Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Artikkeleita - Kennelliiton merkki
Jussi Mäntysen suunnittelema logo

Kadonnutta kennelkulttuuria

(Julkaistu 4/1998, päivitetty 1/2005)

Kennelliiton uusi logo

Suomen Kennelliiton "graafista ilmettä" on uusittu viime vuosina. Kuvanveistäjäprofessori Jussi Mäntysen suunnittelema Kennelliiton perinteinen logo on jo jäänyt unohduksiin, ja useimmat tämän päivän harrastajat tuntevat vain nykyisen keltaisen silhuetin, joka katsojasta riippuen esittää joko koiran tai kissan pään profiilia.


Suomen Kennelliiton vanha ja arvokas, kansallisrotuamme suomenpystykorvia esittävä tunnus siirtyi historiaan vuoden 1999 aikana, jolloin liitto juhli perustamisensa 110. vuotta. SKL-FKK:n valtuustolle esitetyn ja valtuustossa syksyllä 1998 hyväksytyn toimintasuunnitelman mukaan vuoden 1999 aikana Suomen Kennelliiton "yrityskuvaan" kiinnitetään erityistä huomiota, ja "uutta tunnusta tuodaan vahvasti esille".

Vuoden 2005 toimintasuunnitelmassa puhuttiin jälleen liiton graafisen ilmeen uusimisesta, ja jo vuoden 2004 lopulla kirjekuoriin ja kirjepapereihin oli painettu tuolla uusitulla logolla varustettu Euroopan Voittaja-06-näyttelyn tunnus.

Uuden tunnuksen puuhamiehenä toimineen Kari Järvisen mukaan tunnuksen tehtävänä on osoittaa Kennelliiton olevan moderni organisaatio, minkä lisäksi tunnuksella haluttiin hyödyntää vuoden 1998 kesäkuussa pidetyn Maailmannäyttelyn yhteydessä saatua myönteistä julkisuutta. Tunnuksen on suunnitellut Yhtyneiden Kuvalehtien Art Director Pekka Lehtinen, joka on suunnitellut mm. Yhtyneiden oman logon ja vastannut useita vuosia Kuhmon Kamarimusiikkijuhlien "graafisesta ilmeestä", kuten sanonta kuuluu

Uuden tunnuksen parissa on SKL-FKK:n toimistossa ja hallituksessa puuhasteltiin lähes koko viime vuosikymmenen, sillä asia tuotiin ensimmäisen kerran esille nykyisen toimitusjohtaja Marjukka Silolahden edeltäjän aikana. Tuolloin suunnitelma sai valtuustossa tylyn vastaanoton valtuutettujen puolustaessa historiallisia kulttuuriarvoja. Siitä huolimatta asian kehittelyä jatkettiin kaikessa hiljaisuudessa, ja vuonna 1998 valtuusto joutui tapahtuneen tosiasian eteen, sillä päätösvalta asiassa kuuluu hallitukselle.

Käytännössä Kennelliiton vanha ja arvokas pystykorvatunnus on jo jäänyt unohduksiin, vaikka sitä käytetäänkin vielä mitaleissa. Tämän tunnuksen oli suunnitellut kuvanveistäjäprofessori Jussi Mäntynen (1886-1978), jota pidetään Suomen taiteen eläinveistäjäklassikkona. Hän harrasti metsästystä ja aloitti uransa Magnus von Wrightin tapaan ensin Helsingin yliopiston Eläinmuseon konservaattorina, kunnes siirtyi kuvanveistäjäksi. Hänen usein hirviä, ilveksiä, karhuja, joutsenia ja kurkia esittäviä veistoksiaan on useissa kaupungeissa Suomessa ja ulkomailla. Läpimurtonsa kuvanveistäjänä hän teki Tukholmassa vuonna 1934 ja Lontoossa vuonna 1939 pitämillään näyttelyillä. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1948.

Kun Mäntysen suunnittelemassa vanhassa pystykorvalogossa käytettiin Suomen lipun värejä, uudistettu tunnus ei ole väreiltään "suomalainen", vaan se on keltainen silhuetti, jossa on harmaa varjo. Mustavalkoisena logoa käytettäessä siihen tulee harmaa varjo. Katsojasta riippuu, pitääkö tunnuksen esittämää figuuria koirana vai kissana.