Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Puheen­johtajan palstat - 2005 - 2005-02Luomutuotanto kennelharrastuksen uhkana

Luomutuotanto kennelharrastuksen uhkana

"Erittäin kaunis pentue, todella hyvistä vanhemmista, mutta pennut lähtevät uusiin koteihin vain ja ainoastaan lemmikeiksi. Näin saan pennuilleni tervejärkisimmät perheet. Eli pentuja ei rekisteröidä, vaikka ovat lähes täydelliset. Eläinlääkäri on tarkastanut ja terveeksi todennut. Puitteet eivät ole kartanotasoa, pentuihin olemme satsanneet. Tervetuloa kotiin katsomaan sosiaalisia, pelottomia vilpereitä ja suloista emomammaa. H.750e ja tietenkin toivon taas soittoja vain tosi kiinnostuneilta, täällä päässä vielä kuitenkin katsotaan kenelle pentu mukaan annetaan. Asun Orimattilassa ja kyselijöille tiedoksi, verottajankin kanssa on asiat kunnossa."...

"Muutama toy/kääpiövillakoiran pentu vielä vapaana. Parhain koti löytyy pennulle silloin kun myyn paperittomina. Lemmikkipentuna olo on luonnollisinta. Pennut ovat eläinlääkärin tarkastamia ja siis terveitä. Kasvatus on kotoista, ei koira laumassa eikä häkissä. Pennuilla on mahtavan sosiaaliset luonteet, kuin myös emoilla ja isillä. Hinta on puolet edullisempi kuin paperi koirilla (paperit maksavat vain n.35e.) h 500-550e. Soittele vain siinä tapauksessa jos tosissaan haluat luonnollisen, terveen, puhdasrotuisen mutta paperittoman ikioman lemmikin."...

"Etsin sijoituskotia kääpiövillakoira nartuilleni.Tytöt ovat paperittomia, kauniita ja terveitä, seurallisia kotoisia koiria. Rokotukset ja madotukset kunnossa. En halua sijoittaa kauas eli n.100km säteellä Orimattilasta. Takuusumma 500e."...

"Chihuahuan lyhytkarvainen urospentu. Terveistä vanhemmista. Kotikoiraksi koska ei rek.H. 800 euroa."...

Yllä on vain muutamia esimerkkejä ilmoituksista, joita erilaiset internetin ja tekstiTV:n ilmaispalstat ovat olleet viime aikoina pullollaan. Näihin voi lisätä vielä Baltian maista ja Puolasta lisääntyneen halpatuonnin varsinkin sen jälkeen, kun näistä maista tuli EU:n jäseniä eikä sieltä tapahtuvaan lemmikkieläinten tuontiin enää sovelleta samoja määräyksiä kuin EU:n ulkopuolelta tapahtuvaan tuontiin, kun kysymyksessä on EU:n sisäkauppa. Onpa täällä jo keksitty perustaa yrityksiäkin, joiden toiminta keskittyy koirien halpatuontiin Virosta. Myös salakuljetus tuntuu kukoistavan siitäkin huolimatta, että tulli on saanut haaviinsa muutamia suurempia tekijöitä, ja ensimmäiset tuomiotkin on jo oikeudessa luettu.

Meidän puhdasrotuisia koiria harrastavien on helppo osoittaa sormella noita helppoa rahaa koirakaupalla tienaavia halpatuojia, mutta kyllä näitä luomuviljelijöitä meillä riittää aivan omasta takaa, kuten alussa olevista esimerkeistä käy ilmi. "Paperittomuudesta" on tehty myyntivaltti, ja nyt näitä rekisteröimättömiä koiria annetaan jo sijoitukseenkin ymmärtämättömille ostajille, jotka kuvittelevat tekevänsä hyvän kaupan maksaessaan "ainoastaan" 500 euron takuusumman sijoitusnartusta, jonka käyttöä sijoittajan rahasampona ei varmastikaan säädellä Kennelliiton sijoitussopimuksilla!

Jossain on vikaa, jos ostajat haluavat harvinaisia lemmikkejä ja ovat valmiita uskomaan myyjien puheisiin, että koira on rotukoira, jos sillä on puhdasrotuiset vanhemmat, vaikka sattuisivat olemaankin eri rotua, ja hienomman ja harvinaisemman lemmikin saa, jos kysymyksessä on tarkoituksella teetetty sekoitus (eli markkinoita löytyy myös uroskoirien omistajille!)

Meillä näyttää käyneen niin, että rekisteröity rotukoira on jäämässä pois muodista, eikä asia korjaannu ennen kuin rotukoirat koetaan samanlaiseksi tavoittelemisen arvoiseksi rekvisiitaksi kuin Dolce&Gabbanan farkut tai Puman lenkkitossut.

Mitä sitten rotukoirabrandin palauttamiseksi entiseen arvoonsa voidaan tehdä? Paljonkin, ja näihin talkoisiin tarvitaan niin yksityisiä kasvattajia, rotuyhdistyksiä ja rotujärjestöjä kuin Kennelliittoakin.

Aivan ensimmäiseksi meidän on satsattava asiallisen valistuksen jakamiseen koiran hankintaa miettiville ostajille, jotteivat esimerkiksi rekisteröintikiellossa olevien kauppiaiden myyntipuheet tehoa. Tämä tarkoittaa laajamittaista kuluttajavalistusta yhdistysten lehdissä, internetsivuilla ja pentuneuvonnassa ja myös muualla mediassa.

Oma rotujärjestömme toteuttaa tätä valistusta vaikkapa internetsivuilla olevalla, kääpiökoiran hankkimista harkitseville ostajille tarkoitetulla artikkelilla, johon on mainos ja linkki suositulla internetin ilmaispalstalla. Tilastojen mukaan mainos näyttää tehoavan, sillä sen verran paljon käynnit nimenomaan tuota artikkelia lukemassa ovat lisääntyneet.
Kun rotujärjestöjen ja yhdistysten taloudelliset mahdollisuudet laajamittaiseen mainontaan ja kuluttajaneuvontaan ovat rajalliset, katseet kääntyvät tietenkin kattojärjestömme eli Kennelliiton puoleen. Sen miljoonabudjetista pitää riittää nykyistä enemmän varoja niin mainontaan kuin muuhunkin kuluttajavalistukseen.

Tämä on järjestäytyneen kenneltoiminnan pitkän tähtäyksen etu. Jos paperittomien koirien tuotanto lisääntyy nykyistä tahtia, edessä on rekisteröintien ja jäsenmäärien lasku. Siksi tämän suuntauksen kääntämiseen investoidut rahat tulevat tulevaisuudessa moninkertaisesti takaisin ja puhdasrotuisten rotukoirien harrastuksen edellytykset turvataan myös jatkossa.

Yksityiset kasvattajat puolestaan voisivat harkita, miten viisasta on hivuttaa (korkeista kustannuksista huolimatta) pennun hintoja vuosi vuodelta korkeammaksi niin, että näiden luomuviljelijöiden 800-900 euroa kuulostaa halvalta. Mitenkähän aidosta ja vastuuntuntoisesta koiranjalostuksesta on kysymys, kun erikoisuutta tavoitteleville ostajille kaupataan "harvinaisia" merle-värisiä chihuahuapentuja jopa 2000 euron hintaan kertomatta, että merle ei ole rodun perinteinen väri, ja jos taustoja tutkittaisiin tarkemmin, sieltä saattaisi löytyä jotain muutakin rotua, josta kyseinen väri on saatu. Siitäkin huolimatta, ettei se ole hullu joka pyytää, vaan se, joka maksaa.

Kaivopuiston näyttely elokuun lopulla tarjoaa kasvattajille jälleen kerran mainion tilaisuuden levittää suurelle yleisölle tietoa puhdasrotuisista koiristamme, joten tervetuloa runsain joukoin Kaivopuiston kauniille nurmikolle esittelemään suomalaista kääpiökoiraharrastusta parhaimmillaan.

Kirsti Lummelampi