Rotumääritelmä

Lhasa apsot ovat kotoisin Tiibetistä, missä ne tunnetaan nimellä Apso Seng Kye, eli haukkuvana leijonavahtikoirana alkuperäisen tehtävänsä mukaan. Siinä missä suuret tiibetinmastiffit suorittivat vahtikoiran tehtävää ulkona, lhasa apsot olivat sisäkoiria hälyttämässä vieraiden tulosta.  Tämän roolin ne täyttävätkin erinomaisesti, sillä ne ovat älykkäitä, tarkkakuuloisia ja valppaita koiria.

Lhasa apson rakenne ja ulkomuoto ovat muovautuneet Tiibetin karujen olosuhteiden mukaan: sillä on runsas, kova peitinkarva ja suurilta lämpötilavaihteluilta eristävä aluskarva, sekä silmiä kirkkaalta auringolta ja pölyltä suojaava päätukka, miltei ihmismäinen silmien ilme ja tiibettiläisroduille ominainen alapurenta. Tyypillinen lhasa apso on myös hyvin ketterä voidakseen liikkua vaivattomasti kotimaansa vaikeakulkuisessa maastossa. Vaikka lhasa apsot ovat kautta aikojen viihtyneet ihmisen läheisyydessä, ne eivät kuitenkaan ole mitään sylikoiria, vaan itsenäisiä ja omanarvontuntoisia koiria.

Rotumääritelmän mukaan lhasa apson ihannesäkäkorkeus on uroksilla 25,4 cm narttujen ollessa hieman pienempiä. Käytännössä hyväksytään poikkeama koon ylärajasta 30 cm saakka, kunhan koiran mittasuhteet ovat oikeat.  Aikaisemmin arvostettiin erityisesti kullanvärisiä koiria, joilla oli mustat karvan latvat varsinkin korvissa. Tänä päivänä kaikki värit ovat samanarvoisia, ja väritys voi vaihdella yksivärisestä valkoisesta tai kullankeltaisesta mustaan ja näiden yhdistelmiin, ns. particoloreihin.

Lhasa apsot eivät ole joka perheen koiria, sillä niiden turkki on työläs ja vaatii viikottaista pesua ja föönausta, minkä lisäksi koiraa on harjattava ja kammattava myös pesujen välillä etenkin pentukarvan vaihtuessa, jolloin turkki menee helposti takkuun. Näyttelyissä päätukka ja partakarvat ovat vapaina, mutta kotioloissa ne yleensä palmikoidaan tai sidotaan kumilenkeillä.

Lhasa apsot tulivat länteen vuosisadan vaihteessa tutkimusmatkailijoiden mukana. Ne tunnettiin aluksi lhasan terriereinä. Englantiin ensimmäinen lhasa tuotiin vuonna 1901. Yhdysvaltoihin ensimmäiset rodun edustajat tulivat 1930-luvulla, jolloin mm. 13. Dalai Lama lahjoitti kolme lhasa apsoa herra ja rouva Cuttingsille.  Suomeen ensimmäiset apsot tulivat Englannista vuonna 1966. Sittemmin koiria on tuotettu Euroopasta ja 1990-luvulla erityisesti USA:sta. Nykyisin rotua rekisteröidään 70-80 koiraa vuodessa.

Rodun harrastajilla on oma rotua harrastava yhdistyksensä, Lhasa Apsot r.y.

Lisätietoja yhdistyksen kotisivuilta

Photo: David Dalton