Rotumääritelmä

Bolognese on bichonien sukuun kuuluva, historialtaan hyvin vanha kääpiökoira. Sen kotimaa on Italia, josta se on levinnyt muualle Etelä- ja Keski-Eurooppaan.
Bolognese on kuitenkin koko Euroopassa varsin harvinainen rotu. Suomeen tulivat ensimmäiset bologneset vuonna 1989. Vuosittain Suomessa rekisteröidään muutamia kymmeniä yksilöitä. Rodun taso on kirjava.

Bolognese on sirorakenteinen. Uroksen säkäkorkeus vaihtelee 27 cm:stä 30 cm:iin ja nartun 25 cm:stä 28 cm:iin. Paino vaihtelee 2,5:stä 4 kiloon. Bolognesen pitkä ja runsas turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Väriltään turkin tulee olla ehdottomasti valkoinen.

Luonteeltaan bolognese on rauhallinen, oppivainen ja vieraita kohtaan hivenen varautunut. Omistajalleen se on hyvin uskollinen. Pienestä koostaan huolimatta bolognese pitää liikunnasta ja ulkoilee reippaasti.

Ensimmäinen bolognese-kansainvälinen valio Suomessa:
FIN, S, EST, LV MVA BaltW-00 Garellan Chérie 
om. Helena Pajulahti

Bolognese-rodun jalostusvaatimukset

SKKY:n hallitus on kokouksessaan 4.6.1998 todennut, että jalostukseen tulee käyttää ainoastaan rodunomaisia ja terveitä yksilöitä. Samalla vahvistettiin seuraavat vähimmäisvaatimukset jalostukseen käytettäville koirille:

  • narttu: näyttelyistä vähintään erittäin hyvä palkinto avoimessa luokassa
  • uros: näyttelyistä vähintään erinomainen avoimessa luokassa
  • molemmilla tulee olla suoritettu polvitarkastus (patella luxatio) ja silmätarkastus (HC ja PRA), ja koirien tulee olla terveitä.

Lisäksi suositellaan, että kasvattaja on suorittanut kasvattajan peruskurssin sekä allekirjoittanut kasvattajan sitoumuksen ennen pentueen teettämistä.

Alajaosto

Bolognese-rodun harrastajille on perustettu 20.9.2009 oma alajaosto, johon voi liittyä ottamalla yhteyttä jäsensihteeriin, e-mail: jasensihteeri.bolognese (at) toydogs.net. Alajaoston jäsenten tulee olla myös SKKY:n henkilöjäseniä. Alajaoston omat internetsivut löydät tästä.

Piirroskuva: Marjut Koppanen