Kiinanharjakoira

Rotumääritelmä

Kiinanharjakoira on historialtaan hyvin vanha ja ollut joskus harvinainen rotu maailmassa. Nykyisin se on suosittu seurakoira ympäri maailman. Rodun alkuperäiset cobby- ja kauris-tyyppimallit ovat pääosin sulautuneet yhdenlaiseksi rakenteeltaan solakaksi koiraksi, vaikka edelleen puhtaitakin tyyppimalleja löytyy. Korkeudeltaan koira on 30 cm kumminkin puolin vaikka isompiakin yksilöitä on. Muunnoksina rodussa on sekä karvaton että täysin karvainen vaihtoehto. Optimaalinen karvaton versio on täysin karvaton rungoltaan; karvoituksenaan päälaelta niskaan ulottuva harja, tassukarvat sekä hännän karvoitus. Karvaisen muunnoksen rungon peittää harsomainen peitinkarva – pitkä ja pehmeähkö sekä lyhyempi aluskarva. Kummatkin muunnokset ovat virallisesti saman rodun edustajia eikä niitä erotella esim. näyttelykehässä. Karvainen versio on nimeltään puuterihuisku tai powder puff.

Luonteeltaan kiinanharjakoira on vilkas ja iloinen, ihmiseen läheisesti kiintyvä koira. Rotu sopii kaikkeen harrastukseen kunhan motivointi on sopiva.

Karvattomat on suojattava kylmältä, sateelta, tuulelta ja myös auringolta asiaankuuluvalla vaatetuksella tai suojalla. Myös puuterihuisku saattaa tarvita suojaa kylmältä ja sateelta.

Ensimmäiset rodun yksilöt tulivat Suomeen 1970-luvulla ja vuosittain niitä rekisteröidään tällä hetkellä n. 400 yksilöä.

Rotua harrastavana yhdistyksenä on Suomen Kiinanharjakoirat ry, joka päivittää sivuillaan myös voitokkaimpien harjakoirien tietoja.

Ensimmäiset kiinanharjakoirat tulivat Suomeen 1970-luvulla, ja vuosittain niitä rekisteröidään yli 400 yksilöä.

Lisätietoja Suomen Kiinanharjakoirat ry:n  kotisivulta

Suomen Kääpiökoirat ry – Finnish Toy Dog Club

on Suomen Kennelliiton virallisen kennelorganisaation piirissä toimiva rotujärjestö. Se perustettiin nykyisessä muodossaan vuonna 1986, jolloin kääpiö­koiraharrastajat saivat Suomen Kennelliitolta rotujärjestöoikeudet jatkaen kääpiökoirien osalta entisen Suomen Seura- ja Kääpiökoira yhdistyksen toimintaa. Yhdistys on aloittanut toimintansa vuonna 1922 Suomen Kennelklubin Liitto-osasto-nimisenä.

Social
Ajankohtaista