Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2002

Maailmalta 2002

Suomalaiset kilpailemaan 50000 dollarin palkinnosta USA:ssa?

Yhdysvaltain kennelklubi AKC aikoo avata maan näyttelykoirien parhaimmistolle tarkoitetun "AKC Invitational"-kutsunäyttelynsä ensi vuonna myös ulkomaisten koirien parhaimmistolle, joten suomalaisetkin koirat päässevät kilpailemaan maineen ja kunnian lisäksi huomattavista rahapalkinnoista.

Tänä vuonna näyttelyn BIS-koira poistui 50 000 dollarin shekin kanssa, minkä lisäksi AKC ja näyttelyn sponsori, Eukanuba-koiranruokafirma palkitsivat BIS-koiran kasvattajan 25 000 dollarilla. Kaiken kaikkiaan näyttelyssä jaettiin palkintorahoja 225 000 dollaria.

Joulukuussa Orlandossa, Floridassa, pidettyyn näyttelyyn osallistui yli 1500 koiraa. Kutsun saivat kunkin AKC:n tunnustaman rodun 25 voitokkainta koiraa sekä kaikki BIS-voittajat 1.1.7.10.2002 väliseltä ajalta.

Voiton vei voittoisa kerrynterrieri,  Ch. Torums Scarf Michael eli Mick, joten kasvattajapalkintorahat menivät Englantiin. BIS-voiton lisäksi koira sai "National Invitational Champion"tittelin.

Paras kääpiökoira oli meilläkin Kaivopuistossa arvostelleen Gilbert Kahnin omistama shih tzu, Ch. Hallmark Jolei Raggedy Andy. Toisena oli pomeranian, Ch. Sirius It's All About Me, kolmantena kiinanharjakoira Ch. Bayshore Cruisin the Casbar ja neljäntenä englantilaissyntyinen kiinanpalatsikoira Ch. Yakee Leaving Me Breathless at Franshaw.

Tänäkin vuonna näyttelyn huipentuma televisioitiin ja esitettiin Animal Planet- ja Discovery-kaapelikanavilla.

Ensi vuoden kutsunäyttely pidetään joulukuun 3. päivänä Long Beachissa Kaliforniassa. AKC on ilmoittanut kutsuvansa mukaan kunkin AKC:n tunnustaman rodun voitokkaimman koiran kaikista maista, joiden koirarekisterit se tunnustaa. Valintaperusteet se ilmoittaa kuitenkin jättävänsä kunkin maan oman kennelklubin ratkaistavaksi. Toistaiseksi Suomen Kennelliitto ei ole kertonut, onko se varmistanut suomalaisten koirien osallistumisoikeuden tai päättänyt valintaperusteista.

SKK:n kampanja koirannahkatuotteita vastaan

Ruotsin Kennelklubi SKK on aloittanut kampanjan koiran ja kissan nahkoista tehtyjä tuotteita vastaan. SKK toteaa, että monet ruotsalaiset kuluttajat ostavat tietämättään lemmikkieläinten kuten koiran ja kissan nahkoista tehtyjä tuotteita, koska niitä markkinoidaan usein harhaanjohtavilla nimillä.

SKK on kirjelmöinyt maan maatalousministerille Margareta Winbergille esittäen näille tuotteille maahantuontikieltoa niin Ruotsiin kuin muuallekin EU:n alueelle. SKK toteaa, että mm. Yhdysvalloissa laki kieltää koiran ja kissan nahkoista tehtyjen tuotteiden maahantuonnin, ja lain rikkomisesta on langetettu huomattavia sakkoja.

SKK:n mukaan kissojen ja koirien nahkoista valmistettuja tuotteita markkinoidaan mm. seuraavilla tuotenimillä: Gaewolf, Sobaki, Asian jackal, Goupee, Goupee, Kou pi, Gubi, China wolf, Asian wolf, Pommern wolf, Loup d'Asie, Asiatic raccoon dog, Corsac fox ja Dogues du Cine. Lisäksi koirannahkaa kutsutaan usein harhaanjohtavasti esimerkiksi erikoisnahkaksi (special skin), lampaannahkaksi (lamb skin), vuoristovuohen nahkaksi (mountain goat skin) tai Sakhon Nakhonlampaannahkaksi.

Useimmiten nämä tuotteet ovat lähtöisin Kiinasta, ja mm. Beijingissä toimiva China Tuhsufur & Leather Imp.& Exp. Corp. markkinoi koiraturkkeja internetissä.

Nuorten luokka  takaisin Ruotsin näyttelyihin

Ruotsin näyttelysäännöt muuttuvat vuoden vaihteessa, jolloin nuorten luokka 15 24 kk vanhoille koirille otetaan takaisin käyttöön. Kuluneen vuoden aikanahan Ruotsissa koirat ovat kilpailleet juniori, avoin, valio, veteraani ja käyttöluokissa.

Ruotsi edellyttää, että esim. suomalaisten koirien on saatava Ruotsin sertifikaatti yli 24 kk. ikäisenä, mikäli mielivät Ruotsin muotovalion arvoa.

Raad vam Beheerin kriisi syvenee

Alankomaiden kennelklubin Raad van Beheerin jo kaksi vuotta kestänyt kriisi syveni joulukuun alussa, kun loputkin neljä hallituksen jäsentä erosivat.

Aiemmin kesällä kennelklubin puheenjohtaja Jan Beeftink, rahastonhoitaja Carel Canta ja yksi hallituksen jäsen erosivat. Nyt joulukuun kokouksessa edustettuina olleet rotujärjestöjen ja paikallisten kennelyhdistysten edustajat antoivat äänestyksessä epäluottamuslauseen hallitukselle, hylkäsivät ensi vuoden talousarvioesityksen ja siirsivät päätöksen ristiriitaisia tunteita aiheuttaneista jalostussäännöistä vuoden 2003  yleiskokoukseen.

Raad van Beheerin hallituksen jäsenet ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin viimeisten kahden vuoden aikana, kun kokouksissa on annettu epäluottamuslauseita erityisesti kennelliiton taloudenhoidon takia.

Pohjoisamerikkalaiset koirat Englantiin ilman karanteenia

Britannian maatalousministeriö ilmoitti joulukuun alussa ulottavansa koirien ja kissojen karanteenivapaan maahantuonnin mahdollistavan Pet Passport -ohjelmansa myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Näin pohjoisamerikkalaiset koirat ja kissat voivat matkustaa Britanniaan samoin edellytyksin kuin EU.maista tulevat koirat, ja englantilaiset voivat viedä lemmikkinsä lomamatkoilleen USA:an ja Kanadaan.

Britannian maatalousministeriön mukaan yli 75000 koiraa ja kissaa on jo tuotu maahan karanteenivapaasti nykyisten sääntöjen puitteissa. Myös suomalaiset näyttelykoirat ovat käyttäneet mahdollisuutta hyväkseen. Pohjoisamerikkalaisten koirien kohdalla uusien sääntöjen soveltaminen käytäntöön vie oman aikansa, mutta on mahdollista, että USA:n näyttelytähtiä nähdään jo Cruft'sissa.

Kuolleen yorkin arvoitus

Alankomaiden kennelliitto ei ole pystynyt ratkaisemaan Amsterdamin maailmannäyttelyn yhteydessä kuolleena löydetyn yorkshirenterrierin arvoitusta, ja se on nyt lopettanut tutkimukset omistajan löytämiseksi.

Yorkki löydettiin kuolleena näyttelypaikan läheisyydessä pysäköintialueen pensaikosta. Häkissä olleen koiran turkki oli nyytitetty sinisillä papereilla, ja sillä oli violetti takki. Koiran oikeassa korvassa oli tatuointi A283.

Koiran omistajan jäljittäminen aloitettiin tatuoinnin perusteella, ja mm. SKKY:n internet-sivujen keskustelupalstalla peräänkuulutettiin koiran kasvattajaa ja/tai omistajaa, sillä tapaus aiheutti hälyn yorkkiharrastajien keskuudessa.

Alankomaiden kennelklubi sai selville, että koiran kasvattaja oli puolalainen. Tämä puolestaan kertoi, että koira kuului viiden pennun pentueeseen, joista vain yksi rekisteröitiin Puolan kennelklubissa. Nyt kuolleena löydetty koira oli myyty venäläiselle ostajalle, jonka nimestä ja osoitteesta kasvattajalla ei ollut tietoa..

Dog World-lehden mukaan Amsterdamin maailmannäyttelyssä oli 11 venäläistä yorkshirenterrierinäytteilleasettajaa, mutta näihin ei oltu oltu yhteydessä.

Alankomaiden kennelliitto totesi lehdelle, että kuolleena löytynyttä nelivuotiasta koiraa ei oltu ilmoitettu näyttelyyn, ja niinpä se on lopettanut asiaa koskevat tutkimukset.

Myöskään koiran kuolinsyy ei selvinnyt kolme kuukautta kestäneiden tutkimusten aikana, mutta koiran oletetaan kuolleen sydänkohtaukseen.

Villakoira Westminsterin BIS

Musta keskikokoinen villakoira Surrey Spice Girl voitti Best in Show'n tämänvuotisessa Westminsterin näyttelyssä New Yorkin Madison Square Gardenissa helmikuun alussa. BIS-tuomarina oli W. Everett Dean. Edellisen kerran villakoira oli voittanut näyttelyn kauneimman koiran tittelin tässä Yhdysvaltain arvostetuimmassa näyttelyssä vuonna 1959.

Yksi koiran kasvattajista on USA:n kennelmaailman eturiviin kuuluva Anne Rogers Clark, joka on itse aikaisemmin handlerinä voittanut Westminsterin BIS:n kolmesti, ja hän on myös ollut tämän arvonäyttelyn BIS-tuomarina.

3-vuotiaan Spice Girlin handlerinä toimi japanilaissyntyinen Kaz Hosaka, joka on asunut Yhdysvalloissa viimeiset 23 vuotta ja niittänyt mainetta erityisesti villakoirien esittäjänä.

USA:n viime vuoden voitokkain koira, englantilaissyntyinen kerrynterrieri Torum's Scarf Michael voitti jo toisena vuonna peräkkäin terrieriryhmän, mutta jäi jo toistamiseen ilman BIS-voittoa.

Keke Kahnin arvosteleman kääpiökoiraryhmän voitti affenpinseri Ch. Yarrow's Super Nova. Toisena oli kiinanharjakoira Bayshore's Cruis'n The Casbar, kolmantena kääpiövillakoira Foxmore Falcro ja neljäntenä kiinanpalatsikoira Claymore Opening Night.

Westminsterin näyttelyyn pääsevät vain valiot ja niistäkin vain 2.500 koiraa ilmoittautumisjärjestyksessä - ja yleensä määrä saavutetaan miltei heti, kun ilmoittautumisia aletaan ottaa vastaan. Näyttelyssä oli edustettuna 159 rotua.

Jalkapalloilijat protestoivat

Ensi kesän jalkapallon MM-kisat Etelä-Koreassa ovat herättäneet eläinsuojelijat, jotka ovat kampanjoivat maassa harjoitettavaa eläinrääkkäystä sekä koiranlihan syömistä vastaan.

Englannissa useat julkkiset ovat jo allekirjoittaneet vetoomuksen Etelä-Korean hallitukselle vaatien sitä varmistamaan, että kissoja ja koiria suojellaan tietoiselta julmuudelta ja kidutukselta. Vetoomuksen allekirjoittajia ovat mm. Jari Litmasen ja Sami Hyypiän seuran Liverpoolin tähdet Michael Owen, Jamie Redknapp ja Emile Heskey, joiden odotetaan pelaavan MM-kisoissa Englannin maajoukkueessa. Myös kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n puheenjohtaja on esittänyt vetoomuksensa.

Kampanjassaan eläinten oikeuksien puolustajat ovat kiinnittäneet huomiota olosuhteisiin, joissa Etelä-Koreassa kasvatetaan koiria syötäväksi sekä koirien saamaan kohteluun ennen niiden lopettamista, sillä koiria riiputetaan ja piestään ennen niiden teurastamista, jotta lihan maku paranisi.

Englantilaisen eläinten eettistä kohtelua puolustavan järjestön mukaan eteläkorealaiset tapaavat tappaa kissoja heittämällä ne kiehuvaan veteen. Eläinten oikeuksien puolustajat ovat jo järjestäneet koiranlihan syöntiä vastustavan mielenosoituksen Etelä-Korean pääkaupungissa Söulissa.

Etelä-Korea kielsi koiranlihan tarjoamisen ravintoloissa vuoden 1988 kesäolympialaisten aikana. Tavan kannattajat puolustelevat koiranlihan syöntiä maan kulttuuriperinteellä.

Rekisteröinnit

Englannin vuoden 2001 rekisteröinnit laskivat kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Viime vuoden aikana rekisteröityjen koirien kokonaismäärä oli 220.799.

Rottweilereita ja borderterriereitä lukuunottamatta muiden 20 suosituimman rodun rekisteröinnit laskivat. Labradorinnoutaja oli edelleenkin eniten rekisteröity rotu. Suosituin kääpiökoirarotu viime vuonna oli cavalierkingcharlesinspanieli, joka löytyy kuudennelta sijalta. Toiseksi suosituin kääpiökoira oli yorkshirenterrieri sijalla 11. Rotua rekisteröitiin vajaat 5.100 kappaletta.

Ruotsissa vuoden 2001 rekisteröinnit laskivat edellisvuodesta reilulla 700 koiralla vajaaseen 50.000 koiraan. Saksanpaimenkoira johti rekisteröintitilastoja kultaisennnoutajan ollessa kakkonen. Suosituin kääpiökoira naapurimaassammekin oli cavalierkingcharlesinspanieli sijaluvulla 13, eikä muita kääpiökoirarotuja 20 koiran kärkeen mahtunutkaan.

Yhdysvalloissa rekisteröinnit laskivat viime vuonna lähes 95.000 koiralla edellisvuoteen verrattuna, mutta kokonaisrekisteröintimäärä on huima: lähes 1,1 miljoonaa koiraa. Labradorinnnoutaja oli suosituin rotu kultaisennoutajan ollessa toisena.

Yorkshirenterrieri on edelleenkin suosituin kääpiökoira. Se oli viime vuonna kuudentena (yli 42.000 koiraa), chihuahuat yhdeksäntenä (lähes 37.000 koiraa) ja pomeranianit sijalla 12. lähes 28.500 rekisteröinnillään.