Suomen Kääpiökoirat ry - Rodut - Yorkshirenterrieri
Yorkshirenterrieri

Kuva: Pekka Kaplas

Yorkshirenterrieri

Rotumääritelmä

Vuoden voitokkaimmat

1998 * 2000 * 2002

Yorkshirenterrieri syntyi englantilaisten kääpiöterriereiden risteytyksen tuloksena viime vuosisadan lopulla. Nykyisen nimensä rotu sai 1876 ja sen rotumääritelmä vahvistettiin 1898. Viime vuosisadan lopulla se myös löysi tiensä Yhdysvaltoihin, ja varsin pian siitä tuli suosittu seurakoira.

Yorkshirenterrieri on erittäin tiivisrakenteinen ja jäntevä. Luonteeltaan se on leikkisä, vilkas ja terrierinä myös hyvin päättäväinen. Pieneen kokoonsa nähden se tarvitsee runsaasti liikuntaa. Yorkshirenterrierin säkäkorkeus on noin 20 cm eikä sen paino saa ylittää 3,1kiloa. Sen turkki on pitkä, maahan asti ulottuva ja silkkinen. Turkki vaatii päivittäistä hoitoa, ja varsinkin näyttelykoiran turkki edellyttää koiran omistajalta aktiivisuutta. Väriltään turkki on tumma teräksensininen tan-värisin (kullanvärisin) merkein päässä, raajoissa ja rinnassa.

Yorkshirenterrierin häntä on perinteisesti typistetty, ja vielä tänä päivänä mm. englantilaiset ja amerikkalaiset koirat esitetään typistettyhäntäisinä.  Suomessa typistämiskiellon voimaan tulon jälkeen yorkshirenterrierit ovat pitkähäntäisiä.

Ensimmäiset yorkshirenterrierit tulivat Suomeen jo 1930 luvulla, mutta sittemmin kanta hävisi. Kasvatustyö alkoi uudelleen 1960-luvun alussa, ja nykyisin rotu on saavuttanut vakiintuneen aseman. Viime vuosina rodun rekisteröinnit ovat olleet sadan molemmin puolin.

Kun rodussa on esiintynyt halpatuontia, kehoitamme pennunostajia lukemaan ohjeemme siitä, mitä tulisi ottaa huomioon hankittaessa kääpiökoiraa.

Rodun harrastajilla on oma rotuyhdistyksensä, Yorkshirenterrieri ry.

Lisätietoja: yhdistyksen  kotisivuilta