Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Maailmalta - 2009

Uutisia ulkomailta 4/2009

FCI:n yleiskokous ja hallitusvalinnat

FCI:n yleiskokous pidettiin Bratislavassa 5. - 6.10.2009. Kokouksessa oli läsnä äänivaltuutetut edustajat 52 FCI:n jäsenmaasta. Suomea edustivat Helena Suni ja Marja Talvitie.

Erovuorossa FCI:n hallituksessa olivat puheenjohtaja Hans Müller, Karl Reisinger sekä Uwe Fischer. Reisingerin ja Fischerin tilalle hallitukseen valittiin Christofer Habig Saksasta ja Tamas Jakkel Unkarista. Saksan Fischer ei ollut ehdokkaana uudelle kaudelle. Itävaltaa edustaneen Reisingerin lisäksi ehdokkaina FCI:n hallitukseen olivat Alankomaiden puheenjohtaja Gerald Jipping, Jean Paul Petitdidier Ranskasta, Jose-Luis Payro Meksikosta ja Liettuan Natalia Nekrosiene.

Yli 20 vuotta FCI:n puheenjohtajana toiminut Müller valittiin yksimielisesti jatkamaan tehtävässä. FCI:n hallituksessa jatkavat lisäksi Jörgen Hindse (Tanska), Kari Järvinen, Rafael de Santiago (Puerto Rico), Stefan Stefik (Slovakia), Miguel A. Martinez (Argentina) sekä Takemi Nagamura (Japani). Näistä Hindse, Martinez ja Nagamura ovat ns. maanosien edustajia, eli heitä ei valita FCI:n yleiskokouksessa.

Reisinger, Fischer ja Perun Ermanno Maniero kutsuttiin FCI:n kunniajäseniksi.

FCI:n edellisessä yleiskokouksessa hyväksyttyjen uusien sääntöjen mukaan yleiskokouksen tuli valita FCI:lle tilintarkastaja ja varatilintarkastaja. Tilintarkastajaksi valittiin Ruotsin kennelliiton puheenjohtaja Nils-Erik Åhmansson ja varatilintarkastajaksi Kroatian kennelliiton puheenjohtaja Damir Skok.

Yleiskokous hyväksyi neljä uutta täysjäsentä: Bulgarian, El Salvadorin, Hondurasin ja Valko-Venäjän.

Vuoden 2013 Maailmannäyttelyn järjestämisoikeudesta äänestettiin Unkarin ja Puolan kesken. Unkari voitti 32 äänellä Puolan 19 vastaan. Se järjestää myös FCI:n yleiskokouksen.
Vuoden 2014 Maailmannäyttelyä oli anonut vain Suomi, jolle sen järjestämisoikeus myönnettiin.

Yleiskokous vahvisti myös FCI:n perimät maksut. Täysjäsenen jäsenmaksu on 900 euroa vuodessa. Liitännäisjäsen maksaa 400 euroa. Kansainvälisten näyttelyistä peritään ns. CACIB-maksua 1,25 euroa koiralta, ja kukin maa maksaa FCI:lle kuusi euroa kennelnimen vahvistamisesta.

Italiainen bracco voittaja Eukanuban Word Challenge-kisassa

Italialainen bracco italiano korjasi 10000 dollarin palkintopotin Long Beachissä Kaliforniassa järjestetyssä Eukanuban World Challenge-kisassa.

Salvatore Tripolin ja ruotsalaissyntyisen Bitte Ahrensin Ch. Axel del Monte oli yhdysvaltalaisen tuomarin Frank Sabellan valinta. Aiemmin koira on voittanut Best in Show’n Puolassa vuonna 2006 järjestetyssä Maailmannäyttelyssä. Se oli myös samana vuonna Helsingin Euroopan Voittaja-näyttelyn BIS-2 Hans Lehtisen arvostelemana.

Toiseksi kilpailussa tuli ruotsalaisten Nicklas ja Ingunn Erikssonin omistama saluki Ch. Shiraz California Dreaming ja kolmanneksi brasilialainen karkeakarvainen kettuterrieri Ch. Sanherping Arepa.

Suomen edustaja, näyttelyn tuloksissa nimellä ”Markey Lifar” esiintynyt löwchen ei selvinnyt ryhmässään kolmen parhaan joukkoon.

AKC:n oman kutsunäyttelyn BIS oli USA:n vuoden koira-kilpailua johtava skotlanninterrieri Ch. Roundtown Mercedes, jonka palkintosumma oli muhkeat 50000 dollaria. Koira oli aiemmin tänä vuonna Cruftsissa ryhmäkakkonen, ja se voitti myös arvostetun Montgomery Countyn terrierinäyttelyn BIS:n.

Tulevia arvonäyttelyitä

Yhdysvaltain seuraava arvonäyttely on helmikuun toisena maanantaina ja tiistaina eli 15.-16. 2.2010 New Yorkin Madison Square Gardenissa järjestettävä Westminster.

Näyttelyn kauneimman koiran valitsee pääasiassa kanakoiria ja noutajia ja spanieleita kasvattanut entinen ammattihandleri Elliott Weiss. Kääpiökoiraryhmän tuomarina on Shirley Limoges Kanadasta.

Ne, jotka eivät pääse paikan päälle voivat seurata eri rotujen arvosteluvideoita internetissä osoitteessa www.westminsterkennelclub.org.

Iso-Britannian suurin koiranäyttely, Crufts, järjestetään 11.-14. maaliskuuta Birminghamissa. Seura- ja kääpiökoiraryhmien (toy ja utility) rodut arvostellaan lauantaina 13.3.

ääpiökoiraryhmän ryhmätuomarina on meilläkin useaan otteeseen arvostellut Ann Horan. Näyttelyn kauneimman koiran valitsee Valerie Foss, jonka kasvattama clumberspanieli oli BIS Cruftsissa muutama vuosi sitten.

Cruftsin pääsponsorina on nyt koiranmuonavalmistajien sijasta huonekaluvalmistaja ja jälleenmyyjä DFS, jonka nimi näkyy myös näyttelyn nimessä.

Myös Crufts suunnittelee viime näyttelyn tapaan ryhmäkilpailujen lähettämistä suorana internetin kautta. Osoite on www.dfscrufts.tv.

Rekisteröinnit laskussa Englannissa

Väliaikatiedot kertovat, että koirien rekisteröinnit laskevat tuntuvasti tänä vuonna Englannissa.

Englannin Kennelklubin julkaisemien tietojen mukaan vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana tammi-syyskuussa rekisteröitiin 183480 koiraa, kun luku vastaavana aikana viime vuonna oli 210889 koiraa.

Ryhmäuudistus jäihin USA:ssa

Yhdysvaltain kennelklubin AKC:n hallitus on päättänyt, että näyttelyiden ryhmäuudistuksesta luovutaan toistaiseksi. Hallituksen päätös tehtiin sen jälkeen, kun valtuutettujen kokous oli palauttanut asian uudelleen valmisteltavaksi.

Uudistuksessa esitettiin laajamittaisia uudistuksia eri rotujen sijoittamisessa roturyhmiin. Esimerkiksi kaksi nykyistä ryhmää eli lintukoirat (Gundogs) ja ajavat ja vinttikoirat (Hounds) esitettiin jaettaviksi kahtia uusiksi ryhmiksi. Esityksen mukaan pointterit ja setterit olisivat muodostaneet oman ryhmänsä ja noutajat ja spanielit omansa. Ajo- ja vinttikoirien rodut taas esitettiin jaettavaksi kahdeksi uudeksi ryhmäksi, hajuaistinsa avulla metsästäviin koiriin (Scenthounds) ja näköaistinsa avulla metsästäviin koiriin (Sighthounds).

Kokonaan uudeksi roturyhmäksi esitettiin pohjoisten pystykorvien ryhmää, johon piti siirtää rotuja palveluskoira-, seurakoira- ja ajo- ja vinttikoirien ryhmästä.

Grand Champion-tittelit

Yhdysvalloissa ollaan huolissaan valiokoirien vähäisestä esiintymisestä näyttelyissä. Ratkaisuksi esitetään Grand Champion -titteliä, jonka valiokoira saavuttaisi tietyllä pistemäärällä esiintyessään näyttelyissä valioille tarkoitetussa ROP-luokassa.

Tilastojen mukaan vuonna 2008 lähes 20000 koiraa saavutti muotovalion arvon, mutta sen jälkeen 75% koirista kilpaili näyttelyssä korkeintaan kuusi kertaa. Vuonna 2003 yli 22000 valion arvon saavuttaneesta koirasta 65% kilpaili näyttelyissä valiona korkeintaan kuusi kertaa.
AKC:ssa on laskettu, että jos 50% valion arvon saavuttaneista koirista esiintyisi näyttelyissä vähintään 15 kertaa, näyttelyiden osanottajamäärä nousisi yli 110000 koiralla vuodessa ja kilpailujen taso kovenisi.

Uusia rokotteita

Yhdysvalloissa tulee jatkuvasti markkinoille uusia rokotteita koirien sairauksien torjumiseksi. Viimeisimpiä ovat kalkkarokäärmeen puremia ja erilaisia hammas- ja iensairauksia vastaan suojaavat rokotteet.

Rokotussuosituksia antava USA:n eläinsairaaloiden yhdistys (AAHA) ei ole ottanut kantaa uusiin rokotteisiin.

Muiden rokotusten osalta se pitäytyy edelleenkin jo vuonna 2003 julkaistuissa ja vuonna 2006 vahvistetuissa suosituksissaan, joissa luetellaan välttämättömät rokotukset sekä esitetään rokotteet, joita suositellaan käytettäviksi erityisolosuhteissa.

Kaikille koirille suositellaan parvo-, penikkatauti-, raivotauti- ja adenovirusta vastaan suojaavia rokotteita. Normaali rokotusväli on sen suositusten mukaan aikuisella koiralla kerran kolmessa vuodessa sen jälkeen, kun pentu on saanut rokotteen ja tehosteen yli vuoden ikäisenä.
Rokotusvälistä penikkatautirokotusten osalta on käyty runsaasti keskusteluja, sillä jotkut eläinlääkärit haluavat edelleenkin antaa potilailleen uusintarokotuksen kerran vuodessa.

AAHA ei suosittele esimerkiksi coronavirus- tai leptospiroosirokotteita. Edellisen osalta se toteaa, että hyvin harvat koirat sairastuvat coronaviruksen aiheuttamaan oksenteluun ja ripuliin, ja silloinkin, kun koira saa viruksen, oireet ovat lieviä.

Leptospiroosirokotteen osalta todetaan, että sen teho on alhainen (alle 75%)., joten sitä ei suositella rutiinirokotuksiin.


Uutisia ulkomailta 3/2009

AKC 125 vuotta

Yhdysvaltain kennelklubi AKC on juhlinut tänä vuonna 125-vuotissyntymäpäiväänsä.
AKC perustettiin syyskuun 17. päivänä 1884 Philadelphiasssa. Kokouksessa läsnäolleet 11 puhdasrotuisia koiria harrastavaa herraa päättivät, että uuteen valtakunnalliseen kennelyhdistykseen otetaan jäseniksi 13 yhdistystä. Samoin päätettiin, että koiranäyttelyiden järjestäminen tulee olla mainittu säännöissä yhtenä toiminan tarkoituksena.

Philadelphian kokouksessa nimetty väliaikainen hallitus sai tehtäväkseen uusien sääntöjen laatimisen, ja ne hyväksyttiin New Yorkin Madison Square Gardenissa lokakuun 22. päivänä 1884 pidetyssä, Westminsterin koiranäyttelyn yhteydessä järjestetyssä kokouksessa. Samalla hyväksyttiin myös koiranäyttelysäännöt. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin majuri James M. Taylor Kentuckyn osavaltiosta. Kahta vuotta myöhemmin AKC:n ensimmäinen toimisto avattiin New Yorkissa. Kennelklubin lehteä, AKC Gazettea, on julkaistu vuodesta 1889 lähtien.

Tänä päivänä AKC:n toimisto sijaitsee Manhattanilla New Yorkin keskustassa Madison Avenuella. Rekisteröintipalvelut hoidetaan toisesta, Pohjois-Karolinan osavaltiossa sijaitsevasta toimipisteestä. AKC:lla ei ole henkilöjäseniä. Se rekisteröi vuosittain yli 900000 koiraa.

Sekarotuisille osallistumisoikeus tottelevaisuuteen ja agilityyn

AKC on avannut ovet sekarotuisille koirille, jotka voivat tulevaisuudessa osallistua AKC:n jäsenjärjestöinä olevien yhdistysten järjestämiin erillisiin tottevaisuuskokeisiin ja agilitykilpailuihin.Kilpailuoikeus alkaa huhtikuun alusta. Sekarotuiset koirat kilpailevat kuitenkin omissa luokissaan.

Osallistumiseen vaaditaan AKC:n erikseen myöntämä koiran tunnistusnumero, joita aletaan myöntää lokakuun alusta lähtien. Tunnistusnumerolla rekisteröityjen koirien omistajat voivat liittyä alennettuun hintaan AKC:n ylläpitämään löytökoirarekisteriin, ja he voivat myös suorittaa koirillaan ”hyvän koirakansalaisen” (Good Canine Citizen) kokeen sertifikaatteineen.
AKC:n mukaan kennelklubi haluaa ulottaa toimintaansa yhä useampiin lemmikkikoirien omistajiin ja edesauttaa vastuuntuntoista koiran omistamista.

Uusia DNA-testejä

Englannissa toimivan Animal Health Trust’in tutkijat ovat todenneet, että ranskanbulldogeilla ja australianpaimenkoirilla nuoruusiän harmaakaihia aiheuttava geenimutaatio on sama kuin staffordshirenbullterriereillä ja bostonterriereillä.

AHT on kehittänyt DNA-testin, jolla koiran poskisolunäytteestä voidaan todeta, onko koira mutaation suhteen, terve, kantaja vai sairas. Testi maksaa 67 puntaa eli noin 75 euroa.
Englannin kennelklubi on puolestaan päättänyt, että se merkitsee kaikkien neljän rodun DNA-testin koirien tietokantaan lyhenteellä HC-HSF4. Englannissa AHT toimittaa koirien testitulokset suoraan kennelklubille, ja tieto koiran testituloksesta merkitään myös koiran ja sen jälkeläisten rekisterikirjoihin.

AHT tarjoaa nyt myös mm. kiinanharjakoirilla tavattavan linssiluksaation (PLL) osalta DNA-testiä, jonka hinta on 40 puntaa eli noin 45 euroa. Tämäkin testi voidaan tehdä poskisolunäytteestä.

Lisätietoja AHT:n testeistä ja lähetelomakkeita: www.aht.org.uk


Uutisia ulkomailta 1/2009

Valkoisen talon koira

Viimeisimpien tietojen mukaan Valkoiseen taloon tulee koira aprillipäivänä ja se on rodultaan portugalinvesikoira.

Yhdysvaltain uusi presidentti Barack Obama lupasi jo vaalikampanjan aikana kouluikäisille tyttärilleen koiran, mikäli tulee valituksi.

Tämän jälkeen koiran rodusta on ollut paljon spekulaatioita, ja mm. USA:n kennelklubi AKC järjesti nettiäänestyksen sopivimmasta koirarodusta sen jälkeen, kun kävi ilmi, että toinen tyttäristä on lievästi allerginen.

Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Obama erehtyi mainitsemaan, ettei valintaa ole tehty, mutta harkinnassa on eläinsuojasta hankittu koira, esimerkiksi ”labradoodlen”- nimellä tunnettu labradorin ja villakoiran sekoitus tai portugalinvesikoira.

Tämä sai tietenkin amerikkalaiset rotukoirien harrastajat takajaloilleen, joiden mielestä Valkoiseen taloon presidentti George W. Bushin kahden skotlanninterrierin seuraajaksi sopii vain rekisteröity rotukoira.

Sittemmin rouva Obama on kertonut lehtihaastattelussa oman valintansa olevan portugalinvesikoira, joskin hän huomautti, että hänellä on perheessä vain yksi ääni neljästä. Tyttäristä Malia on 10-vuotias ja Sasha 7.

Portugalinvesikoirat ovat saaneet viime aikoina paljon julkisuutta maan pääkaupungissa, sillä keväällä aivokasvainleikkauksen läpikäyneellä senaattori Edward Kennedyllä on kaksi rodun edustajaa. Niitä on kuvattu mm. sairaalakäynnillä senaattorin luona sekä vierailemassa USA:n senaatissa Kennedyn työpaikalla.

Yhdysvaltain presidenttien koirista löytyy historiallinen katsaus SKKY:n internetsivuilta osoitteesta www.toydogs.net>SKKY Tiedote.


Rotumääritelmämuutoksia Iso-Britanniassa

Englannissa viime vuoden puolella rotukoirien terveydestä syntyneen kohun seurauksena Englannin kennelklubi on muuttamassa useiden rotujen rotumääritelmiä.

FCI (ja Suomi) noudattaa Englannin kennelklubin rotumääritelmiä niissä tapauksissa, joissa rodun kotimaa tai vastuumaa on Iso-Britannia.

Rotumääritelmämuutokset ovat lausuntokierroksella rotujärjestöissä, ja kun Englannin kennelklubi on ne hyväksynyt, ne hyväksytään FCI:ssä ja otetaan käyttöön sen jäsenmaissa.
SKKY:n edustamien rotujen osalta muutoksia on tulossa mm. seuraavien rotujen rotumääritelmiin (muutokset ja lisäykset kursivoituina, poistot punaisella):

- Englanninkääpiöterrieri: Silmät: Hyvin tummat tai musta ilman, että iirikset erottuvat. Suhteellisen pienet, mantelinmuotoiset, vinoasentoiset, säihkyvät.

-Kiinanharjakoirat: Käpälät: Liioitellut Jäniksenkäpälät, kapeat ja hyvin pitkät. Varsinkin etukäpälissä nivelten väliset pienet luut erityisen pitkät, aivan kuin ne muodostaisivat ylimääräiset nivelet. Kynnet kohtuullisen pitkät, minkäväriset tahansa. ”Sukat” eivät saa ylettyä rannetta ylemmäksi, karvoja mieluiten vain varpaissa. Käpälät eivät käänny sisään eivätkä ulos.

- Kingcharlesinspanieli: Pää: Kallo suhteellisen suuri suhteessa koiran kokoon, kupolimainen ja täyteläinen silmien alta. Kirsu musta, erittäin lyhyt ja ylöspäin kohti kalloa kääntynyt. Silmät: Hyvin Suhteellisen suuret ja tummat, kaukana toisistaan,edestä katsottuna kasvolinjan puolivälissä sijaitseva; miellyttävä ilme. Käpälät: Tiiviit, vahvapäkiäiset ja runsaskarvaiset, pyöreät ns. kissankäpälät. Varpaat hyvin kaareutuneet. Toisinaan keskimmäiset päkiät ja kynnet ovat yhteenkasvaneet.

- Lhasa apso: Yleisvaikutelma: Tasapainoinen ja vankka, runsas liioittelematon karvapeite.
Pää: Silmien yli laskeutuvat karvat sekä kuonokarvat ovat runsaat ja pitkät pitkät haittaamatta koiran näkökykyä. Pitkät kuonokarvat. Karvapeite: Peitinkarva on pitkää, raskasta, suoraa ja kovaa; ei villavaa eikä silkkistä. Aluskarvaa on kohtuullisesti. Karvapeite ei saa koskaan haitata koiran liikuntaa.

- Yorkshirenterrieri: Karvapeite: Rungossa karva on kohtalaisen pitkää, täysin suoraa (ei laineikasta) ja kiiltävää, ei saa koskaan haitata koiran liikuntaa.

Internet-rekisteröinnit voimakkaassa kasvussa Iso-Britanniassa

Englannin kennelklubi avasi viime vuoden joulukuussa internetissä tapahtuvan pentueiden online-rekisteröinnin kaikille kasvattajille. Samaan aikaan verkossa tapahtuneet rekisteröinnit ovat kasvaneet voimakkaasti.

Iso-Britanniassa otettiin käyttöön kennelnimen haltijoille tarkoitettu online-rekisteröinti syyskuussa 2006. Järjestelmää laajennettiin rekisteröityihin kasvattajiin (ns. accredited breeders) heinäkuussa 2007.

Vuoden 2007 aikana internetin kautta rekisteröitiin 8635 pentuetta, yhteensä lähes 48000 pentua. Vuonna 2008 verkon kautta rekisteröitiin jo lähes 13000 pentuetta, yhteensä yli 67000 pentua, eli 25% kaikista rekisteröinneistä.

Nyt tämän vuoden tammikuussa 37% kaikista rekisteröinneistä tapahtui internetin kautta. Online-rekisteröintijärjestelmä on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa. Yksityiset koiranomistajat puolestaan saavat internettilin avattuaan oman kotisivun, jolta löytyvät heidän nimiinsä rekisteröityjen koirien tiedot sukutauluineen.

Yhdysvaltain kennelklubilla AKC:lla on käytössä samantapainen online-rekisteröintijärjestelmä, joka sekin on lisännyt suosiotaan ja vuonna 2007 jo kolmannes kaikista rekisteröinneistä tehtiin internetin kautta.

USA:n rekisteröintijärjestelmä poikkeaa meikäläisestä järjestelmästä siten, että kasvattaja rekisteröi koko pentueensa, minkä jälkeen pentujen uudet omistajat rekisteröivät erikseen eri maksusta ostamansa pennun. Näitä ns. omistajarekisteröintejä on viime vuosina markkinoitu voimallisesti, ja uuden koiran omistajalle tarjotaan mm. ilmainen ensikäynti eläinlääkärillä, 60-päivän lemmikkieläinvakuutus, Pennunomistajan opas ja koiran tietojen tallentaminen löytöeläinrekisteriin alennettuun hintaan.

Norjan kennelklubi puolestaan tarjoaa internetin kautta tapahtuvista rekisteröinneistä tuntuvan alennuksen paperisiin rekisteröinteihin verrattuna.

Uusia määräyksiä koiran lähettämisestä lentorahtina USA:an

Yhdysvalloissa on tullut helmikuun alusta voimaan uusi asetus eläinten kuljettamisesta maahan lentorahtina.

Asetuksen mukaan ulkomailta Yhdysvaltoihin lentorahtina lähettävät eläimet on lähetettävä kansainvälisen lentokuljetusliiton IATA:n hyväksymän tai muun hyväksytyn huolitsijan välityksellä. Näin ollen kuka tahansa koiranomistaja ei voi enää itse lähettää koiraansa lentorahtina USA:aan.

Uusi määräys ei koske henkilöitä, jotka matkustavat itse mukana lennolla ja joiden koirat matkustavat joko matkustamossa tai matkatavarana. Määräys ei myöskään koske USA:sta ulkomaille tai USA:ssa sisäisenä lentorahtina lähetettäviä koiria.

Ulkomaiset rekisteröinnit

Ruotsi

Ruotsin rotukoirien rekisteröinnit ylittivät 60000 jo viidettä vuotta peräkkäin. Viime vuonna rekisteröitiin yli 61000 koiraa, mikä on hieman edellisvuotta vähemmän. Ruotsin kennelklubi SKK toteaakin, että pentuerekisteröinnit alkoivat laskea viime vuoden toisella puoliskolla maailman taloustilanteen heikentyessä.

Ruotsin rekisteröintitilastoja johtaa saksanpaimenkoira (yli 2600 koiraa). Toisena on labradorinnoutaja (yli 2300 koiraa) ja kolmantena kultainen noutaja (n.2200). Suosituin kääpiökoira oli edelleenkin 7. sijalla oleva cavalierking- charlesinspanieli (1165).

Siinä missä listan kärjessä olevien rotujen rekisteröinnit laskivat (kultainennoutaja yli 400 koiralla), chihuahuat lisäsivät suosiotaan. Lyhytkarvaisia rekisteröitiin 1139 ja pitkäkarvaisia chihuahuoita 1081. Ne pitivätkin hallussaan 8. ja 9. sijaa. Kiinanharjakoirat olivat sijalla 13. Niitä rekisteröitiin viime vuonna 915.

Norja

Myös Norjassa viime vuoden suosituin rotu oli saksanpiamenkoira kultaisennoutajan pitäessä kakkostilaa. Norjalaisten oma rotu, norjanharmaahirvikoira oli kolmantena ja cavalier neljäntenä. Viidentenä oli bordercollie ja kuudentena labradorinnoutaja ennen englannin- ja gordoninsettereitä. Norjassa rekisteröitiin viime vuonna lähes 32000 koiraa, joista 2600 oli tuontikoiria.

Iso-Britannia

Englannin kennelklubin rekisteröinnit kasvoivat viime vuonna 0,4% edellisvuoteen verrattuna huolimatta loppuvuoden maailmanlaajuisesta talouden taantumasta ja rotukoirien saamasta kielteisestä julkisuudesta. Myös näyttelykäynnit lisääntyivät.

Vuoden 2008 kokonaisrekisteröintiluku oli 271719, mikä on yli 1000 koiraa enemmän kuin vuonna 2007.

Kymmenen suosituimman rodun kärki pysyi samana jo kuudetta vuotta peräkkäin. Rekisteröintejä johtavat labradorinnoutajat, joita rekisteröitiin yli 45000. Niiden lähin kilpailija, cockerspanieli, on kaukana kakkossijalla 22500 koiran rekisteröinneillään. Kolmantena olivat englanninspringerspanielit.

Brittien suosituin kääpiökoira on cavalierkingcharlesinspanieli. Suurimmat rekisteröintien lisäykset kirjattiin kuitenkin ranskanbulldogeissa ja lyhytkarvaisissa chihuahuaoissa, joiden lukumäärä nousi 49%.

Yorkshirenterriereitä rekisteröitiin lähes 4000. Yksittäisistä roduista mainittakoon pomeranianit (830), kiinanharjakoirat (638), griffonit (224), bichon havanais (140), coton de tuléar (101), englanninkääpiöterrieri (117), löwchen (121), bolognese (136), japanese chin (279), maltankoira (624), kingcharlesinspanieli (187), bostoninterrieri (566), kleinspitz (157), lhasa apso (5117), ranskanbulldoggi (1025) ja schipperke (62).

Englannin kennelklubin mukaan useiden perinteisesti typistettyhäntäisten rotujen rekisteröinnit ovat laskeneet tuntuvasti sen jälkeen, kun maahan tuli hännäntypistämiskielto vuonna 2006.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa suosituin rotu oli viime vuonna labradorinnoutaja - nyt jo 18. vuotta peräkkäin. Sen valta-asema on tuskin uhattuna lähivuosinakaan, sillä rotua rekisteröitiin viime vuonna yli kaksi kertaa enemmän kuin mitään muuta rotua.

Top Ten- listan toisena on yorkshirenterrieri saksanpaimenkoiran ollessa kolmanteja ja kultaisennoutajan neljäntenä. Beagle löytyy sijalta 5, bokseri sijalta 6 ja mäytäkoirat sijalta 7. Kahdeksantena on viime vuosina kohti kärkeä kivunnut englanninbulldoggi, joka on erityisen suosittu USA:n länsirannikon suurissa kaupungeissa.

Listan 10. on shih tzu, joka on ollut perinteisesti kaupunkilaisten suosima rotu. Suurimmat kasvuluvut löytyvät nekin kaupunkioloihin sopivista koiraroduista. Viimeisten 10 vuoden aikana esimerkiksi ranskanbulldogin rekisteröintien lisäys on lähes 500%, cavalierien yli 200% ja griffonien yli 70%.