Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Puheen­johtajan palstat - 2000 - 2000-04Rahako ratkaisee?

Rahako ratkaisee?

Kennelliiton ajoittain myrskyisässäkin syysvaltuuston kokouksessa liiton puheenjohtaja Eeva Anttinen toi esille mielenkiintoisen näkökulman, jonka perusteella voisi tehdä sen johtopäätöksen, että raha ratkaisee, siitäkin huolimatta, että Kennelliittomme on aikanaan perustettu aatteelliseksi yhdistykseksi ajamaan jaloja puhdasrotuisten koirien jalostuksen tarkoitusperiä.

Tämä näkökulma ei varmastikaan tule yllätyksenä monille pitempään harrastuksessa mukana olleille, jotka ovat silloin tällöin ihmetelleet päätöksiä ja niiden perusteita. Nyt Eeva Anttinen vain sattui pukemaan sanoiksi sen, mikä on ollut ilmeistä liiton toiminnassa jo pitempään, kun hän ilmoitti, että 143 markan jäsenmaksun maksavilla jäsenillä ei ole oikeutta arvostella liiton byrokratiaa pyörittävien virkamiesten toimia siitäkin huolimatta, että näiltä näyttää aina silloin tällöin unohtuvan niin tasapuolisuus kuin velvoitteet jäseniä kohtaankin.

Vielä oudompaan valoon liiton puheenjohtajan purkaus joutuu, kun ottaa huomioon, että se esitettiin liiton valtuustossa, jossa sentään kaikki valtuuston jäsenet 12 vapailta listoilta valittua valtuuston jäsentä lukuunottamatta edustavat toki suurempaa joukkoa kuin omaa itseään.

Jos Kennelliiton kassaan kannetut rahat ratkaisevat ja Kennelliitossa mennään vähän samantapaiseen äänimäärän painottamiseen kuin EU-ympyröissä, luulisin, ettei kääpiökoiraharrastajilla olisi tätä äänimäärän lisäystä vastaan yhtään mitään. Laskin nimittäin, että vuonna 2000 SKKY:n jäsenet kantoivat Kennelliiton kassaan pelkkinä jäsen- ja rekisteröintimaksuina karkeasti arvioiden yli 750.000 markkaa. Eli kyllä näillä rahoilla jo monen virkailijan palkka maksetaan, ja kyllä sillä rahalla pitäisi voida vaatia jonkinlaista asiallista palveluakin.

Kokonaan toinen asia sitten on, että yhdistyslain mukaan kaikkien jäsenten tulisi olla samanarvoisia, joten kohtelunkin tulisi olla tasapuolista, ja kyllä yksityinen jäsen ansaitsee liiton taholta samanlaisen kohtelun kuin jonkin tärkeäksi koetun yhdistyksen edustajakin, sillä jokaisen Kennelliiton jäsenen luulisi olevan liitolle tärkeän. Erityisen tärkeitä kuvittelisi olevan kasvattajien, jotka toiminnallaan tuovat liittoon paitsi rekisteröintimaksuja myös uusia koiranomistajia jäseniksi.

Raha on tietenkin tärkeää liiton toiminnan pyörittämiseksi, mutta kenties joskus voitaisiin pysähtyä miettimään, onko joka asian tiimoilta tapahtuva rahastus aivan paikallaan vai olisiko liittomme voitava olettaa tuottavan palvelujaan myös aatteen takia.

Me olemme jo tottuneet siihen, että jokaikinen lomake maksaa tai kasvattajan itselleen jättämät pennut jäävät Kennelliiton rekisteriin ilman omistajaa (vaikka eihän niiden omistajaoikeus ole mihinkään muuttunut), koska, jos pentu jossain vaiheessa myydään, omistajamuutoksesta voidaan laskuttaa.

Nyt on sitten tehty päätös, jonka mukaan meidän jäsenrekisteritiedoillammekin voidaan rahastaa sponsoreita ja yhteistyökumppaneita. Viimeisempänä kuin pisteenä i:n päällä on mikrosirulomakemaksu 50 mk/koira, jonka eläinlääkärit keräävät Kennelliitolle, eli jos 10000 koiraa vuodessa merkitään mikrosirulla, liiton tulot ovat puoli miljoonaa markkaa. Tästä kolmikantasopimuksesta liiton, eläinlääkäriliiton ja mikrosirujen maahantuojien välillä ei ole pahemmin tiedoteltu, mutta mikrosirua on toki mainostettu hyvänä tunnistusmerkintämuotona - kas, tatutointi ei tuota liitolle lisärahaa. Virallinen syy maksulle on, että se peritään koiran merkitsemiseksi Kennelliiton mikrosirurekisteriin - mutta mitäpä se auttaa, jos rekisteri on auki vain virka-aikana? Samoin on annettu ymmärtää, että tunnistusmerkintä ei ole "virallinen" ellei se ole merkitty Kennelliiton mikrosirurekisteriin. Kyllä sen pitäisi olla ja kelvata näyttelyissä, jos koiran omistajalla on rekisterikirjassa ja rokotustodistuksessa mikrosirun numerotarra.

Tuleekin kysyneeksi, miten muualla maailmassa vajaalla sadalla markalla saa asennettua mikrosirun ja vielä merkittyä sen löytökoirarekisteriin, joka on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa? Olisikohan aika saada lisää kilpailua myös tälle alalle?

Kirsti Lummelampi