Suomen Kääpiökoirat ry - Arkisto - Puheen­johtajan palstat - 2000 - 2000-02Järjen käyttö ei ole kiellettyä

Järjen käyttö ei ole kiellettyä

Sanotaan, ettei järjen käyttö ole kiellettyä, eikä sen pitäisi olla kiellettyä myöskään meidän harrastustamme koskevassa päätöksenteossa, vaikka sitä ei aina uskoisikaan, kun kuuntelee ja lukee mitä Kennelliittomme hallituksen päätöksiä ja sen korkeimpien luottamushenkilöiden kannanottoja. Pykäläkoukeroita ja niiden perusteluja lukiessa tulee kyllä eittämättä mieleen, että terve järki on touhusta kaukana, ja vielä kauempana ovat jäsenistön, eli tämän byrokratian maksumiesten mielipiteet.

Hiemankin pitempään harrastuksessamme mukana olleet ovat myös oppineet, ettei mistään kannata yllättyä, sillä aina tuolla korkeammissa sfääreissä onnistutaan lyömään koko sakki ällikällä!

Juuri tällä hetkellä, kesän kynnyksellä, harrastajakuntaa puhuttaa kaksi koko koiranjalostukseen ja harrastuksemme tulevaisuuteen vaikuttavaa asiaa: Kennelliiton hallituksen pikapäätös typistettykorvaisten ja -häntäisten koirien sulkemisesta näyttelyiden ja kokeiden ulkopuolelle lopettamalla poikkeuslupakäytännön sekä näyttelysääntöesitys.

***

Aloitetaan typistettyhäntäisten ja -korvaisten koirien kohtalosta. Harvoin on Kennelliiton hallitus ryhtynyt niin pikaisesti toimiin - ja toimistaan tiedottamiseen - kuin päättäessään ennakoida mahdollisia maa- ja metsätalousministeriön tulevia päätöksiä typistettyjen koirien osallistumisesta näyttelyihin. Itse asiassa, liiton hallitus ja toimisto löivät ainakin minut ällikällä, sillä tiedote asiasta lähti Suomen Tietotoimistoon ja muille tiedotusvälineille jo ennen kuin asiasta oli ehditty tiedottaa Kennelliiton jäseninä oleville rotujärjestöille tai vaikkapa valtuuston jäsenille, tai ennen kuin päätöstä koskeva pöytäkirjapykälä oli edes kirjoitettu (ainakaan juhannukseen mennessä emme olleet vielä pykälää saaneet.)

Lehdistötiedotteessaan Kennelliiton toimitusjohtaja esittää päätöksen perusteluksi maa- ja metsätalousministeri Hemilän sanomiset eräässä televisio-ohjelmassa. Olisi tietysti luullut, että me kaikki jollakin tavalla politiikan tekoa seuranneet olisimme perillä siitä, että ministerit ja poliitikot sanovat yhtä ja toista - varsinkin televisio-ohjelmissa ohjelman näkökulmasta riippuen. Olisi luullut, että jos Kennelliiton hallitus ei tätä tiedä, hallituksen varapuheenjohtaja uutena kansanedustajana olisi voinut valistaa muita päättäjiä, onhan hänkin ehtinyt jo olla mukana parissakin mediaoperaatiossa.

Nyt sitten Kennelliiton hallitus patistaa koirien tuontia harkitsevia tuomaan koiransa äkkiä ja hakemaan poikkeuslupia vaikka millaisilla epävirallisilla papereilla, koska hallitus tekee kaikkensa, että ennen lokakuun alkua annetut poikkeusluvat olisivat voimassa koiran eliniän.

Ei kai Kennelliiton hallitus kuvittele, että vastuuntuntoiset kasvattajat ryysivät tuomaan uutta jalostusmateriaalia vain hännän pituuden perusteella? Kyllä kasvattajat käyttävät kallisiin tuonteihinsa huomattavasti enemmän harkintaa, ja se tulisi niin meidän päättäjiemme kuin ministeriön virkamiestenkin tietää. Jolleivat tiedä, heille pitäisi kertoa selväsanaisesti sen sijaan, että yritetään saada "rosvoja kiinni".

Kuka on tehnyt ministeriön virkamiehille selväksi, että kieltojen seurauksena suomalaisen koiranjalostuksen taso kärsii, sillä meillä ei ole enää saatavissa parasta mahdollista jalostusmateriaalia niistä maissa, joissa typistäminen sallitaan. Enpä usko, että joku amerikkalainen kasvattaja on valmis jättämään koko griffon- tai yorkkipentueensa pitkähäntäiseksi siltä varalta, että suomalainen kasvattaja haluaa parhaan pennun päältä? Tai myymään tai lainaamaan parastaan Suomeen, jos koiraa ei voida viedä näyttelyihin hankkimaan myös kasvattajan jalostustyölle meriittiä?

Ehkäpä meidän on aika puuttua itse asiaan ja yrittää varmistaa, että ministeriön virkamiehet ymmärtävät myös tämän puolen asiasta - siitäkin huolimatta, että Kennelliiton johtohenkilöt ovat väläytelleet sellaistakin, että me Kennelliiton jäseninä olevat Suomen kansalaiset emme saa olla yhteydessä ministeriöihin ilman liiton lupaa! (Itse olen kyllä ollut alun alkaenkin sitä mieltä, että Kennelliiton ei olisi pitänyt ryhtyä epäloogiseen poikkeuslupasekoiluunsa - olisi ollut parempi antaa ministeriön tehdä päätökset ja myöntää poikkeusluvat.)

***

Uudesta näyttelysääntöesityksestä kuuluu siitäkin kummia, ja kentän aktiiviharrastajat ovat syystäkin huolissaan, sillä he epäilevät liiton hallituksen yrittävän jälleen kerran vanhaa jäsenten yli kävelyä heidän mielipiteestään piittaamatta.

Viime vuonna lanseerattu näyttelysääntöesityshän sai tyrmäävän vastaanoton niin rotujärjestöiltä kuin muiltakin Kennelliiton jäseniltä. Nyt olemme lukeneet Koiramme-lehdestä, että uusi näyttelysääntöesitys on hyväksytty hallituksessa tietyin korjauksin. Mikä tämä esitys on, sitä ei kukaan tunnu tietävän, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että esitys on tarkoitus tuoda Kennelliiton valtuustoon hyväksyttäväksi läpihuutojuttuna ilman, että jäsenistölle annetaan mahdollisuutta käydä perusteellista keskustelua asiasta.

Liiton hallituksen puheenjohtaja on todennut Koiramme-lehdessä, miten hyvät nykyiset sääntömme ovat. Jos niin on, toivon, että puheenjohtaja edustaa hallituksen kantaa, ja näyttelysääntöjen FCI-remontti jätetään tekemättä - niin on tehnyt Ruotsikin, eikä heitä ole erotettu FCI:stä!

Tulee kysyneeksi, minkä verran on neuvoteltu yhteistyöstä Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa, sillä muodostavathan nämä maat niin tärkeän blokin myös FCI:ssä, että niiden sanalla luulisi olevan jotain painoa.

Meillä ei ole myöskään mitään syytä kyyristellä FCI:n edessä, ja toivonkin, että meidän edustajamme FCI:ssä alkavat pikku hiljaa ajaa meidän etujamme sen sijaan, että yrittävät väkisin taannuttaa meidän harrastustamme FCI:n banaanitasavaltojen tasolle.

Sillä välin toivon, että hallitus käyttää omia tiedotuskanaviaan ja julkistaa ehdotukset mahdollisimman pian, sillä kyllä niiden pitäisi kestää päivänvalo!

Hyvää kesää!

Kirsti Lummelampi