Rotumääritelmä

Maltankoira on yksi vanhimpia tunnettuja koirarotuja. Se oli laajalle levinnyt Välimeren kulttuuripiirissä jo ennen ajanlaskumme alkua. Tosin sen täsmällistä alkuperää ei tunneta, sillä vaikka sen nimi viittaakin Maltan eli muinaisen Melitan saareen, sen uskotaan olevan kotoisin pikemminkin Italiasta. Renessanssin aikana maltankoira nousi suureen suosioon eri maiden hoveissa, ja monet ruhtinaat ja ruhtinattaret on ikuistettu maltankoirineen kuuluisien taiteilijoiden maalauksissa.

Suomeen ensimmäiset maltankoirat tulivat jo vuosisadan alussa. Sittemmin kanta hävisi, mutta uusia koiria tuotiin maahamme Ruotsista 1940-luvulla. Maltankoirien suosio on pysynyt hyvin vakaana. Vuosittaiset rekisteröintimäärät pyörivät 50-60 paikkeilla.

Maltankoira on hyvin sirorakenteinen. Uroksen säkäkorkeus vaihtelee 21 cm:stä 25 cm:iin ja nartun 20 cm:stä 23 cm:iin. Paino vaihtelee kolmesta neljään kiloon. Maltankoiralla on hyvin runsas, tiheä ja maahan asti ulottuva silkkinen turkki, jonka tulisi olla mahdollisimman puhtaan valkoinen. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa päivittäin, ja varsinkin näyttelykoiran turkin hoito on sangen vaativaa. Luonteeltaan maltankoira on hyvin vilkas ja eloisa, ja se on omistajalleen hyvin uskollinen.

Maltankoiran omistajat ja harrastajat ovat liittyneet omaksi rotuyhdistyksekseen nimeltä Maltalaiset r.y.

Lisätietoja Maltalaiset r.y.n kotisivuilta