Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Puheen­johtajan palstat - 2003 - 2003-04Kenellä on suora linja Kennelliittoon?

Kenellä on suora linja Kennelliittoon?

Moskovan oligarkit ja muu bizneseliitti ovat kokeneet kovia juuri joulun alla. Kansainvälinen talouslehti Financial Times kertoo, miten maan rikkaimman miehen Mihail Hodorkovskin pidätyksen lisäksi levottomuutta on herättänyt presidentti Putinin toteuttama puhelinvaihto-operaatio, jossa 28 liike-elämän johtajaa on joutunut palauttamaan Kremliin suoran linjan taanneet vertushka-puhelimensa ja sitten arvailemaan, kuka on edelleen suosiossa, eli kenelle presidentti suoran linjan uudelleen suo.

Näitä kuvioita pohtiessa ei voi olla leikittelemättä ajatuksella: Jos meidän Kennelliitomme päättäjillä olisi käytössä samanlainen kuumien linjojen systeemi, kenellekähän näitä puhelimia jaettaisiin?

Vielä vajaa kymmenen vuotta sitten olisin voinut todeta huoletta useimmilla rotujärjestöillä (myös meillä vähäisillä "käppänätantoilla") olleen sellaisen tunteen, että meillä oli suora linja Kennelliiton hallitukseen. Jos käsittelyyn oli tulossa meille tärkeitä asioita tai jos joku hallituksen kyynärpäitä käyttäen eteenpäin rynnivä jäsen yritti kävellä meidän ylitsemme, voimme aina soittaa hallituksen puheenjohtajalle Juhani Hirvensalolle, ja asiat yleensä järjestyivät, ja häntä nähtiin jopa meidän näyttelyissämme, niin beaglemies kuin olikin. Ja hänen myötävaikutuksellaan mm. Kennelliiton uusia sääntöjä laativaan toimikuntaan kutsuttiin meitä kenneletablissemangin ulkopuolisia dissidenttejä, koska haluttiin saada aikaan koko kenttää palvelevat säännöt.

Entäpä nyt? Reilut kaksi vuotta sitten minä SKKY:n edustajana matkasin muiden muassa Jyväskylään Kennelliiton valtuuston kokouksiin ja yleiskokoukseen vaihtamaan liiton johtoa ja varmistamaan, että muuttuvassa kennelkentässämme kaikkien ryhmien ääni tulisi kuuluviin. Mutta kuinka kävikään? Jos metsästys- ja käyttökoiraharrastajat luulivat maailmansa romahtaneen, he ovat varmasti yllättyneet iloisesti, sillä entinen meno jatkuu.

Jo viime vuonna "pojat" jakoivat hallituspaikat kotimaisten rotujen ja käyttökoiraharrastajien kesken, ja samalla tavalla näytti käyneen tänäkin syksynä.

Sen sijaan rotujärjestöjen (varsinkin meidän ei-palvelus- ja metsästyskoiraharrastajien) yli on kävelty mennen tullen - nyt viimeksi syksyllä, jolloin Kennelliiton näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunta alkoi järjestelemään tuomarikollegioita meidän puolestamme ja ilmoitti käynnistävänsä 9.ryhmän roduissa tuomareiden "täydennyskoulutuksen" ja ottavansa itselleen oikeuden nimittää rotujärjestöjen sijasta kollegiotuomarit itse.

Näyttääkin siltä, että jos jollakin on näyttely- ja ulkomuototuomarikoulutusasioissa suora linja omaan Kremliimme, sellaista ei ole ainakaan niillä rotujärjestöillä, jotka ovat yrittäneet pitää kiinni valtuuston vahvistamista oikeuksistaan tuomarikoulutusasioissa eivätkä ole myöskään hoksanneet värvätä tuomarikoulutukseensa kyseisen toimikunnan jäseniä (joiden luulisi pidättäytyvän näistä tehtävistä jo jääviyssyistä).

Kennelliiton jalostustieteellisellä toimikunnalla tietenkin olettaisi olevan suora linja rotujärjestöihin, mutta onko? Toimikunnan viimeaikaisten päätösten perusteella näyttää pikemminkin siltä, että toimikunta kuuntelee mieluummin liiton kassaan isot rekisteröintimaksutulot tuovia koirantuottajia kuin rotujärjestöjä, joilla sentään pitäisi olla jonkinlainen vastuu (ja myös tieto) roduistaan. Mutta toisaalta, eihän toimikunnassa ole kunnollista rotujärjestöedustustakaan, vaan se on miehitetty erilaisilla eläinlääkäreillä ja "kokonaisvaltaisen jalostuksen" puolestapuhujilla, joille rodunjalostus tuntuu olevan punainen vaate.

Itse asiassa ainoa asia, jossa päättäjät ovat viime aikoina kuulleet aktiiviharrastajia, on epäonnistunut näyttelysääntö, jota alettiin kiireellä korjata sen jälkeen, kun liiton toimistoon tulvi satoja valtuustoaloitteita vanhojen sääntöjen palauttamisesta.

Nyt nämä aktiivit ovat kyselleet, mitä asiaa aletaan seuraavaksi ajaa. Oma neuvoni on, että odotetaan ensi syksyn yleiskokousta, sillä jos näyttelyasiassa saadaan satoja ihmisiä liikkeelle, satojen valtakirjojen kerääminen omien edustajien valitsemiseksi valtuustoon ei ole konsti eikä mikäään, ja toki on aika tehdä "kenneleliitillemme" selväksi, että vertushka-puhelimien aika on ohi.

***

SKKY:n jäsenistön ja jäsenyhdistysten aktiivisuus tuli jälleen kerran osoitetuksi rotujärjestömme syyskokouksessa. Kun paikalla oli tupa täynnä porukkaa ja henkilöjäsenten lisäksi kaikkien jäsenyhdistysten edustajat, ensisilmäyksellä olisi kuvitellut vähintäänkin jonkin tasoisen keikauksen olevan tekeillä. Päin vastoin: väki oli varmistamassa, ettei mitään keikauksia tehdä, ja niinpä kaikki valinnat tehtiin yksimielisesti ilman äänestyksiä.

Vanhan (ja useimmiten päättäjien epäsuosiossa olevan) rotujärjestökonkarin sydäntä lämmitti paikalla olijoiden tuki, ja niin lämmittivät myös en monet sähköposti- ja puhelinvastaajaviestit, jotka olivat odottamassa ehtiessäni kokouksesta kotiin. Kiitos niistä!

***

Toisaalla tässä lehdessä on varoittavaa tekstiä koiranpentujen salakuljetuksesta ja sekarotuisten pentujen kaupasta. Haluan myös varoittaa toisesta, tänä syksynä esille tulleesta ilmiöstä, eli erilaisten ilmaisten kännykkäpuhelujen ja niiden verkostomarkkinointiin liittyvien edustajuuksien kauppaamisesta koiraharrastajille. Näyttää siltä, että toimintaan on värvätty mukaan kennelmaailman vaikuttajayksilöitä kuten tuomareita. Itsekin sain alkusyksystä puheluja ruotsalaiselta herralta, joka ehdotti tapaamista edustajansa kanssa, mutta kieltäytyi kertomasta puhelimessa, mistä hänen esittämässään liikeideassa oli kyse. Kieltäydyin tapaamisista, kun en ole ennenkään lähtenyt liikkeelle hämärältä kuulostavien busineksien perään.

Ennen kuin kukaan ostaa elinikäisten ilmaispuhelujen toivossa liittymiä ja maksaa suurten tulojen (tai serttien) toivossa lähes 700 euron maksun edustajaksi ryhtymisestä, hänen kannattaa käydä ensin kuluttajviraston internet-sivuilla katsomassa, mitä siellä kerrotaan pyramidi- tai verkostomarkkinoinnista.

Siitäkin huolimatta, kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta.

Kirsti Lummelampi