Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2003

Maailmalta 2003

Englantilaiselle norfolkille voitto AKC:n kutsunäyttelyssä

Englannissa kasvatettu norfolkinterrierinarttu, Ch. Cracknor Cause Celebre, voitti Yhdysvaltain kennelklubin AKC:n tämänvuotisen kutsunäyttelyn korjaten omistajilleen 50000 dollarin palkintoshekin ja Suzukin lahjoittaman auton.

Yli 1500 rotujensa parasta koiraa kilpaili joulukuun alussa San Diegossa Kaliforniassa järjestetyn kutsunäyttelyn titteleistä ja 225000 dollarin palkintorahoista. Tänä vuonna ulkomaiset koirat saivat osallistua ensimmäistä kertaa, ja mukaan olikin ilmoittautunut koiria yhdeksästä maasta kaukaisempien tullessa Belgiasta, Hongkongista ja Chilestä. Yhtään suomalaista koiraa ei ollut mukana, sillä SKL-FKK ei ole tiettävästi määritellyt kriteereitä, joilla suomalaiset koirat voisivat osallistua.

Best in Show-valinnan suoritti Yhdysvaltain eturivin tuomareihin kuuluva ja aikanaan erityisesti villakoirien esittäjänä mainetta niittänyt Frank Sabella. Hänen voittajansa, viisi- ja puolivuotias norfolkinterrierinarttu "Coco" oli myös USA:n voitokkain näyttelykoira vuonna 2003. Sen tilillä on BIS-voitto mm. Montgomery Countyn tämän syksyn terrierinäyttelyssä, jossa BIS-tuomarina oli Hasse Lehtinen. Edellisen kerran Englannissa kasvatettu koira voitti vuoden koira -tittelin USA:ssa vuonna 2001. Tuolloin voittaja oli viime vuoden kutsukilpailun voittanut ja sekä Cruftsin että Westminsterin näyttelyn BIS-voitot tililleen kerännyt kerrynterrieri, Ch. Torum's Scarf Michael.

AKC:n kutsunäyttelyn kääpiökoiraryhmän voitti niinikään Britanniassa kasvatettu koira, kiinanpalatsikoirauros Ch Yakee Leaving Me Breathless at Franshaw, jonka omistavat hongkongilainen John Shaw sekä Maria Francis. Aiemmin tänä vuonna peke voitti West-minsterin näyttelyn kääpiökoiraryhmän.

Toiseksi San Diegon kääpiökoiraryhmässä tuli maltankoirauros, Ch. Marcris Thrill of Victory, kolmanneksi pomeranianuros Ch. Starfire's Wicked Mean N'Nasty, ja neljänneksi kääpiövillakoirauros Ch. North Well Chako JP Platina King.

Seurakoiraryhmän voittaja oli fawn-värinen ranskanbulldogginarttu Ch. Bandog's Jump for Joy. Toiseksi tuli lhasa apsonarttu Ch. Ribervierw's Hylan Shotru Fly'N Solo. Kolmas oli englanninbulldoggiuros Ch. Legacy Only Calvin Klein ja neljäs schipperkenarttu Ch. De Lamer's Fire Island Fox.

Amerikkalainen maltankoira BIS LKA:ssa Englannissa

Iso-Britannian vuoden viimeisen Championship Show-näyttelyn, Tukholman viikonloppuna Birminghamissa järjestetyn Ladies Kennel Associationin näyttelyn BIS-voiton vei ensiesiintymisensä Englannin kehissä tehnyt amerikkalainen maltankoirauros, Am. & Can. Ch. Hi-Lite Risque' Gold Fever, joka oli tullut Englantiin Kanadasta kuutta viikkoa aikaisemmin.

BIS-tuomarina oli ruotsalainen Moa Persson, joka arvosteli LKA:ssa näyttelyn kauneimman lisäksi myös kaikki ryhmäkilpailut. Rotutuomarina oli meillekin tuttu skotlantilainen Albert Wight.

Maltankoirasta tuli myös ensimmäinen Pohjois-Amerikasta karanteenivapaasti "Pet Passport"-järjestelmän puitteissa tuotu BIS-voittoon yltänyt koira. Ennen Iso-Britannian tuontia koira esitettiin Amsterdamin Voittaja-näyttelyssä jossa se oli VSP.

Maltankoiran englantilainen omistaja on Sarah Jackson, joka on kasvattanut äitinsä Rosemaryn kanssa maltankoiria Benatone-kennelissään ja tuottanut useita valioita ja ryhmävoittajia. Sarah Jackson on voittanut kerran aikaisemmin BIS:n omistamallaan maltankoiralla. Tämä tapahtui Blackpoolin näyttelyssä vuonna 1994. Koira oli kasvattaja Vicki Herrieffin kanssa yhteisomistuksessa ollut Ch. Snowgoose First Love, joka pitää edelleen hallussaan rodun sertifikaattiennätystä 27 sertillään.

Arvostelussaan Moa Persson sanoo maltankoiran olleen todella hyvärakenteisen koiran, jolla oli kaikki rodunomaiset yksityiskohdat kohdallaan, minkä lisäksi se oli erinomainen esiintyjä. Kääpiökoiraryhmän toiseksi tuli kiinanpalatsikoiranarttu Yakee Forget-Me-Not, kolmanneksi mopsi, Ch. Patsgang Sir Eastonite ja neljänneksi griffon, Ch. Donzeata Royal Sovereign.

Seurakoiraryhmän voittaja oli tiibetinterrieri, Ch. Araki Fabulous Willy, ja toisena oli kleinspitz, Ch. Orion Mirror Image. Mainittakoon, että kleinspitzeissä narttujen sertin vei Laura Ruotsalaisen kasvattama KANS MVA Tempore for Spotlight, josta tuli nyt myös Englannin valio.

Ei rauhoittavia lääkkeitä lentomatkustajakoirille

Lähes puolet koirien kuolemista lentomatkoilla on yhteydessä koiran saamiin rauhoittaviin lääkkeisiin, vaikka uusimmat tutkimukset osoittavat, ettei rauhoittavien lääkkeiden käytöllä ole mitään vaikutusta koiran matkan aikana kokemaan stressiin, kirjoittaa tri Christine Wilford USA:n kennelklubin AKC:n Gazette-lehdessä.

Hän toteaa, että vaikka koirat matkustavat entistä useammin lentämällä, tieteellistä tietoa koirien kokemasta stressistä on ollut niukasti saatavana. Äskettäin kuitenkin Canadian Journal of Veterinary Research -lehdessä on julkaistu tuloksia tutkimuksesta, jossa vertail-tiin koirien stressioireita kahden vertailuryhmän välillä. Toiselle ryhmälle ei annettu mitään rauhoittavia lääkkeitä, kun taas toisen ryhmän koiria oli lääkitty yleisesti käytetyllä eläinten rauhoittavalla lääkkeellä.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että rauhoittavan lääkkeen käyttö ei vähentänyt koiran kokemaa stressiä. Artikkelin mukaan matka aiheuttaa koirille stressiä, ja stressaavimmat vaiheet näyttivät olevan lastattaessa koiraa lentokoneeseen tai lentokoneesta pois. Muuna aikana koirat eivät osoittaneet ulkoisia stressin oireita raapimalla, haukkumalla tai vapisemalla, vaan näyttivät "lepäävän", kuten sanonta kuuluu, vaikka kysymyksessä oli tässäkin tapauksessa reaktio stressiin.

Mm. USA:n eläinlääkäriliitto ja kansainvälinen lentokuljetusliitto IATA suosittelevat, ettei koirille annettaisi rauhoittavia lääkkeitä matkan ajaksi, sillä lääkitys voi alentaa koiran lämpötilaa, verenpainetta, sydämen lyöntitiheyttä jne.

Eli koiransa matkastressistä huolestuneiden omistajien kannattaa mieluummin ottaa rauhoittavaa lääkettä itse kuin antaa sitä koiralleen.

New Yorkin citykoirat

Kerro, millainen koira sinulla on, ja minä kerron mihin väestöryhmään kuulut ja missä asut. Tämä näyttää pätevän ainakin USA:n suurimmassa kaupungissa New Yorkissa, missä arvioidaan olevan yli puoli miljoonaa koiraa.

Kaupungin valtalehti New York Times tutki äskettäin kaupungin kesäkuun lopussa päättyneen vuoden 2003 varainhoitovuoden aikana myöntämät koiraluvat. Vaikka vain arviolta 20 prosentilla kaupungin koirista on virallinen koiralupa, eli omistaja on maksanut meidän koiraveroamme vastaavan koiralisenssin (8,50 dollaria kastroiduille koirille ja 11,50 dollaria muille), koiralupien tiedot antavat viitteitä kaupungin koirapopulaation jakautumisesta eri omistajaryhmien ja heidän asuinalueidensa kesken.

Niinpä vaaleanpunainen rusetti otsatukassaan ja talvella takki päällä sipsuttava shih tzu asuu todennäköisimmin postinumeron 10021 alueella, eli New Yorkin kalleimmalla alueella Central Park-puiston ympäristössä Upper Manhattanilla. Chihuahuan ja pitbullterrierin löytää todennäköisemmin espanjankielisestä Harlemista, ja rottweilerin kovan alueen maineessa olevasta etelä-Bronxista.

Newyorkilaisen koira (ainakin luvallinen) on useimmiten sekarotuinen. Seuraavaksi suosituimpia ovat labradorinnoutajat, saksanpaimenkoirat, shih tzut, pitbullterrierit, chihuahuat, yorkshirenterrierit, amerikancockerspanielit, rottweilerit ja maltankoirat.

Villakoirat ovat käytännöllisesti katsoen kadonneet Manhattanilta, mutta mopsit ovat erityisen suosittuja taiteilijoiden, älymystön ja viime vuosina varakkaiden suosioon nousseessa Greenwich Villagessa.

New Yorkin terveysviraston tilastojen mukaan omistajan ikä ja etninen tausta heijastuvat myös koiranomistukseen. Esimerkiksi nuorista 18-24-vuotiaista newyorkilaisista 20 prosentilla on luvallinen koira, kun taas yli 65-vuotiaista vain viisi prosenttia on koiran-omistajia.

Kaupungin mustasta väestöstä seitsemän prosenttia omistaa koiran, kun valkoihoisista 14 prosenttia ja espanjankielisen taustan omaavista hispanoista 17 prosenttia on koiranomistajia.

New York Timesin mukaan yleisimmät koiran nimet viime varainhoitovuonna olivat Max, Lucky, Princess, Rocky, Buddy, Lady, Shadow, Daisy, Coco ja Ginger. Mainostoimiston edustaja puolestaan kertoi lehdelle, että mainoksissa newyorkilaista koiraa edustamaan valitaan useimmiten pieni, fiksu citykoira.

Ruotsille vuoden 2008 Maailmannäyttely

FCI:n Saksan Dortmundissa Maailmannäyttelyn yhteydessä pidetty yleiskokous päätti myöntää vuoden 2008 Maailmannäyttelyn Ruotsille. Päätös tehtiin jo ensimmäisellä äänestyskierroksella Suomen ja Viron ollessa muut ehdokkaat. Ruotsi sai äänestyksessä 24 ääntä, Suomi 15 ääntä ja Viro 6 ääntä.

Vuoden 2007 Maailmannäyttely järjestetään Meksikossa. Ruotsi oli alun alkaen ilmoittanut kiinnostuksensa joko vuoden 2007 tai vuoden 2008 Maailmannäyttelyn järjestämiseen, mutta luopui sitten tavoittelemasta vuoden 2007 näyttelyä, jotta EU:n Ruotsille ja Iso-Britannialle antama EU:n laajuisten koirien maahantuontimääräysten voimaansaattamisen siirtymäaika on umpeutunut.

Ruotsin kennelklubin puheenjohtaja Nils Erik Åhmansson kuvasi Hundsport-lehdessä äänestystulosta kiistattomaksi tunnustukseksi suurena kennelmaana. Samaan hengenvetoon hän huomautti kuitenkin, että asialla oli myös kielteinen kääntöpuoli todeten: "Suomi, joka oli hakenut Maailmannäyttelyä jälkikäteen, päätti pysyä ehdokkaana siitä huolimatta, että Ruotsin taholta oli tuotu esille, ettei Ruotsissa ole järjestetty Euroopan Voittaja- tai Maailmanvoittaja- näyttelyä, ja se voi olla ehdokkaana vasta vuonna 2008. Suomen puolelta sen ehdokkuutta selitettiin sillä, että Suomen Kennelliitto täyttää 120 vuotta vuonna 2008. "

Å hmansson jatkoi: " Valitettavasti pohjoismainen yhteistyö hajosi. Suomi, jonka kennelliitto täyttää 119 vuotta vuonna 2008, päättikin perustaa ehdokkuutensa uuteen tavoitteeseen eli koiran puolesta tapahtuvaan markkinointikampanjaan. "

Åhmansson esittää puheenjohtajan palstallaan toivomuksen, ettei kysymyksessä ollut alkusoitto pohjoismaisen yhteistyön hajoamiseen kynologisissa asioissa, sillä tähän saakka Pohjoismaiden ääntä on kuunneltu FCI:ssä.

Suomen Kennelliiton Maailmannäyttelykampanjaa Dortmundin kokouksessa hoitivat hallituksen puheenjohtaja Paavo Rapila, hallituksen jäsen Marja Talvitie ja valtuuston puheenjohtaja Kari Järvinen.

Liikalihavat lemmikit

Ihmiset lihovat, ja niin lihovat heidän lemmikkinsäkin. Nyt ongelmaan on kiinnitetty huomiota arvovaltaisella taholla, kun Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö julkaisi syyskuussa lähes 450 sivuisen raportin koirien ja kissojen ruokinnasta ja totesi, että noin 25 prosenttia kaikista koirista ja kissoista on ylipainoisia.

Raportin julkaisemisen yhteydessä New York Times-lehti jututti asiantuntijoita, jotka totesivat koirille käyneen samalla tavalla kuin heidän omistajilleen: kun ruokaa on runsaasti, sitä syödään varastoon laihojen vuosien varalle, mutta tämän päivän yhteiskunnassa noita laihoja vuosia ei tulekaan, eikä varastoitu rasva pala.

New York Times haastatteli myös tutkijaa, joka oli mukana vuonna 1995 tehdyssä laajassa yli 30 000 koiraa ja yli 15 000 kissaa käsittäneessä tutkimuksessa. Sen mukaan 28-30 prosenttia kaikista koirista ja kissoista oli ylipainoisia, ja liikalihavien lemmikkien osuus lisääntyi koiran ja kissan ikääntyessä niin, että 4-7-vuotiaista koirista ja kissoista jo joka toinen oli ylipainoinen.

New York Times kiinnitti asiaan huomiota myös pääkirjoitukseen todeten, että "ilmeisesti nyt on aika aloittaa sota lemmikkien liikalihavuutta vastaan. Ehkäpä kansakunta, joka vie paapotut lemmikkinsä koirien päivähoitoloihin, lähettää niitä koirapsykologeille ja hautaa ne omille hautausmailleen, ottaa vastaan haasteen ja perustaa koirien kuntokeskuksia ja hankkii koirilleen omat kuntovalmentajat. Vaihtoehtona tietenkin on, että ongelmaa lisäävät sohvanvaltaajaomistajat laskevat kansallisen tiedesäätiön raportin käsistään, ottavat hihnan ja vievät Fifin juoksulenkille."

Lemmikit hyväksi lapsille

Englannissa äskettäin pidetyssä konferenssissa on todettu, että lemmikeillä on myönteinen vaikutus lasten terveyteen, tunne-elämän kehitykseen ja koulumenestykseen.

Konferenssissa viimeisimpiä tutkimustuloksiaan esitellyt Warwickin yliopiston tutkija totesi tutkimustensa osoittavan, että:
- 40 prosenttia lapsista hakeutui lemmikkinsä seuraan, jos he olivat jostain syystä poissa tolaltaan,
- 40 prosenttia haki seuraa perheen lemmikistä ollessaan ikävystynyt,
- 53 prosenttia katsoi televisiota tai videoita perheen lemmikin seurassa.

Sama tutkija totesi viimeaikaisten tutkimusten osoittavan myös, että läheinen kosketus koiriin ja kissoihin lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana vähentää lapsen altistumista allergioille, ja vuorovaikutus koirien ja/tai kissojen kanssa on yhteydessä tuntuvasti alentu-neeseen astman ja allergisen nuhan riskiin.

Konferenssin järjestäjänä oli SCAS eli Society for the Companion Animal Studies. Sen perusti vuonna 1979 joukko englantilaisia ja amerikkalaisia lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä ja eläinlääkäreitä edistämään ihmisten ja lemmikki-eläinten suhteita koskevaa tutkimusta.

Englannin kennelklubin taidegalleria avattu

Englannin kennelklubi on avannut oman taidegallerian klubin tiloissa Lontoon Clarges Streetillä.
Yksi gallerian huoneista esittelee kokoelman kennelklubin omistamaa taidetta maalauksista veistoksiin ja palkintopokaaleihin. Tarkoituksena on, että kennelklubin omistamia taideteoksia kierrätetään kerhotilojen ja yleisölle avoimen gallerian välillä.

Galleriassa on myös vaihtuva näyttelytila, jossa ensimmäinen, marraskuun puoliväliin esillä oleva näyttely käsittelee vihikoiria. Ensi vuonna ohjelmassa ovat Crufts-näyttely, Maud Earlin maalaukset ja venäjänvinttikoirat.

Englantilaiset intit

FCI ja Englannin kennelklubi ovat sopineet, että Iso-Britanniassa asuvat koirat voivat saavuttaa FCI:n kansainvälisen muotovalion arvon, mikäli ne ovat oman maansa valiota.
Englannin kennelklubi anoo FCI:ltä kansainvälisen valion arvot ja toimittaa edelleen valionarvovahvistukset omistajille.

Kun Iso-Britannnia ei ole FCI:n jäsen, se ei järjestä kansainvälisiä näyttelyitä eikä jaa CACIB:eja omissa näyttelyissään. FCI muutti kuitenkin viime vuonna kansainvälisen valionarvovaatimuksia niin, että koiran ei enää tarvitse saada CACIB:ia omassa maassaan. Samalla päätettiin, että koiran ei enää tarvitse olla oman maansa valio saavuttaakseen kansainvälisen valion arvon. Tästä päätöksestä on kuitenkin nyt poikettu Iso-Britanniassa asuvien koirien osalta.

AKC:n toimitusjohtaja eroaa

Yhdysvaltain kennelklubin AKC:n toimitusjohtaja Alfred L. Cheauré eroaa vuoden lopussa.

Eroilmoituksessa Cheauré, joka on johtanut AKC:ta seitsemän vuotta, sanoi saaneensa päätökseen kennelklubin uudistusprosessin. Eron varsinaiseksi syyksi on kuitenkin uumoiltu AKC:n käyttöönottaman uuden tietokone- ja rekisteröintijärjestelmän aiheuttamaa kaaosta. Sen seurauksena tammi-syyskuun tulos on 1,8 miljoonaa dollaria tappiollinen ja koko vuodelle ennakoidaan 2,5 miljoonan dollarin tappiota, sillä järjestelmän tökkiminen on aiheuttanut runsaasti ylitöitä ja ulkopuolisten konsulttien kuluja.

Kansainväliset valiot viime vuonna

FCI vahvisti viime vuonna yli 4300 kansainvälisen muotovalion arvoa. Näistä eniten, eli 519 meni ranskalaisille koirille. Toiseksi eniten KANS MVA-arvoja myönnettiin suomalaisille koirille - yhteensä 399 valionarvoa.

Ranskan ja Suomen jälkeen seuraavina olivat Saksa (370), Venäjä (306), Italia (302), Ruotsi (262), Tshekki (220), Brasilia (216), Japani (173), Belgia (156), Meksiko (155). 85 tanskalaista ja 142 norjalaista koiraa saavutti kansainvälisen muotovalion arvon, joita jaettiin myös kolmelle englantilaiselle ja neljälle USA:laiselle koiralle.

Kennelnimiä myönnettiin viime vuonna eniten Japaniin, yli 10000 kappaletta. Suomeen myönnettiin 624 uutta kennelnimeä.

FCI:n rotumääritelmät internetissä

FCI on viimeinkin siirtymässä pienin askelin tiedon valtaväylälle, ja se on nyt alkanut julkaista FCI:n rotumääritelmiä internetsivuillaan osoitteessa www.fci.be
Tavoitteena on, että ennen pitkää sivuilta löytyvät FCI:n rotujen uusimmat viralliset rotumääritelmät järjestön kaikilla neljällä virallisella kielellä eli englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja espanjaksi.

SKKY:n rotujen englanninkieliset rotumääritelmät sekä niiden suomennokset ovat olleet saatavilla sivuillamme osoitteessa www.toydogs.net jo vuodesta 1996 lähtien SKL-FKK julkaisee nykyisin myös rotumääritelmäsuomennoksia internet-sivuillaan, joskin pdf-muodossa.

Tietokoneongelmia USA:ssa

Yhdysvaltain kennelklubi AKC on joutunut viime kuukausina kamppailemaan tietokoneongelmien kanssa, kun sen Pohjois-Carolinan toimistoon asennettu uusi rekisteröintijärjestelmä ei ole toiminutkaan niin kuin sen olisi pitänyt.

Takkuilevan tietokonejärjestelmän aiheuttamaa rekisteröintiruuhkaa on selvitetty ylitöillä, lisätyövoimalla ja ulkopuolisten tietokonekonsulttien avustuksella, ja saman oletetaan jatku-van, kunnes tietokonejärjestelmän rypyt on oiottu.

AKC:n hallituksen mukaan tänä vuonna näiden ongelmien korjaamiseen on jo käytetty 600 000 dollaria, ja loppuvuoden lisäkustannusten odotetaan kohoavan yli 1,3 miljoonaan dollariin. Tämän lisäksi uuden online-rekisteröintijärjestelmän korjaamisen odotetaan vievän puoli miljoonaa dollaria, eli koko lisälasku on 2,5 miljoonaa dollaria.

Eli meidän Kennelliittome verkkopalvelusuunnittelijoiden kannattanee pitää mielessä, että näinkin voi käydä.

Ikäraja englantilaisille tuomareille

Englannin kennelklubi on päättänyt rajoittaa iäkkäiden tuomareiden arvosteluoikeuksia.
Päätöksen mukaan 75 vuotta täyttäneille tuomareille ei hyväksytä uusien rotujen tai ryhmien arvosteluoikeuksia, ja sama koskee myös agility-, tottelevaisuus- ja käyttökoetuomareita.

Yli 75-vuotiaat tuomarit saavat kuitenkin pitää saavuttamansa arvosteluoikeudet. Päätöksensä perusteluna Englannin kennelklubi toteaa valittaen, etteivät jotkut ikääntyvät tuomarit huomaa voimiensa heikkenevän, vaan ottavat siitä huolimatta vastaan arvostelukutsuja, vaikka heidän pitäisi jäädä eläkkeelle.

Englannin kenneklubi toteaa myös, että sen tulisi pyrkiä lisäämään nuoremman polven tuomareiden määrää.

Klassinen musiikki rauhoittaa

Englantilainen koiria hyvinvointia puolustava järjestö, vuonna 1891 perustettu National Canine Defence League on tutkinut musiikin ja erilaisten äänien vaikutusta koiriin.

Koirille soitettiin valikoima klassista musiikkia Vivaldista Beethoveniin ja Griegiin, valikoima popmusiikkia (kuten Britney Spearsia ja Robbie Williamsia), Metallican heavy rockia, ihmisten välistä keskustelua ja hiljaisuutta.

Tutkimuksen tulokset osoittivat Metallican aiheuttaneen koirissa levottomuutta, haukkumista ja ulvomista, kun taas perinteinen pop ja ihmisten välinen keskustelu eivät saaneet aikaan mainittavia käyttäytymismuutoksia.

Klassisen musiikin vaikutukset sen sijaan olivat myönteisiä, sillä sen kuunteleminen rauhoitti ja rentoutti koiria vähentäen stressiä ja haukkumista.

Eli jos yksin kotiin jäänyt koira itkee tai tekee pahojaan, kannattaa harkita Beethovenin tai Vivaldin musiikkia "eroahdistuslääkityksen" sijasta.

Suomalaisartikkelille tunnustusta USA:ssa

Hans Lehtisen ja Kirsti Lummelammen kirjoittama laaja koirien rodunomaista liikuntaa koskeva artikkeli on saanut huomiota USA:ssa julkaistussa uudessa kirjassa.

Richard G. Beauchamp lainaa tuota vuonna 1996 ensimmäisen kerran englantilaisessa Dog World-lehdessä julkaistua artikkelia uudessa kirjassaan "Solving the Mysteries of Breed Type", jonka on kustantanut kynologiseen kirjallisuuteen erikoistunut Doral Publishing-kustannusyhtiö.

Kirjan luku "International Concern" perustuu kyseiseen artikkeliin ja sisältää artikkelista useita lainauksia. Esitellessään artikkelin kirjoittajia Beauchamp toteaa kirjoittajien olevan suomalaisia tuomareita, joiden mielipiteitä arvostetaan missä ikinä he arvostelevatkin.

Artikkelista on aikoinaan ilmestynyt suppea versio suomeksi, mutta kokonaisuudessaan sitä ei ole koskaan suomennettu. Englanninkielisenä se on julkaistu Dog World'in lisäksi mm. Australian suurimmassa koiralehdessä. USA:ssa sen on julkaissut toistakymmentä rotujärjestöä lehdissään. Käännöksinä se on ilmestynyt mm. Alankomaissa, Israelissa ja Meksikossa.

Koirat autossa

Vaikka Suomen kesä on yleensä kolea ja hellelukemiin päästään harvoin, myös täällä kannattaa olla varovainen kuljetettaessa koiria niin yleisillä kulkuneuvoilla kuin omassa autossakin.

Erityisen vaarallista on koiran jättäminen autoon, vaikka auto olisikin varjossa. Seuaavassa Ruotsin Shih Tzu-klubin lehdessä esitettyjä lämpötiloja, jotka kuvaavat, miten nopeasti lämpö-tila auton sisällä voi nousta:
klo 08.30 ulkona 14 astetta, varjossa, autossa 19 astetta
klo 9.30 ulkona 18 astetta, varjossa, autossa 38 astetta
klo 10.30 ulkona 20 astetta, aurinkoa ja varjoa, autossa 47 astetta
klo 11.10 ulkona 20 astetta, aurinkoa, autossa 58 astetta
klo 12.00 ulkona 23 astetta, aurinkoa, autossa 62 astetta
klo 13.30 ulkona 22 astetta, aurinkoa, autossa 85 astetta

Kannattaa myös miettiä, miten kuuma näyttelypaikalla auringossa oleva muovinen koiran kuljetuslaatikko voi olla.

Englantilainen kerrynterrieri BIS Westminsterissä

Englannissa kasvatettu kerrynterrieri, Ch. Torum's Scarf Michael, teki historiaa helmikuussa voittaessaan Yhdysvaltain arvostetuimman koiranäyttelyn, Westminsterin, Best in Show'n New Yorkin Madison Square Gardenissa. Siitä tuli vuoden 1967 jälkeen ensim-mäinen koira, joka on voittanut sekä Cruft'sin että Westminsterin BIS:n.

Koiran voittoa oli todistamassa toistakymmentuhantisen yleisön joukossa niin toinen koiran englantilaisista kasvattajista kuin sen Cruft'sissa vuonna 2000 voittoon luotsannut esittäjäkin. Molempien näyttelypäivien ryhmäkilpailut lähetettiin suorana televisiolähetyksenä, jonka näki arviolta kymmenen miljoonaa katsojaa. BIS-tuomarina oli Irene Bivin.

Kääpiökoiraryhmän voitti niinikään Englannissa kasvatettu koira, kiinanpalatsikoira Ch. Yakee Leaving Me Breathless at Franshaw. Toiseksi tuli shih tzu, Ch. Hallmark Jolei Raggedy Andy. Kolmas oli cavalierkingcharlesinspanieli Ch. Rattlebridge Adagio, ja neljäs italianvinttikoira Ch. Uwharrie's Almost Wasn't.

Seurakoiraryhmän voitti Ch. Alekai Mikimoto on Fifth bichon frise Ch. Paray's I Told You'n ollessa toinen. Lhasa apso, Ch. Northwind Stormy Night ja schipperke Ch. DeLamer's Fire Island Fox miehittivät seuraavat sijat.

Westminsterin näyttelyyn otetaan vain 2500 koiraa, mutta käytännössä koiramäärä nousee hieman tämän yli, eli tänä vuonna 2603:een. Vain valiot saavat osallistua. Näyttelyyn on varattu osallistumismahdollisuus kunkin rodun viidelle voitokkaimmalle koiralle, minkä jälkeen muita ilmoittautumisia otetaan vastaan. Tämänvuotisen, nyt jo 127. näyttelyn koiramäärä täyttyi alle tunnissa.

Samoihin aikoihin julkistetun väestönlaskentatilaston mukaan 36 prosentilla amerikkalaisista kotitalouksista on koira.

Ruotsin rekisteröinnit v. 2002

Ruotsin kennelklubin SKK:n rekisteröintitilastot viime vuodelta osoittavat lähes kolmen tuhannen koiran lisäystä. Naapurimaassamme rekisteröitiin kaikkiaan 52 799 koiraa, jotka edustivat 293 rotua.

Suosituin rotu oli saksanpaimenkoira, joita rekisteröitiin yli 3 000 kappaletta. 20 suosituimman rodun joukkoon mahtui vain yksi kääpiökoira, cavalierkingcharlesinspanieli, joka oli kahdeksannella sijalla reilun 1100 koiran rekisteröinnillä.

SKKY:n edustamista roduista coton de tuleareja rekisteröitiin Ruotsissa vähemmän kuin meillä, 197 kappaletta., ja myös chihuahuan rekisteröinnit jäävät meidän rekisteröinneistämme jälkeen yhteensä 448 koiran rekisteröinneillään.

Meillä harvinaiset rodut kuten kingcharlesinspanieli ja englanninkääpiöterrieri ovat harvinaisia Ruotsissakin. Edellisiä siellä rekisteröitiin viime vuonna vain 11 kappaletta ja jälkimmäisiä 10 kappaletta.

Seuraavassa muutamien SKKY:n rotujen rekisteröintitietoja: bichon havanais 327, bolognese 61, bostoninterrieri 61, ranskanbulldoggi 99, griffon belge 20, griffon bruxellois 63, petit brabancon 30, kiinanharjakoira 407, japanese chin 49, lhasa apso 121, löwchen 43,maltankoira 55, yorkshirenterrieri 443, pomeranian 256, kleinspitz 15, schipperke 90.