääkitä heisimatoa vastaan, mikäli eläin saapuu maahan suoraan Suomesta. Vuoden alussa poistuu myös vaatimus punkkilääkityksestä ennen maahantuloa, mutta viranomaiset suosittelevat silti lääkityksen antamista.

Koska Isoon-Britanniaan tuotavaa koiraa - kuten myös Suomeen palaavaa koiraa - koskevat maahantuontimääräykset määräytyvät sen mukaan, mistä maasta koira saapuu, automatkaa suunnittelevien on syytä tarkistaa määräykset viranomaisilta aina ennen matkaa.

Suomesta koira voidaan kuljettaa lentoteitse Britanniaan Helsingistä Lontoon Heathrown kentälle Finnairia tai Amsterdamin kautta KLM Cargoa käyttäen. Ruotsin kautta voidaan matkustaa mm. SAS:n lennoilla Heathrown ja Manchesterin lentokentille. Ranskasta Britanniaan voi tulla esimerkiksi Eurostar-junilla sekä useiden laivayhtiöiden laivoilla. Lisätietoja löytyy Britannian maatalousministeriön sivuilta osoitteesta http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/

Kilpaillakseen Britannian näyttelyissä ulkomaisella koiralla tulee olla etukäteen Englannin kennelklubilta anottu kilpailulupa (Authority to Compete, ATC). Lisätietoja luvan anomisesta osoitteessa http://www.thekennelclub.org.uk/download/386/form14.pdf.

Brittituomarit internetissä

Englannin kennelklubi on julkaissut brittituomareiden tiedot internetissä osoitteessa http://www.the-kennel-club.org.uk/services/public/judge/

Tuomareita voi hakea joko tuomarin nimen tai rodun mukaan. Tietokannassa ovat tuomareiden rodut, joissa kennelklubi on aiemmin hyväksynyt ko. tuomarin jakamaan sertifikaatteja. Englantilaisen käytännön mukaanhan tuomarin serttioikeudet vahvistetaan kutakin näyttelyä ja rotua varten erikseen.

Tietokannassa listataan ainoastaan tuomareiden sertifikaattioikeudet. Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on lisäksi Englannin kennelklubin kanssa erillinen tuomarisopimus, jonka puitteissa Suomen kansallisissa ja erikoisnäyttelyissä voidaan hyväksyä arvostelemaan brittituomari, joka on ns. premium open show-tuomari. Nämä oikeudet kutsuvan näyttelytoimikunnan tulee tarkistaa tuomarilta erikseen.

Australian paimenkoira BIS Eukanuba World Challenge-kilpailussa

Australianpaimenkoira AKC Gr Ch/It Ch Propwash Reckon valittiin Best in Show’ksi joulukuun puolivälissä Orlandossa Floridassa järjestetyssä viidennessä Eukanuba World Challenge - kilpailussa, johon osallistui 41 eri maan voitokkainta koiraa. BIS-koira kuittasi samalla palkintorahoina 10000 dollaria eli noin 7000 euroa.

Sama USA:ssa kasvatettu koira voitti viime vuonna ”World Challenge”-kilpailun kanssa samanaikaisesti pidetyn USA:n kennelklubin AKC:n kutsukilpailun.

BIS-valinnan suoritti argentiinalainen Enrique Filippini. Toiseksi kilpailussa tuli japanilainen valkoinen kääpiövillakoira Multi Ch Smash JP Moon Walk ja kolmanneksi englantilainen lhasa apso Zentarr Elizabeth.

Suomen edustaja, lhasa apso Chic Choix Adrenalin Rush, ei edennyt finalistien joukkoon. AKC:n kutsukilpailussa se saavutti rodussaan 3. kunniamaininnan (ns. Award of Merit).
AKC:n kutsukilpailun ja 50000 palkintorahan voitti amerikkalaisomistuksessa oleva isovillakoira Gr. Ch. Jaset’s Satisfaction.

Kutsunäyttelyyn osallistui 4000 koiraa.


Uutisia ulkomailta 2/2011

Prof. Steve Dean Englannin kennelklubin puheenjohtajaksi

Englannin kennelklubin uudeksi puheenjohtajaksi on valittu professori Steve Dean. Hän seuraa tehtävässä Ronnie Irvingiä, joka ilmoitti toukokuussa klubin vuosikokouksessa jättävänsä tehtävän johdettuaan kennelklubia yhdeksän vuoden ajan.

Valinnan suoritti kennelklubin hallitus keskuudestaan salaisessa äänestyksessä. Mahdollisten muiden ehdokkaiden nimiä ei annettu julkisuuteen.

Irvingin tavoin Dean on borderterrierikasvattaja ja -tuomari. Hän on kasvattanut useita valiokoiria Tyrian-kennelissään.

Dean on koulutukseltaan eläinlääkäri ja on eläinlääkäripraktiikan lisäksi ollut luennoitsijana Kuninkaallisessa eläinlääkärikoulussa ja mainitsee erityisaloikseen mm. immunologian ja geneettiset sairaudet. Hän on nykyisin Britannian maatalousministeriön vanhempi virkamies sen eläinlääkintäosastolla, joka hyväksyy uudet eläinlääkkeet myyntiin Britanniassa.

Dean on pitänyt eläinlääkäripalstaa Dog World-lehdessä vuodesta 1993 lähtien. Hän on ollut Windsorin sertifikaattinäyttelyn puheenjohtaja ja Cruftsin näyttelyn toimikunnan jäsen. Hän on ollut Englannin kennelklubin jäsen vuodesta 1992 ja klubin hallituksessa vuodesta 2005 lähtien.
DogWorld-lehden mukaan Deanilla tiedetään olevan erinomaiset suhteet hallitukseen sekä eläinlääketiedepolitiikkaan ja alansa tutkimukseen ja koulutukseen.

FCI purkaa tuomarisopimuksen Englannin kanssa

FCI on päättänyt purkaa Englannin kennelklubin kanssa tekemänsä, englantilaisten tuomareiden arvosteluoikeuksia koskevan sopimuksen vuoden vaihteessa, Dog World-lehti kertoo.

Vuonna 2008 uusitun sopimuksen perusteella 16 kokenutta brittituomaria on saanut jakaa FCI-maissa CACIB:eja kaikissa niissä roduissa, joilla on Englannissa sertifikaattioikeus.
Vuoden vaihteen jälkeen englantilaiset tuomarit saavat jakaa CACIB:eja FCI:n hyväksymissä kansainvälisissä näyttelyissä vain niissä roduissa, joissa heidät on aiemmin hyväksytty Englannissa jakamaan sertifikaatteja.

Ryhmäkilpailujen ja Best in Show-tuomareiden valinnan FCI jättää kunkin näyttelyä järjestävän maan harkinnan varaan.

Päätös koskee seuraavia brittituomaeita: Ann Arch, Brenda Banbury, Jack Bispham, Monica Boggia Black, Andrew Brace, Liz Cartledge, Steve Hall, Jeff Horswell, Ellis Hulme, Frank Kane, Jean Lanning, Michael Quinney, Ferelith Somerfield, Marion Spavin, Zena Thorn Andrews ja Albert Wight.

FCI:n päätöksen takana kerrotaan olevan useiden FCI-maiden tyytymättömyys siihen, ettei Englannin kennelklubi noudata vastavuoroisuusperiaatetta, eli se ei automaattisesti hyväksy FCI-maiden kaikkien rotujen tuomareita jakamaan sertifikaatteja Britanniassa, vaan tuomareiden tulee täyttää kyselykaavakkeet, joista käy ilmi heidän tuomarikokemuksensa ko. rodussa.


Uutisia ulkomailta 1/2011

Pohjoismaista menestystä Britanniassa

Pohjoismaiset koirat menestyivät erinomaisesti maaliskuussa Birminghamissa pidetyn maailman suurimman koiranäyttelyn Cruftsin kääpiökoiraryhmän ryhmäkilpailuissa.
Ryhmän voitti englantilainen bichon frisé Ch. Pamplona Bring Me Sunshine. Toiseksi tuli Ilpo Ojalan omistama löwchen, CIB &POHJ MVA Chic Choix Markey Lifar.

Kolmannen sijan vei näyttelytuloksissa norjalaisen kasvattajansa Björn Lökenin nimiin merkitty, mutta suomalaisen Tuija Verhon omistuksessa oleva mopsi Tangetoppen’s Unbreakable News. Neljäs sija meni Tanskaan CIB Soffies Queen Bee- pomeranianille, jonka omistaa V. Jacobsen.

Kääpiökoiraryhmän tuomarina oli englanninkääpiöterriereitä ja yorkshirenterriereitä kasvattava Richard Haynes.

Cruftsin Best in Show oli 9,5-vuotias sileäkarvainen noutaja Ch. Vbos The Kentuckian. BIS-tuomarina oli italialainen Paolo Dondina, joka valitsi näyttelyn kauneimman koiran myös helmikuussa toisessa arvonäyttelyssä. Westminsterin näyttelyssä USA:ssa.

Arvonlisävero huolena Ruotsissa

Suomen tapaan Ruotsissakin ovat ns. yleishyödylliset yhdistykset olleet arvonlisäverovapaita, eli ne joutuvat maksamaan arvonlisäveroa ostamistaan palveluista ja tuotteista, mutta niiden myymät palvelut ovat olleet arvolisäverovapaita.

EU on nyt huomauttanut Ruotsille, että sen alv-lainsäädäntö aatteellisen toiminnan osalta ei ole sopusoinnussa EU:n direktiivin kanssa. Ruotsin hallitus on vastauksessaan viitannut maan pitkään yhdistysperinteeseen ja todennut alv-velvollisuuden vaikutusten olevan kohtalokkaita erityisesti urheiluseuroissa tapahtuvan nuorisotoiminnan kannalta.

Selitys ei ole kelvannut EU:lle, joka on viemässä Ruotsia EU-tuomioistuimeen. Ruotsin kennelliitto on omalta osaltaan neuvotellut maan valtiovarainministeriön kanssa saadakseen direktiiviin poikkeuksen, koska se koskisi myös lukuisia rotu- ja kennelyhdistyksiä ja olisi äärimmäisen työteliäs erityisesti pienten yhdistysten kannalta.

Ruotsi on nyt jättänyt EU:lle anomuksen, jotta alle miljoonan kruunun (reilun 110.000 euron) vuotuisen liikevaihdon aatteelliset yhdistykset jäisivät arvonlisävelvollisuuden ulkopuolelle. Ruotsin kennelliiton osalta poikkeuksen hyväksyminen tarkoittaisi, että alv-velvollisuus koskisi mahdollisesti vain itse kennelliittoa ja muutamia suurempia kennelpiirejä sekä sikäläistä palveluskoiraliittoa.

Suomi on saanut EU:lta samanlaisen huomautuksen vuonna 2008.

Ruotsin ”triplanäyttely” vuonna 2014

Ruotsissa järjestetään ”triplanäyttely” ennen Suomessa vuonna 2014 pidettävää Maailmanvoittaja-näyttelyä. ”Triple Dog Show” järjestetään Jönköpingissä muutamaa päivää ennen Helsingin näyttelyä. Tarkoituksena on houkutella Skånesta Etelä-Ruotsista, Tanskasta ja muualta Länsi-Euroopasta Ruotsin kautta Helsinkiin matkaavia näytteilleasettajia pysähtymään ensin kolmeen kansainväliseen näyttelyyn Ruotsiin.

Jönköpingissä järjestettiin samanlainen ”triplanäyttely” viime kesänä ennen Tanskan Maailmanvoittaja-näyttelyä.

PKU:n Tukholman kokous

Pohjoismaisen Kennelunionin PKU:n työvaliokunta käsitteli mm. yhteispohjoismaisia näyttelysääntöjä vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Tukholmassa.

Ruotsin kennelliiton Hundsport-lehdessä julkaistujen tietojen mukaan yhteispohjoismaisten näyttelysääntöjen käyttöönotto on sujunut joustavasti kaikissa Pohjoismaissa.

SKK:n toimitusjohtaja Ulf Uddman toteaa, että vuoden 2011 piti olla kokeiluvuosi, minkä jälkeen säännöt lukitaan seuraaviksi viideksi vuodeksi. Uddmanin mukaan mm. Baltian maat ovat kiinnostuneita säännöistä, joten mahdolliset muutokset sääntöihin tulisi sopia, kun PKU-maat tapaavat Pariisissa heinäkuussa.

Kokouksessa keskusteltiin myös yhtenäisistä uusien rotujen hyväksymiskäytännöistä silloin, kun rodut eivät ole FCI:n hyväksymiä. Ruotsissa näitä rotuja on hyväksytty ns. liitännäisrekisteriin, mutta ne eivät ole saaneet kilpailla näyttelyissä tai kokeissa.
Suomen edustajina kokouksessa olivat Kari Järvinen ja Kennelliiton toiminnanjohtaja Pekka Ala-Jaakkola hallituksen puheenjohtajan Helena Sunin ollessa poissa.