Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2012

Uutisia ulkomailta 4/2012

Englanti hyväksyy kiinanharjakoiran DNA-testit

Englannin kennelklubi on hyväksynyt kiinanharjakoirille tallennettavaksi kaksi uutta DNA-testiä. Ne ovat prcd-PRA ja PLL.
Koirien omistajat, jotkat ovat jo aiemmin testauttaneet koiransa, voivat lähettää koiransa testituloksen klubiin ja tulos lisätään koiran rekisteröintitietoihin.
Jos mukana on koiran alkuperäinen rekisteritodistus, tieto lisätään siihen ilman eri veloitusta.
Prcd-PRA- testiä tekee yhdysvaltalainen OptiGen ja PLL-testi brittiläinen Animal Health Trust, jotka lähettävät tulevaisuudessa tulokset suoraan kennelklubille merkittäväksi koiran rekisteröintitietoihin ilmaiseksi. Testitulokset näkyvät myöhemmin koiran jälkeläisten rekisteröintitodistuksissa.


Uutisia ulkomailta 3/2012

Kiinanharjakoirat pois tarkkailulistalta

Englannin kennelklubi on poistanut kiinanharjakoirat ns. tarkkailulistalta, jolle ne lisättiin vuonna 2010 lähinnä karvojen poiston aiheuttamien iho-ongelmien takia. Kennelklubin hallitus on tullut siihen tulokseen, ettei ongelma ole enää niin ajankohtainen, että rotu pitäisi pitää ns. korkean profiilin rotujen joukossa.
Rotua arvostelevien tuomareiden edellytetään kuitenkin raportoivan rodussa ilmenevistä ongelmista kolmen vuoden ajan.
Listalle kuuluvien 15 ns. terveysriskin muodostavien rotujen ROP-koirat joutuivat käymään läpi eläinlääkärin tarkastuksen ennen osallistumistaan ryhmäkilpailuihin. Päätös tuli voimaan tämän vuoden Cruftsista alkaen, ja se aiheutti Englannissa aikamoisen myrskyn, kun eläinlääkärit eväsivät joiltakin ROP-koirilta pääsyn isoon kehään.
Päätös on koskenut seuraavia 15 rotua: basset hound, vihikoira, englanninbulldoggi, chow chow, clumberspanieli, bordeauxdoggi, saksanpaimenkoira, englanninmastiffi, napolinmastiffi, kiinanpalatsikoira, shar pei, bernhardinkoira, ranskanbulldoggi, mopsi ja kiinanharjakoira.

Harvinaisten rotujen rekisteröinneissä elpymistä

Englannin kennelklubi kertoo joidenkin sen rekisteröinneiltään pienien, haavoittuviksi luokittujen rotujen rekisteröintien osoittaneen selvää elpymistä tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.
Esimerkiksi englanninkääpiöterrierin rekisteröinnit ovat miltei kaksinkertaistuneet vuoden ensimmäisellä puoliskolla verrattuna samaan ajan jaksoon viime vuonna, eli rekisteröinnit ovat nousseet 37 koirasta 72:een.
Glen of imalinterriereitä on rekisteröity 35 viime vuoden seitsemän sijasta, ja kingcharlesinspanielin rekisteröinnit ovat kohonneet 90 koirasta 133 koiraan.
Joissakin muissa englantilaisissa harvinaisissa roduissa kuten englanninsettereissä, kerrynterriereissä ja clumberspanieleissa rekisteröinnit ovat sen sijaan jatkaneet laskuaan.
Muiden rotujen osalta Englannin kennelklubin rekisteröintiluvuissa on todettu kasvua erityisesti sellaisissa pienikokoisissa koiraroduissa kuin mopsi, ranskanbulldoggi ja chihuahua. Myös aikaisemmin Englannissa harvinaisissa roduissa kuten anatoliankoira, puli, estrelanvuoristokoira ja portugalinvesikoira rekisteröinnit ovat olleet voimakkaassa kasvussa ja kennelklubi varoittaakin, etteivät koiran ostajat välttämättä tiedä, miten vaativia nämä rodut voivat olla.

Englantilainen lhasa apso BIS EUV-näyttelyssä

Englannissa syntynyt lhasa apso- uros Zentarr Morgan valittiin näyttelyn kauneimmaksi koiraksi Bukarestissa lokakuun alussa pidetyssä Euroopan Voittaja-näyttelyssä. Toiseksi tuli  afgaaninvinttikoira Oudry Gandamak Unkarista ja kolmanneksi ruotsalainen sileäkarvainen noutaja Caci’s Win-a-Latte. BIS-tuomarina reilun 6000 koiran tapahtumassa oli romanialainen Petru Muntean.
Zentarr Morganin omistavat kasvattaja Margaret Anderson ja italialainen, lhasa apsoistaan ja maltankoiristaan tunnettu Stefano Paolantoni.
Morgan on läheistä sukua tämän vuoden Cruftsin BIS-koiralle,  Margaret Andersonin kasvattamalle ja omistamalle Zentarr Elizabethille, sillä se on isoisä-tyttärentytär-yhdistelmästä Zentarr Michelangelo-Zentarr Martha.
Näyttelyyn oli ilmoitettu Suomesta 168 koiraa. Paras Suomessa syntynyt, mutta ulkomaalaisomistuksessa oleva koira oli lhasa apso Chic Choix Sixth Sense, joka oli paras juniori. Sen omistaa Lauryna Rubikaite Liettuasta ja sen on kasvattanut  Juha Kares.

EUV-2016-näyttely Belgiaan

Bukarestissa kokoontuneet FCI:n Euroopan osaston jäsenmaat päättivät myöntää vuoden 2016 Euroopan Voittaja-näyttelyn Belgiaan. Valinta tehtiin ilman äänestystä vastaehdokkaiden Itävallan ja Ukrainan vetäytyessä kisasta.
Vuoden 2013 EUV-näyttely pidetään Genevessä Sveitsissä, vuoden 2014 Brnossa Tshekissä ja vuoden 2015 Oslossa Norjassa.
FCI:n Euroopan osaston hallitukseen valittiin uudestaan erovuoroiset Kroatian Damir Skok ja Ranskan Jean-Paul Petididier.  Ehdokkaina olivat myös Suomen Eeva Anttinen ja Norjan Leif-Hermann Willberg. Osaston puheenjohtajana jatkaa Tanskan Jörgen Hindse.
Suomea kokouksessa edustivat FCI:n hallituksen jäsen Kari Järvinen, Kennelliiton valtuuston puheenjohtaja Eeva Anttinen ja Kennelliiton toiminnanjohtaja Pekka Ala-Jaakkola.

Koiralaskenta Ruotsissa

Ruotsissa toteutetaan laaja tutkimus maan koirakannasta Ruotsin kennelliiton SKK:n, Agria-vakuutusyhtiön, Royal Canin-koiranruokavalmistajan ja maan maatalousviraston yhteisen toimeksiannon pohjalta Tilastokeskuksen tutkimuksena.
Kartoituksessa selvitetään esimerkiksi, minkä verran koiria asuu eri puolilla maata, miten paljon koirista on rekisteröity, paljonko niistä on vakuutettu ja mitä ne syövät. Tutkimukseen haastatellaan 20000 koiranomistajaa.
Ruotsin kennelliiton toimitusjohtajan Ulf Uddmanin mukaan edellisestä tutkimuksesta on kulunut jo kuusi vuotta, joten koiranomistusolosuhteet ovat voineet muuttua. SKK haluaa myös saada laajemman kuvan koiranomistuksesta kuin mikä olisi mahdollista pelkän jäsenkyselyn avulla. Edellisessä kyselyssä havaittiin mm., että rekisteröityjen koirien osuus suurkaupunkien laitamilla oli huomattavasti pienempi kuin maaseudulla, Uddman toteaa.

AKC Invitational Floridassa

Yhdysvaltain kennelklubin AKC:n kerran vuodessa järjestettävä AKC National Championship- näyttely pidetään tänä vuonna Orlandossa, Floridassa joulukuun 15.-16. päivinä.
Samassa yhteydessä pidetään Eukanuba World Challenge-kilpailu, johon kutsutaan eri maiden voitokkaimmat koirat. Suomea edustaa tänä vuonna Porvoon näyttelyn jälkeen Vuoden koira-kilpailua johtanut lhasa apso Chic Choix Cleopatra Eurydice.
World Challenge- näyttelyssä koirat arvostellaan neljässä eri lohkosta, joiden tuomareina ovat KeKe Kahn USA:sta, Christian Stefanescu Romaniasta, Ramon Podesta Chilestä ja Guy Spagnolo Australiasta.  Kustakin valitaan jatkoon kolme koiraa. Finaalin arvostelee Luis Miguel Pinto Texeira Portugalista. BIS-voittajalle on luvassa palkintorahoina 10.000 dollaria, minkä lisäksi osanottajan kotimaan kennelklubi saa palkintona 5000 dollaria.
AKC Natinal Championship-näyttelyyn voi osallistua kunkin AKC:n hyväksymän rodun 25 parasta koiraa. BIS-tuomarina on meilläkin tuomarina nähty ja pomeranian-rodulla näyttelyuransa aloittanut Edd E. Bivin. Näyttelyn parhaan kasvattajan omistaman ja esittämän koiran valitsee Vin-Melca harmaahirvikoiristaan tunnettu Patricia A. Trotter.
AKC:n näyttelyssä BIS-koiran omistajan palkintorahat ovat 50.000 dollaria ryhmävoittajien saadessa 1500 dollaria  kukin.  Näyttelyn tuomarikuntaan kuuluu yksi suomalainen tuomari, tri Kirsi Sainio, joka arvostelee tällä kertaa niitä terrierirotuja, joille hänet on pätevöity tuomariksi.

Pienet kodittomat koirat lisääntymässä Englannissa

Englannin tunnetuin kodittomien koirien koirakoti, Battersea Dog Home, kertoo 40 prosentin lisäyksestä uutta kotia hakevissa pienissä ”käsilaukkukoiriessa”.
Hyväntekeväisyysjärjestö sanoo ottaneensa tänä vuonna huostaan yli 90 yorkshirenterrieriä verrattuna 54 viime vuonna. Toisena listalla ovat chihuahuat, joille tarjottujen tilapäiskotien määrä lisääntyi lähes 40 prosentilla.
Järjestön mukaan näitä pieniä koiria ostetaan harkitsemattomasti ymmärtämättä, että koiria pitää hoitaa kuten koiria eivätkä ne ole laukussa kannettavia, hemmoteltuja asusteita, joita ei voi käyttää ulkona eikä opettaa tavoille.


Uutisia ulkomailta 2/2012

Timanttijuhlaa Britanniassa

Englannin kuningatar Elizabeth on juhlinut valtakautensa 60-vuotisjuhlaa. Englannin kennelklubi on muistanut kuningatarta lahjalla, sillä hän on kennelklubin suojelija.
Englannin kennelklubissa on vuonna 1974 tilattu Terence Cuneon maalaus kuningattaresta neljän koiransa kanssa. Koirat ovat keltainen labradorinnoutaja Sandringham Harvey, pembroke welsh corgi Windsor Brush, corgin ja mäyräkoiran sekoitus Tinker ja musta labradorinnoutaja KVA Sherry of Biteabout.
Kuningatar on omistanut useita käyttövaliolabradorinnotajia. Hän on myös antanut kuninkaallisten tilojen maita käyttökokeisiin ja ollut itsekin tuomarina noutajakokeissa.
Kuningatar on tänä päivänä tunnettu erityisesti corgeistaan. Niistä ensimmäinen tuli kuninkaalliseen perheeseen vuonna 1933 kuningattaren isälle kuningas Yrjö VI:lle. Koira oli Rozavel Golden Eagle. Sen kasvattaja oli Thelma Grey, joka oli myös chihuahua-rodun pioneereja Englannissa.
Nykyisin kuningattarella on neljä corgia ja kolme ”dorgia” eli corgin ja mäyräkoiran sekoituksena tunnettua sekarotuista koiraa.

Unkarin kennelklubin ongelmat jatkuvat

Unkarin kennelklubilla MEOE:lla on ollut ongelmallinen tilanne, kun valtiovalta päätti, ettei se saa rekisteröidä koiria tai järjestää näyttelyitä toukokuun puolen välin jälkeen. Koirien rekisteröimisoikeus annettiin kahdelle muulle organisaatiolle.
Kenneljärjestöjen kansainvälinen kattojärjestö FCI kiirehti tukemaan kennelklubia, joka on ollut FCI:n jäsenenä vuodesta 1933. FCI:n huolena on mm. ensi vuoden toukokuussa Unkarissa pidettäväksi myönnetty Maailmanvoittaja-näyttely.
Toukokuun lopulla ilmoitettiin, että MEOE oli saanut neuvoteltua jatkoaikaa ja maan parlamentti oli muuttanut lakia niin, että kennelklubin rekisteröimis- ja näyttelynjärjestämisoikeus päättyy kesäkuun alussa, jolloin MV-näyttely voidaan järjestää suunnitelmien mukaan. Omassa lausunnossaan MEOE:n puheenjohtaja ilmoitti pyrkivänsä neuvottelemaan sopuratkaisun muiden koiria rekisteröivien tahojen kanssa.
Kesäkuun alussa ilmoitettiin, että jatkoaikaa tuleekin vain tämän vuoden loppuun, joten MEOE:n tilanne on edelleenkin epävarma.

Hintavertailuja

Englannin kennelklubilla ja Britannian eläinlääkäriliitolla on neuvoteltu sopimushinnat koirien terveystarkastuksiin.
Esimerkiksi koiran rutiinisilmätarkastus maksaa arvonlisäveroineen yhdeltä koiralta 48 puntaa (n. 60 euroa) ja 2-24 koiralta 41 puntaa (n. 50 euroa) koiraa kohti. Ryhmätarkastuksissa hinta on 29 puntaa (n. 36 euroa) koiralta, ja yli 8-vuotiaan koiran omistajat maksavat 29 puntaa (n. 36 euroa).
Pentueen terveystarkastus maksaa 48 puntaa (n. 60 euroa), mikäli pentueessa on enintään viisi pentua, ja 9 puntaa (11 euroa) pennulta, mikäli pentueessa on enemmän kuin viisi pentua.
Lonkkakuvaus maksaa 50 puntaa (n. 62  euroa) koiralta ja alenee 45 puntaan, jos sama omistaja kuvauttaa viisi tai sitä useamman koiran.  Lonkka- ja kyynärniveltutkimus maksaa 90 puntaa (n. 112 euroa).

Ei-FCI-rotujen hyväksyminen Pohjoismaissa

Pohjoismaihin on viime vuosina tuotu entistä enemmän sellaisia rotuja, jotka eivät ole FCI:n hyväksymiä. Ruotsin kennelklubi on hyväksynyt näiden rotujen koiria ns. liitännäisrekisteriinsä. Suomessa taas Kennelliiton hallitus on aiemmin tehnyt päätöksen, että uusia, ei-FCI-rotuja voidaan hyväksyä meillä rekisteröitäväksi vain, jos Pohjoismaisen Kennelunionin PKU:n työvaliokunta on hyväksynyt rodun rekisteröitäväksi.
Kun käytännössä on ollut epäselvyyksiä, PKU:n työvaliokunta otti asian esille viime syksynä, ja Pohjoismaiden kennelliittojen toimitus- ja toiminnanjohtajat velvoitettiin laatimaan esitys rotujen hyväksymiskäytännöstä.
Ruotsin kennelliiton toimitusjohtaja Ulf Uddman kertoo Hundsport-lehdessä toiminnanjohtajien päätyneen esittämään kolmivaiheista hyväksymiskäytäntöä.
Ensimmäisessä vaiheessa tällaista ei-FCI:n hyväksymään rotuun kuuluvan  koiran tuontia harkitsevan tulee ottaa yhteyttä oman maansa kennelliittoon, ellei rotua ole aikaisemmin rekisteröity ko. maassa. Tämän jälkeen kennelliitto esittää PKU:n työvaliokunnalle rodun historian ja rotumääritelmän, ja PKU-maat päättävät enemmistöpäätöksellä, hyväksytäänkö rotu rekisteröitäväksi Pohjoismaissa.
Toisessa vaiheesa rotu saa näyttelyihin osallistumisoikeuden, mikäli PKU-maissa on kasvatettu tai sinne on tuotu yhteensä vähintään 50 koiraa. Ennen näyttelyoikeuden myöntämistä se PKU-maa, jossa rodun koiria on eniten, järjestää rodun katselmuksen, jossa varmistetaan, että rotu on rotutyypiltään yhtenäinen eikä kysymyksessä ole  jonkun jo hyväksytyn rodun alueellinen muunnos.
Kun kysymyksessä on rotu, joka ei ole FCI:n hyväksymä, rodun koirat merkitään kansainvälisten näyttelyiden näyttelyluetteloihin erilliseen osioon, eivätkä rodun koirat saa osallistua näiden näyttelyiden ryhmäkilpailuihin.
Hyväksymisprosessin kolmannessa vaiheessa rodun kotimaa esittää sen hyväksymistä FCI:ssä.
Toimitusjohtajien esitys etenee edelleen PKU:n työvaliokunnan hyväksyttäväksi, minkä jälkeen se tulee kunkin PKU-maan kennelliiton hallitusten käsittelyyn. Suomen edustajina PKU:n työvaliokunnassa ovat Kari Järvinen, Helena Suni ja Pekka Ala-Jaakkola. 
Esitys ei koske sellaisia Englannin kennelklubin ja USA:n kennelliiton AKC:n hyväksymiä rotuja, jotka eivät ole FCI:n hyväksymiä, sillä PKU:lla on jo aikaisempi päätös, jonka mukaan nämä rodut hyväksytään automaattisesti rekisteröitäviksi Pohjoismaissa. Näitä uusia rotuja on hyväksytty viime vuosina etenkin USA:ssa, jossa on hyväksytty  mm. meillä pesukarhukoirana tunnetun black and tan coonhound’in lisäksi muitakin pesukarhun metsästykseen käytettyjä coonhound-rotuja.

Rotunimiä ruotsiksi

Ruotsin kennelliitto on päättänyt poiketa 20 vuotta vanhasta päätöksestään, jonka mukaan Ruotsissa käytetään rodun alkuperämaan rodun nimiä.
Syynä päätökseen on, että jotkut rotunimet ovat hyvin vaikeita lausuttaviksi. Myös oikeinkirjoitus tuottaa ongelmia. Esimerkkinä mainitaan hellinikos ichnilatis eli kreikanajokoira. Lisäksi venäjänkielisten nimien translitterointi vaihtelee kielialueelta toiselle.
Asiaa koskeva esitys on lähetetty launnolla ao. rotujärjestöille. Tarkoituksena ei ole edelleenkään kääntää FCI:n virallisilla kielillä eli englanniksi, saksaksi, ranskaksi tai espanjaksi olevia rotunimiä tai jo Ruotsiin vakiintuneita rotunimiä ruotsiksi.
Meillä Kennelliiton hallitus on hyväksynyt ehdotukset suomenkielisistä rotunimistä myös niille roduille, joiden rotunimet ovat alkuperämaan mukaan FCI:n virallisilla kielillä tai jotka ovat jo vakiintuneet Suomessa.  Kun liiton valtuusto päätti osana toimintasuunnitelmaa, että jo Suomessa olevien rotujen rotunimien suomentamiseen tarvitaan rotujärjestön suostumus, rotujärjestöille tarjotaan suomenkielisiä nimiä roduilleen siinä vaiheessa, kun rodun rotumääritelmästä tehdään uusi suomennos.

PKU:n työryhmä liioitteluja vastaan

Pohjoismaisen kennelunionin PKU:n työvaliokunta on perustanut työryhmän käsittelemään koirien terveyskysymyksiä ja eri rotujen liioiteltuja piirteitä. Työryhmän puheenjohtajana toimii Kari Järvinen.
Työryhmän ensimmäisenä tehtävänä on yhdenmukaistaa ulkomuototuomareille jaettavat ohjeet eri rotujen koiran terveyttä haittaavista liioitelluista piirteistä ja niiden huomioimisesta ulkomuotoarvostelusta. Tällä hetkellä Ruotsilla on Pohjoismaista kaikkein laajimmat ohjeet,  mutta eri Pohjoismaiden ohjeet poikkeavat jonkin verran toisistaan. Työryhmä on tiettävästi kokoontunut jo kerran Helsingissä.
Ruotsin kennelliitto on tuottanut omaan ohjelmaansa liittyen DVD:n erityisesti lyhytkuonoisten rotujen hengitysongelmista ja niiden oireista. DVD on lähetetty kaikille Pohjoismaissa hyväksytyille noin 800 ulkomuototuomarille. DVD on tarkoitus esittää mm. YouTubessa, jolloin se on kaikkien kasvattajien ja rodun harrastajien nähtävissä. Lisäksi videota käännetään englanniksi kansainvälistä levitystä varten.

Salzburgin MV-näyttely

Länsinaapurimme veivät eniten ryhmävoittoja Itävallan Salzburgissa toukokuussa järjestetyssä Maailmanvoittaja-näyttelyssä, kun peräti kolme ruotsalaisomistuksessa olevaa ja ruotsalaisten esittämää koiraa ylsi ryhmävoittoon.
Näyttelyn BIS meni sekin Ruotsiin, Nicklas ja Ingunn Erikssonin USA:ssa kasvatetulle salukille Ch. Shiraz California Dreamin’ille.
9. ryhmän voitti Ruotsissa kilpaileva, USA:ssa kasvatettu isovillakoira Ch. Aleph American Idol. Ryhmän kakkonen oli näyttelyssä parhaiten menestynyt Suomessa kasvatettu koira, lhasa apso Chic Choix Sky’s the Limit.


Uutisia ulkomailta 1/2012

Timanttijuhlaa Britanniassa

Englannin kuningatar Elizabeth on juhlinut valtakautensa 60-vuotisjuhlaa. Englannin kennelklubi on muistanut kuningatarta lahjalla, sillä hän on kennelklubin suojelija.
Englannin kennelklubissa on vuonna 1974 tilattu Terence Cuneon maalaus kuningattaresta neljän koiransa kanssa. Koirat ovat keltainen labradorinnoutaja Sandringham Harvey, pembroke welsh corgi Windsor Brush, corgin ja mäyräkoiran sekoitus Tinker ja musta labradorinnoutaja KVA Sherry of Biteabout.

Kuningatar on omistanut useita käyttövaliolabradorinnotajia. Hän on myös antanut kuninkaallisten tilojen maita käyttökokeisiin ja ollut itsekin tuomarina noutajakokeissa.
Kuningatar on tänä päivänä tunnettu erityisesti corgeistaan. Niistä ensimmäinen tuli kuninkaalliseen perheeseen vuonna 1933 kuningattaren isälle kuningas Yrjö VI:lle. Koira oli Rozavel Golden Eagle. Sen kasvattaja oli Thelma Grey, joka oli myös chihuahua-rodun pioneereja Englannissa.

Nykyisin kuningattarella on neljä corgia ja kolme ””dorgia” eli corgin ja mäyräkoiran sekoituksena tunnettua sekarotuista koiraa.

Unkarin kennelklubin ongelmat jatkuvat

Unkarin kennelklubilla MEOE:lla on ollut ongelmallinen tilanne, kun valtiovalta päätti, ettei se saa rekisteröidä koiria tai järjestää näyttelyitä toukokuun puolen välin jälkeen. Koirien rekisteröimisoikeus annettiin kahdelle muulle organisaatiolle.

Kenneljärjestöjen kansainvälinen kattojärjestö FCI kiirehti tukemaan kennelklubia, joka on ollut FCI:n jäsenenä vuodesta 1933. FCI:n huolena on mm. ensi vuoden toukokuussa Unkarissa pidettäväksi myönnetty Maailmanvoittaja-näyttely.

Toukokuun lopulla ilmoitettiin, että MEOE oli saanut neuvoteltua jatkoaikaa ja maan parlamentti oli muuttanut lakia niin, että kennelklubin rekisteröimis- ja näyttelynjärjestämisoikeus päättyy kesäkuun alussa, jolloin MV-näyttely voidaan järjestää suunnitelmien mukaan. Omassa lausunnossaan MEOE:n puheenjohtaja ilmoitti pyrkivänsä neuvottelemaan sopuratkaisun muiden koiria rekisteröivien tahojen kanssa.

Kesäkuun alussa ilmoitettiin, että jatkoaikaa tuleekin vain tämän vuoden loppuun, joten MEOE:n tilanne on edelleenkin epävarma.

Hintavertailuja

Englannin kennelklubilla ja Britannian eläinlääkäriliitolla on neuvoteltu sopimushinnat koirien terveystarkastuksiin.

Esimerkiksi koiran rutiinisilmätarkastus maksaa arvonlisäveroineen yhdeltä koiralta 48 puntaa (n. 60 euroa) ja 2-24 koiralta 41 puntaa (n. 50 euroa) koiraa kohti. Ryhmätarkastuksissa hinta on 29 puntaa (n. 36 euroa) koiralta, ja yli 8-vuotiaan koiran omistajat maksavat 29 puntaa (n. 36 euroa).

Pentueen terveystarkastus maksaa 48 puntaa (n. 60 euroa), mikäli pentueessa on enintään viisi pentua, ja 9 puntaa (11 euroa) pennulta, mikäli pentueessa on enemmän kuin viisi pentua.
Lonkkakuvaus maksaa 50 puntaa (n. 62 euroa) koiralta ja alenee 45 puntaan, jos sama omistaja kuvauttaa viisi tai sitä useamman koiran. Lonkka- ja kyynärniveltutkimus maksaa 90 puntaa (n. 112 euroa).

Ei-FCI-rotujen hyväksyminen Pohjoismaissa

Pohjoismaihin on viime vuosina tuotu entistä enemmän sellaisia rotuja, jotka eivät ole FCI:n hyväksymiä. Ruotsin kennelklubi on hyväksynyt näiden rotujen koiria ns. liitännäisrekisteriinsä. Suomessa taas Kennelliiton hallitus on aiemmin tehnyt päätöksen, että uusia, ei-FCI-rotuja voidaan hyväksyä meillä rekisteröitäväksi vain, jos Pohjoismaisen Kennelunionin PKU:n työvaliokunta on hyväksynyt rodun rekisteröitäväksi.

Kun käytännössä on ollut epäselvyyksiä, PKU:n työvaliokunta otti asian esille viime syksynä, ja Pohjoismaiden kennelliittojen toimitus- ja toiminnanjohtajat velvoitettiin laatimaan esitys rotujen hyväksymiskäytännöstä.

Ruotsin kennelliiton toimitusjohtaja Ulf Uddman kertoo Hundsport-lehdessä toiminnanjohtajien päätyneen esittämään kolmivaiheista hyväksymiskäytäntöä.
Ensimmäisessä vaiheessa tällaista ei-FCI:n hyväksymään rotuun kuuluvan koiran tuontia harkitsevan tulee ottaa yhteyttä oman maansa kennelliittoon, ellei rotua ole aikaisemmin rekisteröity ko. maassa. Tämän jälkeen kennelliitto esittää PKU:n työvaliokunnalle rodun historian ja rotumääritelmän, ja PKU-maat päättävät enemmistöpäätöksellä, hyväksytäänkö rotu rekisteröitäväksi Pohjoismaissa.

Toisessa vaiheesa rotu saa näyttelyihin osallistumisoikeuden, mikäli PKU-maissa on kasvatettu tai sinne on tuotu yhteensä vähintään 50 koiraa. Ennen näyttelyoikeuden myöntämistä se PKU-maa, jossa rodun koiria on eniten, järjestää rodun katselmuksen, jossa varmistetaan, että rotu on rotutyypiltään yhtenäinen eikä kysymyksessä ole jonkun jo hyväksytyn rodun alueellinen muunnos.

Kun kysymyksessä on rotu, joka ei ole FCI:n hyväksymä, rodun koirat merkitään kansainvälisten näyttelyiden näyttelyluetteloihin erilliseen osioon, eivätkä rodun koirat saa osallistua näiden näyttelyiden ryhmäkilpailuihin.

Hyväksymisprosessin kolmannessa vaiheessa rodun kotimaa esittää sen hyväksymistä FCI:ssä.

Toimitusjohtajien esitys etenee edelleen PKU:n työvaliokunnan hyväksyttäväksi, minkä jälkeen se tulee kunkin PKU-maan kennelliiton hallitusten käsittelyyn. Suomen edustajina PKU:n työvaliokunnassa ovat Kari Järvinen, Helena Suni ja Pekka Ala-Jaakkola.

Esitys ei koske sellaisia Englannin kennelklubin ja USA:n kennelliiton AKC:n hyväksymiä rotuja, jotka eivät ole FCI:n hyväksymiä, sillä PKU:lla on jo aikaisempi päätös, jonka mukaan nämä rodut hyväksytään automaattisesti rekisteröitäviksi Pohjoismaissa. Näitä uusia rotuja on hyväksytty viime vuosina etenkin USA:ssa, jossa on hyväksytty mm. meillä pesukarhukoirana tunnetun black and tan coonhound’in lisäksi muitakin pesukarhun metsästykseen käytettyjä coonhound-rotuja.

Rotunimiä ruotsiksi

Ruotsin kennelliitto on päättänyt poiketa 20 vuotta vanhasta päätöksestään, jonka mukaan Ruotsissa käytetään rodun alkuperämaan rodun nimiä.

Syynä päätökseen on, että jotkut rotunimet ovat hyvin vaikeita lausuttaviksi. Myös oikeinkirjoitus tuottaa ongelmia. Esimerkkinä mainitaan hellinikos ichnilatis eli kreikanajokoira. Lisäksi venäjänkielisten nimien translitterointi vaihtelee kielialueelta toiselle.
Asiaa koskeva esitys on lähetetty launnolla ao. rotujärjestöille. Tarkoituksena ei ole edelleenkään kääntää FCI:n virallisilla kielillä eli englanniksi, saksaksi, ranskaksi tai espanjaksi olevia rotunimiä tai jo Ruotsiin vakiintuneita rotunimiä ruotsiksi.

Meillä Kennelliiton hallitus on hyväksynyt ehdotukset suomenkielisistä rotunimistä myös niille roduille, joiden rotunimet ovat alkuperämaan mukaan FCI:n virallisilla kielillä tai jotka ovat jo vakiintuneet Suomessa. Kun liiton valtuusto päätti osana toimintasuunnitelmaa, että jo Suomessa olevien rotujen rotunimien suomentamiseen tarvitaan rotujärjestön suostumus, rotujärjestöille tarjotaan suomenkielisiä nimiä roduilleen siinä vaiheessa, kun rodun rotumääritelmästä tehdään uusi suomennos.

PKU:n työryhmä liioitteluja vastaan

Pohjoismaisen kennelunionin PKU:n työvaliokunta on perustanut työryhmän käsittelemään koirien terveyskysymyksiä ja eri rotujen liioiteltuja piirteitä. Työryhmän puheenjohtajana toimii Kari Järvinen.

Työryhmän ensimmäisenä tehtävänä on yhdenmukaistaa ulkomuototuomareille jaettavat ohjeet eri rotujen koiran terveyttä haittaavista liioitelluista piirteistä ja niiden huomioimisesta ulkomuotoarvostelusta. Tällä hetkellä Ruotsilla on Pohjoismaista kaikkein laajimmat ohjeet, mutta eri Pohjoismaiden ohjeet poikkeavat jonkin verran toisistaan. Työryhmä on tiettävästi kokoontunut jo kerran Helsingissä.

Ruotsin kennelliitto on tuottanut omaan ohjelmaansa liittyen DVD:n erityisesti lyhytkuonoisten rotujen hengitysongelmista ja niiden oireista. DVD on lähetetty kaikille Pohjoismaissa hyväksytyille noin 800 ulkomuototuomarille. DVD on tarkoitus esittää mm. YouTubessa, jolloin se on kaikkien kasvattajien ja rodun harrastajien nähtävissä. Lisäksi videota käännetään englanniksi kansainvälistä levitystä varten.

Salzburgin MV-näyttely

Länsinaapurimme veivät eniten ryhmävoittoja Itävallan Salzburgissa toukokuussa järjestetyssä Maailmanvoittaja-näyttelyssä, kun peräti kolme ruotsalaisomistuksessa olevaa ja ruotsalaisten esittämää koiraa ylsi ryhmävoittoon.

Näyttelyn BIS meni sekin Ruotsiin, Nicklas ja Ingunn Erikssonin USA:ssa kasvatetulle salukille Ch. Shiraz California Dreamin’ille.

9. ryhmän voitti Ruotsissa kilpaileva, USA:ssa kasvatettu isovillakoira Ch. Aleph American Idol. Ryhmän kakkonen oli näyttelyssä parhaiten menestynyt Suomessa kasvatettu koira, lhasa apso Chic Choix Sky’s the Limit.